Dobrý deň. Som doma pri synovi do 6 rokov. Môžem pracovať na zmluvu? A treba to niekde nahlásiť? Neviem ci2 je tu niekto kto sa v tomto vyzná. Ďakujem
@olimuc som na neplatenom. A ak by som pracovala na pracovnú zmluvu tak ako to potom riešiť.
@risoriskoveronka ak pracujes si normalne zamestnana a odvody plati zamestnavatel a nie si osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Ty do prace a dieta na cely den do skolky alebo k babke a pod
@olimuc takto .. ja som stále nahlásená ako osoba sa starajúca o dieťa do 6 rokov. Neplatena rodičovská. A som zamestnaná od 3.12025 teraz neviem ako to riešiť či sa musím zo SP odhlásiť a potom čo ďalej bude zamna platiť odvody zamestnávateľ ? A keby som náhodou dala výpoveď môžem sa zase prihlásiť ako osoba sa starajúca o dieťa ?
@risoriskoveronka ak si zamestnaná, tak sa v ZP (v ZP, nie v SP) odhlás ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Ak by si z práce odišla, áno, môžeš sa v ZP znova zahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.
@melanta a nebudem mať žiadne nedoplatky v ZP? Kto zamna bude platiť odvody zamestnávateľ ?
@risoriskoveronka samozrejme, ak si zamestnaná, všetky odvody platí zamestnávateľ. Toto je tvoje prvé zamestnanie? Pracuješ na pracovnú zmluvu alebo dohodu?
@melanta áno prvé preto neviem čo a ako to chodí. A keby som sa ZP neohlásila ?
A na úrade netreba nič nahlasovať ? Ja ani nie som evidovaná tak neviem
@risoriskoveronka keďže nie si evidovaná na žiadnom úrade, tak na žiadny úrad nič neohlasuješ. Neviem, čo sa stane, ak sa v ZP neodhlásiš. Ale si dospelá a si matka, tak je namieste byť zodpovedná a plniť si povinnosti. Pošli im informáciu aspoň mailom.
@melanta Ďakujem vám pekne veľmi ste mi pomohli. Áno určite do ohlásim ZP.
Si na platenom kvoli zdravotnemu stavu? Ak ano mozes pracovat. Ak na neplatenom - nemozes a syn moze ist do skolky na max 4 h