Dve práce počas rodičovskej dovolenky a následne podpora v nezamestnanosti

jablkoham
12. jan 2017

Dobrý deň, potrebujem poradiť prosím. Nastúpila som do práce na dobu neurčitú v 9/2013. Od 4/2014 do 8/2014 som bola na PN. Od 8/2014 som bola na materskej a následne na rodičovskej dovolenke ktorá mi končí v 8/2017. Počas rodičovskej som začala u iného zamestnávatela pracovať na dohodu v 6/2016. Oba pracovné pomery stále trvajú. Po skončení RD chcem dať v pôvodnom zamestnaní výpoveď ale predtým čerpať dovolenku. Nárok na podporu mi nevznikne keďže druhý pracovný pomer mi stále trvá? Keď zruším oba pomery, z čoho mi vypočítajú výšku podpory? Ďakujem za každú radu

sandraku
12. jan 2017

Ahoj ... Píšeš, že druhá práca je na dohodu, nie je potrebné ju zrušiť. Ak by si chcela čerpať dávku v nezamestnanosti a súčasne pracovať na DPČ alebo na DVP môžeš, ale treba si sledovať mesačný hrubý príjem z dohody, aby nepresiahol sumu 148,57 € (tá suma bola platná pre rok 2016, neviem presne aká je hranica pre rok 2017). Ak by príjem z dohody presiahol túto sumu, tak budeš v danom mesiaci vyradená z evidencie.

jablkoham
autor
12. jan 2017

Ďakujem pekne za odpoveď. Z druhej práce mám okolo 100 € mesačne, aj to pomôže 😊 bola by som rada keby som ju nemusela rušiť. A teda podporu mi vyrátajú asi z tej prvej práce? Nevieš náhodou?

evittam
12. jan 2017

@jablkoham Ak mas dohodu na pravidelny prijem tak si si "pokazila" podporu,nakolko sa ti bude pocitat z dohody a nie z povodneho zamestnania.

jablkoham
autor
12. jan 2017

@evittam no nepotešila si ma 😕 no čo už narobím

jablkoham
autor
14. jan 2017

@evittam Ale dohoda je len na 100€ a keby som ju do konca RD ukončila, bude sa podpora počítať z práce na TPP? Tam si ešte budem vyberať dovolenku a až potom výpoveď @gapa prosím poradíš?

evittam
14. jan 2017

@jablkoham To je jedno koľko si zarobila na tú dohodu - veď práve to, že ak to bola-je dohoda na pravidelný príjem - kde sa platia odvody PvN tak si si to ňou pokazila a tiež je jedno či ju ukončíš......Teda možno ešte je nejaké východisko-ale skôr nie...Uvidíme čo poradia dievčatá
@gapa, @zalka. Ja som bola tiež počas RD na dohodu zamestnaná a bola som na toto upozornená nech si dám pozor aby som si nepokazila podporu - tak som trvala na dohode na nepravidelný príjem.

jablkoham
autor
14. jan 2017

@evittam to je ale nespravodlivé 😠mamičky si chcú privyrobiť popri tej almužne RD a ešte si aj uškodia 😢

evittam
14. jan 2017

@jablkoham Nemôžeš povedať či je to spravodlivé alebo nie. Bohužiaľ - neznalosť zákonov neospravedlňuje.......A ber to tak - nikto ti nekáže "popri tej almužne" sedieť doma. Takú dlhú RD a ešte k tomu s "almužnou" máme len na SVK.....😉

jablkoham
autor
14. jan 2017

@evittam to je pravda že neznalosť zákonov neospravedlňuje aj s tou dlhou materskou 😀 za tú som vďačná 😊

gapa
14. jan 2017

@evittam kedy si robila na dohodu? Lebo čo som čítala na stránkach soc.poistovne, tak nepravidelný príjem možno brať len ak robíš v jednom kalend.mesiaci. Ak robíš viac ako v jednom kalend.mesiaci, malo by sa to brať ako pravidelný príjem, tj. teraz sa nedá robiť na nepravidelný príjem dlhodobo. Platí to už dlhšie, no nepamätám odkedy.
@jablkoham
takže máš jeden prac.pomer a jednu dohodu? tak? Nepíšeš aký máš naa ten prac.pomer hrubú mzdu, tvoj pp začal v 9/2013. Na rodič.dovolenke si cca od 4/2015, predpokladám. Podla teraz účinných zákonov (teda prsnejšie v roku 2016, neviem, či niečo nezmenili) to bolo tak, že ak skončí prac.pomer posledným dnom rodičovskej dovolenky (teda dnom, kedy ma dieťa 3roky) a zaevidovaná si od nasledujúceho dna, tak vyrátajú denný vym.základ pre podporu dvomi spôsobmi a zoberú ten vyšší.
1 z obdobia 2roky pred zaevidovaním (tj rátala by sa z tých 100eur dohdoy, teda podpora cca 50eur)
2. z obdobia 2roky pred nástupom na rodič.dovolenkku, teda ak RD začala napr. 4.4.2015, tak z obdobia 4.4.2013-3.4.2015, v tomto období si bola zamestnaná na pp od 9/2013 a si bola na pn 4-8/2014. Takže by sa mala rátať z obd. 4.4.13-3/14. Takže je podstatné, či si pracovala v obd. 4.4.13-8/13.
Ale by som iste napísala na tvojom mieste aj na poradnu soc.poistovne, ak skončí tvoja dohoda a prac.pomer dovršením 3rokov, z čoho sa vyráta podpora, nech to máš na istotu. Ale napísať aj údaje o RD a období 2roky pred čerpaním RD. Nepoznám takéto prípady, ked netrval jeden prac.pomer, preto radšej to overiť. A aj kvôli zmene roka. (nesledujem to velmi).
Ak by si čerpala riadnu dovolenku po ukončení Rd, tak už sa jednoznačne podpora ráta z vym.základov v obd. 2roky pred zaevidovaním do evid. uchádzačov o zamestnanie, tá druhá možnosť už nie je.

jablkoham
autor
14. jan 2017

@gapa ďakujem za odpoveď
Áno mám jeden prac. pomer a jednu dohodu, takže som si tou prácou na dohodu pokazila prípadnú podporu ?
v období 4/13 - 8/13 som pracovala v tej istej firme ale len na dohodu až potom od 9/13 na TPP
Hrubú mzdu na TPP mám okolo 430 eur a na dohodu 135 eur
Je teda pre mňa výhodnejšie nečerpať po ukončení RD riadnu dovolenku ale ukončiť prac. pomer ku dňu skončenia RD?
Keby som si ponechala prácu na dohodu, budem mať nárok na podporu?

gapa
15. jan 2017

Myslím, že aj tak ťa zaevidujú do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Ale aj tak by som si to overila predtým, aby to nebolo niečo, čo je také klukaté, ako tie §.
NO ak si robila na dohodu aj v obd. 4-8/2013 (ozaj, to som písala len príklad, ak začala RD v 4/2015, čo si pozri, kedy presne!!!!!) tak je podstatné, či vtedy išli odvody na poistenie v nezamestnanosti aj z tejto dohody. To tiež ovplyvní podporu, ak odvody na poistenie v nezam. išli. Možno toto by si mohla zistiť tiež cez mail na soc.poistovni, alebo telefonicky, či na pobočke (aj ked je istejšie mailom), no tam treba aj rodné číslo potom uviesť. Ak by odvody na poist. v nezam. nešli z tej dohody, len z prac.pomeru a si mala v tom období 430eur, tak podpora by mala byť cca 215eur, no maximum nemôžeš dosiahnut.
tu je link, kde môžeš dať otázku (cez formulár na otázku)
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
Ale ozaj treba zistiť tie veci,

jablkoham
autor
15. jan 2017

@gapa ďakujem velmi pekne za pomoc, skúsim sa ešte na sociálnej poisťovni teda opýtať.

evittam
15. jan 2017

@gapa No v r.2015 - cca 2 mesiace - oni to robili tak, že každý mesiac normálne odhlásili a znovu prihlásili na SP a ZP......😉 A tam sa robilo na úkol - tak sa to aj dalo. Ono je podľa mňa aj rozdiel, či máš zmluvu na nejakú pozíciu alebo napríklad na úkol - čiže stále robíš niečo iné.....

dananada1
25. jan 2017

@gapa Neviem, či môžem,ale nechcem zakladať úplne novú tému podobnú tejto.Môžem ťa pekne poprosiť o radu?Som ešte na RD.Manžel chce ísť na materskú.Ja by som si vyčerpala 2 dni dovolenky napr. a ostatnú dala preplatiť a dala výpoveď dohodou.Lenže a tu je zádrhel.U toho istého zamestnávatela som minulý rok robila aj na dohodu 5 mesiacov.Prosím ťa vieš mi poradiť z čoho mi budú počítať nezamestnanecké?Ďakujem

dananada1
26. jan 2017

Ešte som zabudla na dohodu som robila tak že iba niektoré dni v mesiaci aj to nie po sebe.tak raz za týždeň alebo dva krát a to v tej robote, kde som aj zamestnaná.Veľmi pekne Ďakujem za odpoveď.Moc mi pomôžeš.

gapa
27. jan 2017

@dananada1 POdpora by sa ti rátala z vymeriavacích základov v období 2roky pred zaevidovaním. Ak to bola dohoda na viac mesiacov, tak predpokladám aj z tejto dohody. Tie dni, že si robila len niektoré je podstatné pre zdravotné poistenie, no nie pre poistenie v soc.poistovni. Takže bohužial tá podpora bude nízka. V tvojom prípade, ak máš v období 2roky pred zaevidovaním na úrad práce len dni rodičovskej dovoelnky!!!! (nie md!!! tá dohoda, ak si v prac.pomere stále čerpala rodič.dovolenku nevadí)-1 podmienka a v období 2roky pred nástupom na rodič.dovolenku si mala vyššiu mzdu ako je tá dohoda, tak je lepšie kvôli výške podpory radšej ukončiť pp bez čerpania dovolenky. Ale samozrejme len z toho obdobia to bude, žiadne maximum, ako si asi dúfala.

dananada1
27. jan 2017

Vyzera to tak ze keby som dala teraz vypoved tak somnebola len rd aleajna md.takze to by znamenalo co?prepac ze sa rak pytam ale sa do toho moc nerozumiem

gapa
27. jan 2017

@dananada1 že by sa to aj tak rátalo z obdobia 2roky pred zaevidovaním, teda nie z obdobia 2roky pred nástupom na Rd

dananada1
30. jan 2017

@gapa a ak ešte môžem bude sa tam zaratavať aj materská?či len tá dohoda

gapa
30. jan 2017

@dananada1 počas md si oslobodená od platenia poisteného, tj. tieto dni sa vynímajú pri výpočte sumy podpory, aj ked do dní poistenia sa rátajú.