Finančná pomoc od štátu, ak mi nevezmú dieťa do škôlky

zuzkal99
28. apr 2014

Ahojte. chcem sa spytat ci mam narok na nejaku financnu podporu od statu pokial mi skoncila materska a dceru mi nezobrali do skolky lebo je narodena vo februari a maju moc deti. priatela mam ale nebyvame spolu ale na malu mi peniaze dava, vedeli by ste mi poradit. 25 rokov budem mat teraz v septembri

havana_frost
28. apr 2014

@zuzkal99 Pokiaľ dieťa dovŕšilo 3 roky a nebola ti predĺžená rodičovská dovolenka zo zdravotných dôvodov dieťaťa, na inú "pomoc" nárok nemáš.

siska53
28. apr 2014

@zuzkal99 presne ako pise
@havana_frost

zuzkal99
autor
28. apr 2014

A kamaratka si vybavila pomoc v hmotnej nudzi a jak je to mozne tiez jej syn dovrsil 3 roky a chodi do skolky

janasal
28. apr 2014

Zalezi na tom ci si slobodna alebo vydata ak si vydata tak na davku v.hmotnej nudzi nemas narok lebo prijem do rodiny mate a to je manzelova vyplata. Ak si slobodna tak sa treba spytat na urade prace na davke v hmotnej nudzi

zuzkal99
autor
28. apr 2014

Neni som vydata a s priatelom nebyvame spolu ale je uvedeny v rodnom liste dcery

havana_frost
28. apr 2014

@zuzkal99 To ale nesúvisí s tým, či dieťa chodí do škôlky, ale s finančnou situáciou rodiny a ty sa tým pádom pýtaš na príspevky v hmotnej núdzi a nie na príspevky, ak dieťa nevezmú do škôlky, lebo je plno.

zuzkal99
autor
28. apr 2014

No prispevok v hmotnej nudzi ma zaujma ze ako to je i ste si to niektora vybavolala lebo na urad je ist este zavcazu.

vulka
28. apr 2014

@zuzkal99 A máš nejaký príjem? Pracuješ?

zuzkal99
autor
28. apr 2014

Okrem materskej nic

lulu369
28. apr 2014

@zuzkal99 najlepšie urobíš keď sa pôjdeš spýtať priamo na úrad. pokiaľ si slobodná a okrem materskej nemáš žiadny príjem, tak určite na nejakú pomoc od štátu budeš mať nárok.

fidorka7
28. apr 2014

dávka v hmotnej núdzi nezávisí od toho, či Tvojej kamarátky dcéra chodí do škôlky, ale od toho aký je príjem rodiny (t.j. žiadateľa a spoločne posudzovaných osôb). Inak píšeš že Tvoja dcéra mala vo februári tri roky, Ty ešte teda dostávaš rodičovský príspevok?

fidorka7
28. apr 2014

ešte k tomu príjmu, pokiaľ máš na rodnom liste uvedeného otca dieťaťa, máš súdom určené výživné od neho?

zuzkal99
autor
28. apr 2014

Moja mala bude mat vo februari 3 roky estelen. Nemam urcene vyzivne. Lebo aj ked nezijeme spolu tak sme zasnubeny tak nemam to preco riesit sudom kolko mi ma davat.

fidorka7
28. apr 2014

tak v tom prípade, buď Vás budú brať dokopy ako rodinu pri posudzovaní príjmu a vypočítavaní nároku na dávku v hmotnej núdzi (t.j. ako partnerov Tvoj príjem i príjem druha) - a to teda ak on pracuje, tak vám asi ťažko vyjde dávka.
V prípade, že chceš byť posudzovaná samostatne, musíš si uplatniť v prvom rade zákonný nárok a tým je výživné pre dieťa.

janasal
28. apr 2014

Ak je v rodnom liste otec dietsta nak na davku v hmotnej nudzi nebufes mat narok povedia ti ze si mas najpr dat urvit vyxivne sudom a ak otec dietata nebude platit tsk si uplatnis na urade nahradne vyzivne. Ak nevies ako podat navrh na sud na urcenie vyzivneho tak to ti poradia na urade prave na odd.socialno pravnej ochrany a kurately. To vyzivne si ale vybav

fidorka7
28. apr 2014

janasal
ona ale je s ním zasnúbená a zjavne nechce súdom určiť výživné - potom sa ale do príjmu rodiny počíta i jeho zárobok ak on robí plus jej rodičák a prídavky

janasal
29. apr 2014

Fidorks7mas pravdu

denkaajejdeti
29. apr 2014

@zuzkal99 To závisí od finančnej situácie, v ktorej si a to posúdia na úrade práce, soc.vecí a rodiny v mieste tvojho bydliska. Keď dieťa dovŕši 3 roky, tak ti prestane chodiť rodičovský príspevok a ty sa buď zamestnáš alebo budeš nezamestnaná. Ak budeš nezamestnaná, tak môžeš a nemusíš brať 6 mesiacov podporu v nezamestnanosti (podľa toho, či si bola pred materskou istú dobu zamestnaná alebo nie), ak nebudeš brať podporu v nezamestnanosti, tak môžeš požiadať o dávky v hmotnej núdzi (to je to, čo berie tvoja kamarátka), ktoré ti presne vypočíta úrad práce, soc. vecí a rodiny. Ale pozor - pri výpočte sa bude brať do úvahy aj príjem tvojho partnera/otca dieťaťa a je úplne jedno, či ste zosobášení alebo nie. Ak by si ho chcela "zatajiť" a tváriť sa, že spolu nežijete a neprispieva ani na dieťa, tak aj tak ti úradníci povedia, že podľa zákona ho musíš dať najprv na súd, ktorý preskúma jeho finančnú situáciu a úmerne tomu mu nariadi platiť výživné/"alimenty" a to zväčša vyjde tak (ak teda zarába normálne a nie je tiež na nejakých štátnych dávkach), že štát nič nedopláca. Inak dávky v hmotnej núdzi sú almužnou, z toho nemáš šancu slušne prežiť ani keby si bývala zadarmo a jedla iba zeleninu a ovocie z vlastnej záhradky. Energie, telefón, cestovné, šaty, topánky, drogériu, lieky,....musíš platiť, či hceš alebo nie a to ani nehovorím o kine, divadle, výletoch, dovolenkách, hračkách, knižkách, krúžkoch,......

beata116
16. júl 2014

@denkaajejdeti ahoj prosim ta chcem sa opytat ci tych 6 mesiacov podporu sa da brat aj ked som vydata... o chvilu mi koncí rodicovska. dakujem

denkaajejdeti
16. júl 2014

@beata116 Ahoj, podpora v nezamestnanosti sa nijako neodvíja podľa toho, či si vydatá alebo nie, ale podľa toho, či si prispievala dostatočne dlhú dobu za skúmané obdobie do Sociálnej poisťovne vo forme odvodov, t.j. či si bola zamestnaná, resp. SZČO. Ak si nepracovala, tak na podporu nárok nemáš a ak áno, tak si o ňu požiadaj - právom ti patrí 🙂.
Podpora v nezamestnanosti nie je dávka v hmotnej núdzi, je určená na vykrytie minimálnych životných potrieb ľudí, ktorí pracovali a dočasne potrebujú pomoc od štátu na preklenutie obdobia (je odvodená od zásluh - t.z. od výšky odvodov aké si odvádzala), zatiaľčo na dávku v hmotnej núdzi (DvHN) má nárok každý bez ohľadu na to, či odpracoval jeden jediný deň vo svojom živote - t.z. neprisudzuje sa podľa zásluh a jej výška je pre všetkých rovnaká bez ohľadu na počet odpracovaných rokov a výšku predchádzajúceho príjmu/výšku odvodov do soc.poisťovne.
O tom, či spĺňaš podmienky a ako si dávku uplatniť, ti prikladám link (rozbaľ si tie oblasti, ktoré ťa zaujímajú cez "viac informácií"...)
http://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti/...

Denisa