Ahojte , vie mi niekto poradit prosim vas s 2 rocnou dcerkou som doma poberam rodicovsky a planujeme druhe dieta ak by sa podarilo a druhe by sa narodilo pred dovrsenim jej 3 rokov poslu mi materske aj dalej rodicak z uradu? A mala by som narok na tehotenske? Posielali vam ked ano cca kolko a kolkokrat pred porodom ? Dakujem
@anjelik44 nie, rodicak na starsiu musis zrusit, dostávať budeš iba matersku. Nemozes poberat na staršie rodicak a na mladšie matersku. Takáto kombinácia nie je možná. Mozes poberat len 2 materské. Ty na mladšie, mm na staršie. Detto potom nedostaneš ani 2 rodicaky. Len jeden.
Tehotenske ano. Budeš poberat do porodu.
No počkaj. Ak by si začala poberať materskú, tak na staršie už nemôžeš poberať rodičovský aj keď ešte nebude mať 3 roky. A tehotenské sa vypláca až do dňa pôrodu, ak ti vzniká naň nárok
Nie bude ti chodit len rodicak alebo materske...
@anjelik44 ahoj mne nedali len rodicak lebo som vlastne isla s mayerskej do materskej
Kiez by ste to stihli, mne jedna retazova vysla a teraz dufam v dalsiu retaz, uz mame len 3 pokusy 🙏 nejde to nasilu, uz mame za sebou jednu stratu v decembri... pogoogli si retazovy porod...
Subeh materskej a rodicovskej u jednej maminy neni mozny, ale da sa tam dat na obdobie od zastavenia rodicaku na starsie tusim az do konca 6nedelia tzv. Prispevok na starostlivost o dieta, to je nejakych 10 eur na tyzden. Smiesna suma, ale lepsie ako prstom do oka 😀
Tehotenske sa vyplaca v pripade, ze na to druhe dieta vznikne narok na materske... ak pracovny pomer trva, firma nezanikla, tak to vsetko klapne 👍
V prvom rade je dôležité,aby si spĺňala podmienky na tehotenské a materské. Čiže aktívne nemocenské poistenie, resp ochr. lehotu a 270 dní NP v posledných dvoch rokoch. Tehotenské sa posudzuje k 13. ty a vypláca sa od tohto týždňa do dňa pôrodu. Súbeh tehotenského a RP je možný.
Materské sa posudzuje ku dňu predpokladaného pôrodu, alebo súbeh MD a RP možný nie je, čiže nástupom na materskú (6-8 týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu) musíš požiadať o zastavenie RP a budeš poberať iba MD. O RP si následne požiadaš po ukončení MD.
Pokiaľ nespĺňas podmienky, nebudeš mať nárok ani na tehotenské, ani materské a budeš poberať iba RP.
@anjelik44 mne vychadza nastup na MD mesiac pred 3r dcery od toho dna mi bude chodit MD a stopne sa RD. tehotenske narok mam ale ja mam zmluvu na dobu neurcitu.viac poradit neviem
aj RD aj MD nebudes naraz dostavat