Dvojitý trvalý pobyt a nárok na mateřskou

gaudi
22. máj 2012

ahoj, nejak sem se nemohla dohledat podobneho tematu tak zakladam nove...
bydlim a pracuju v Rakousku, mam tu veskera pojisteni, praci i trvaly pobyt. V Cechach mam ale taky jeste hlaseny trvaly pobyt. Jinak tam nemam uz hlasene nic, neplatim ani nepobiram z cech zadne pojisteni ani nic podobneho. V jednech zpravach v Rakousku sem videla ze cizinci tu mivaji problemy s prodlenim pri ziskani rodicovskeho prizpevku, protoze urady nejdriv prekontrolovavaji, jestli sem si nepodala zadost o rodicovskou i jinde, nez jen v Rakousku.
Je mozne ze pri teto kontrole budu mit problemy kvuli dvojimu trvalemu pobytu? Jste nekdo v podobne situaci? Stalo se neco? Jak jste resili?
diky moc predem za odpovedi a rady

kathrin11
22. máj 2012

@gaudi ahoj,aj ja mam dva trvalé pobyty, na sk a v it. viem,že sa to nesmie,ale prakticky sa mi inak neda. z Sk som nic nepoberala, kedže som pracovala v it,materska mi bola vyplácaná tu.zatiaľ nikto na nič neprišiel,akurát,keď som malej vybavovala svk rodný list,mali výhrady,že dieťa musí mať rovnakú adresu trvalého pobytu ako matka.ale ona má dvojité občianstvo a TP má nahlásený v it.veľa ľudí,čo poznám majú dva pobyty a zatiaľ som nepočula,že by mali problémy.

ahojkyy
22. máj 2012

@gaudi ahoj. A k comu ti to je, ze mas dva trvale pobyty? Mas vyhodu? Resp. preco nenechas len jeden..
rodicovsky od trvaleho pobytu v CR nebol zavisly, mam len prechodny, trvale zamestnanie odvody a brala som a beriem zatial tu v CR, normal. Zaujimalo ich, kam platis odvody a kde si bola pred porodom zamestnana a ci splnas teda podmienky. Neviem o tom, ze by trvaly pobyt bol jednou z podmienok udelenia prispevku. Trvaly pobyt sa len vypisoval priamo v tlacive, kde si prehlasila, ze vsetky udaje su spravne. ahojkyy

gaudi
autor
22. máj 2012

@ahojkyy tu v Rakousku je to jedna z podminek na ziskani rodicovske - to dostanes na dite s trvalym pobytem v Rakousku a dpstane ho jen ten rodic, ktery ma s ditetem stejny trvaly pobyt.

gaudi
autor
22. máj 2012

@kathrin11 takze italove to nejak nekontrolovali, taky dobre🙂 praveze vim ze ma spousta lidi dvoji trvaly pobyt... by me ani nenapadlo ze s tim muze byt nejaky problem, protoze to stejne nikdo nekontroluje, dokud sem nevidela ty zpravy v televizi...

luciebx
22. máj 2012

tak si to v cechach odhlas s nejakym zpetnym datumem a mas to ne..

ahojkyy
22. máj 2012

no presne, na co ti to ostava v CR? Nechapem.. dane z predaja nehnutelnosti alebo aky dovod? Nic mi nenapada.. 😎

anrebcz
22. máj 2012

@gaudi tohle teda slysim poprve. Ja mam v tom pripade taky 'dvoji trvaly pobyt', mam ceskou obcanku a v CR platim popelnice, jinak uz 7let let ziju v UK. Nevim jak se tady pozna trvaly pobyt, ale jsem zamestnana, platim dane a vsechny ucty spojene s bydlenim jsou registrovane na me jmeno a adresu. Splnuji vsechny podminky na materskou v UK ( z CR nic zadat nebudu), tak nevim proc by mi tu s tim meli delat problemy. To, ze mam ceskou obcanku stejne nikdo nevi/nekontroluje. Vice mene je mi stejne na nic......

dagmarkaaa
22. máj 2012

abys dostala rodicak tak budes potrebovat papir E411 z CR nebo SR ze socialky ze tam nic nepobiras na dite a nemel by byt problem. jsem v podobne situaci jen to mame jeste krapet komplikovanejsi.... 😉

gaudi
autor
22. máj 2012

@dagmarkaaa ten dostanu po porodu? staci kdyz si ho sama pak zaridim a tu v Rak predlozim?

dagmarkaaa
22. máj 2012

@gaudi jojo presne tak.... normalne by mely ty urady komunikovat mezi sebou a overit si ze nepobiras dvoji davky ale ve skutecnosti to tak nefunguje takze si to musis zaridit sama. i kdyz mozna zalezi kde si to vyrizujes, mluvim tu o Vidni.

hoogy
22. máj 2012

@gaudi som presne v tej istej situacii az na to ze som v rakusku nikdy nepracovala pracuje tam len moj muz. sme na neho poisteni aj so synom. na syna som poberala normalne rodicovsky,ale musela som priniest(lebo je to ovela rychlejsie ako keby oni cakali na potvrdenie) potvrdenie ze uz nepoberam na SK rodicovsku. nepytali sa ci som tam zrusila pobyt chceli len toto potvrdenie,ze nepoberame davky dvojmo.

foxylain
11. jún 2012

Gaudi-vyzera to ze riesime podobne veci 😒
ja som v uplne rovnakej situacii ako ty...ale tak ma napadlo,tym ze mam trvaly pobyt v rakusku aj na slovensku-tak nemam tym voci slovenskej republike nejake zaväzky alebo tak???mozno je to blbost,ale tak napadlo mi to....nemusim podavat danove priznanie?
ja som takto uz 4 roky,ale pojdem za mesiac domov,tak si asi zmenim trvaly pobyt na slovensku za prechodny...
clovek sa v tom uz nevyzna...to je to,ze kazdy ti povie inak 😒

hanaharris
12. jún 2012

Ja mam trvaly pobyt v CR stejne jako moje dcera a dokonce jsem tady pri rodicovske i pracovala na castecny uvazek, manzel je aglican, ktery ma sice trvaly pobyt tady a pracuje prevazne taky tady v CR, ale smlouvu ma v Anglii, tak to byl problem. Kazde 3 mesice jsem musela chodit na socialku dodat potvrzeni od sveho zamestnavatele, ze tady pracuji pri rodicovske dovolene a ani to nebyl dostatecny dukaz, ze tady opravdu zijeme a musela jsem kazde 3 mesice psat cestne prohlaseni, ze opravdu zijeme v CR a nepobirame davky nikde jinde. Takze mozna i ty budes muset v Rakousku dodavat cestne prohlaseni, ze nepobiras zadne davky nikde jinde.