Ahojte, chcem sa opýtať,či má niekto skúsenosť s opatrovaním dvojičiek a vyplácaním príspevku na opatrovanie.Chcela by som od januára nastúpiť do práce, o dvojičky by sa starala moja mama, ktorá by si založila živnosť (je už na dôchodku), ale neviem, či na dvojičky je príspevok na opatrovanie dieťaťa 280€ (čo sa mi neoplatí ani vybavovať,keďže RP je 250 €), alebo prispeje štát 2x po 280 €. Ďakujem za pomoc
@sasa1310 ale ak nastúpiš do práce pred dovŕšením 3.rokov dieťaťa, je ti naďalej vyplácaný rodičovský príspevok. Ale ak dáš dieťa do jaslí, alebo sa o dieťa bude starať niekto na živnosť, môžeš požiadať o opatrovateľský príspevok,to bude 280 € mesačne. Len či pri dvojičkách je zase nejaká smiešna suma ako pri rodičovskom, alebo dostávaš 2x280 €?
@kofina333 Dost pochybujem, ze by davali 2x280€..a tiez ked dieta nejde do sukromnej skolky- len vtedy je prispevok 280€-tak by babka deti asi dostala menej.
@kofina333
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
Je to z r 2013, takze je tam este stara suma, ale ze kazde dieta ma narok na ten prispevok. Cize ak by sli do skolky, tak bude dvakrat, ak by sa starala babka tak to neviem..
@holubicka28 no veď práve, ale v zákone to nie je. Tam je iba uvedené, že ak dieťa pôjde do jaslí, alebo sa o neho bude starať FO na základe živnosti, tak je taký príspevok. Preto sa pýtam🙂
@holubicka28 no toto som si pozrela, ale náš štátny systém má určite nejaké bočné uličky práve v prípade viacerčiat 🙂 preto ak by mal niekto osobnú skúsenosť
@kofina333 Ale tak mali by ho vyplatit..najlepsie, ak by si sa informovala na urade - ak budu ochotne uradnicky ovsem:D
@holubicka28 hej hej,dnes som už nestihla 🙂 ale ďakujem
@kofina333 ale to nie je opatrovateľský príspevok ale príspevok na starostlivosť o dieťa. A to je rozdiel. Opatrovateľský príspevok je príspevok na starostlivosť o zdravotne postihnuté dieťa
Ak chceš ten príspevok na starostlivosť o dieťa tých 280 eur, tak musíš dať dieťa do súkromnej škôlky alebo jaslí a dostávaš to len do 3. narodenín dieťaťa
myslím že starý rodič sa nebude brať ako osoba ktorá ma živnosť ale stále ako starý rodič...čiže môže poberať rodičovský príspevok namiesto teba ale neviem ako to je z príspevkom na starostlivosť
uz si si to zistila? Dostanes 2x280 ak ich das do jasli alebo Ti ho bude opatrovat niketo na zivnost, nie vsak rodinny prislusnik
@daja0760 nezistila, nakoniec som do práce nešla a budem si ich vychovávať ešte sama 🙂 Ale prišla som na to, že úrad posúdi, koľko ti bude prispievať. Môže to byť do výšky max. 280 € na jedno dieťa, ale určite by si našli dôvod prečo posielať oveľa menej, hlavne ak by sa o nich staral rodinný príslušník. Podľa mňa tých 280 € dajú ak by išlo do jaslí, ale takto by dali oveľa menej.
@kofina333 dostala by si na kazde dieta max 280- zalezi to od toho co bude uvedene v zmluve/ dohode/ rozhodnuti so zariadenim alebo FO kde musi byt stanovene skolkovne mesacne a + stravna jednotka na dena z toho sa to ormalne vyrata...takze ziadne ovela menej neexistuje. Je jeno ci je FO ktora by sa o deti starala a mala na opatrovanie zivnost bola rodinny prislusnik alebo nie dolezite je zivnostenske opravenenie v tomto pripade.
Ešte k tomu všetkému dodam,že ak das do jasli,tak ti ich preplatia maximálne do výšky 280 na každé dieťa,ale je tam ešte podmienka,že ty musíš byť zamestnaná na dobu NEURČITÚ. minulý týždeň mi to vraveli na úrade práce,že na čo mám nárok.
Chcete si mesačne zarobiť niečo navyše? Ako na to na http://zarabajnainternete7.webnode.sk/
Dobry večer ja by som sa chcela opytat kolko poberate peňazí na dvojčata???
či sa to berie len ako za jedno dieta alebo vyplacaju ako za dve deti
@simaja1903 za dvojičky sa poberá zvýšený rodičovský príspevok, t.j. 254 €. Materská bola iba jedna, ako za jedno dieťa, ale časovo vyplácaná dlhšie, pri dvojičkách je to 9 mesiacov, a nie 6 v prípade, že ste vydatá, a príspevok pri narodení dieťaťa, tak tie boli aspoň 2 🙂
Ja som pri dvojičkách poberala materskú skoro 11 mes, vydavala som sa neskôr po ich narodení, tak neviem ci to má súvislosť, rodičovský poberám 301,- (v tom su aj prídavky)
opatrovateľský sa vypláca len na zdravotne postihnuté dieťa aj to po dovŕšení 6. roku dieťaťa. Aj na to sú len určité diagnozy, + dieťa musí mať preukaz ZŤP.
Do 3.roku dieťaťa je rodičovský príspevok. Ak má dieťa zdravotný problém, tak sa potom predĺžuje tento rodičovský príspevok max. do toho 6 roku. A aj ten zdravotný stav posudzujú a sami rozhodnú či si zdravotný stav toho dieťaťa vyžaduje predĺženie rodičovského príspevku. Tiež to nemá každé dieťa hoci aj, keď má nejaký zdravotný problém.