Druhá materská pár mesiacov po skončení rodičovskej

fiorea
1. jún 2013

Ahojte, potrebujem poradit v otazke, ako mam postupovat, ked rodicovsky prispevok mi konci v oktobri 2013 (syn dovrsi 3 roky) a ja sa este nechcem vratit do prace, lebo planujem dalsie tehotenstvo, ale tehotna zatial nie som. Dufam, ze v dohladnej dobe sa to podari a ja budem riesit, z coho sa mi vypocita druha materska. Nechcem nieco presvihnut, tak sa pytam uz teraz. Co mam robit, aby som dostavala matersku vypocitanu z predchadzajuceho platu? Pracovny pomer mi trva, ale obavam sa, ze by nebolo mozne vratit sa na povodnu poziciu, lebo ju zaujala kamaratka sefky. Ostalo mi este aj dost dni dovolenky, to ma ale nezachrani. Ake mam moznosti? Ak poziadam o neplatene volno z dovodu starostlivosti o dieta do 6 rokov a o par mesiacov nastupim na dalsiu matersku, budem mat asi minimalnu matersku, alebo sa mylim? Ak by ma lekar vypisal na tych par mesiacov medzi RD a dalsou MD praceneschopnou, pomohlo by to? Musela by som odpracovat aspon nejake dni? Myslim, ze niekto podobnu situaciu uz musel riesit, ale nemozem sa k tomu dopatrat. Dakujem za kazdu prakticku radu. Vdacna budem, ak mi poradi aj @gapa alebo ine odbornicky.

dadkamach
14. okt 2013

@fiorea ahoj, momentalne patram po tomto probleme, lebo sa povrava medzi mamickami, ze to nie je dobre, lebo to ovplyvni vysku materskej, samozrejme smerom na dol. A ze, ak sa uz vratit do prace, tak minimalne treba odrobit tych 270 dni, tak neviem. Zistila si prosim nieco? Neviem, nic k tomuto najst. Pisala som aj na socialku, ale tej ich odpovedi som absolutne nepochopila :( Dakujem

westina
14. okt 2013

ahojte tiež budem potrebovať odpoveď na túto otázku, nakoľko mi ochvíľu končí rodičák a tiež by sme chceli ďalšie dieťa. Osobne si myslím, že PN to nevyrieši. Materská sa bude počítať z posledného roku, ktorý sme odpracovali, čo pre mňa znamená najnižšia materská. Dajte radu, ako z tejto situácie vykľučkovať

fiorea
autor
15. okt 2013

@dadkamach ahoj, mne uz rodicovska skoncila a momentalne som 5. den PN. Ziadnu davku som este nedostala a este vobec neviem, aku matersku budem mat, ale spolieham sa na to, ako som si vysvetlila zakony a hlavne, ako mi tu poradili sikovne baby - ak budem PN az do posledneho dna pred nastupom na matersku, ta sa mi vyrata z posledneho platu, co som mala v praci. Mne staci, aby som mala to, co som dostavala pri prvom dietati. Len som nechcela spadnut na minimalnu matersku, co by sa stalo, keby som isla napr. na neplatene volno. Moj osobny nazor je, ze ak nastupis naspat do prace, nemusis mat odpracovanych nanovo 270 dni, ved pokracujes v predchadzajucom poisteni. V mojom pripade som do prace nemohla nastupit, lebo na 3 mesiace sa to skratka nedalo (mala som na starosti projekty, ktore boli dlhodobeho charakteru). Prajem vela stastia, nech to poriesis k spokojnosti. Potom daj vediet 🙂

dadkamach
15. okt 2013

Dakujem Ti velmi pekne, s tou PN by ma to ani nenapadlo 🙂 tak uvidime, co poriesime, ja mam este pol roka RD ;) prajem vela vela stastia a zdravia 🙂

dadkamach
15. okt 2013

@fiorea Dakujem Ti velmi pekne, s tou PN by ma to ani nenapadlo 🙂 tak uvidime, co poriesime, ja mam este pol roka RD ;) prajem vela vela stastia a zdravia 🙂

margotka_ja
18. okt 2013

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu. V Apríli 2014 bude mať môj synček 3 roky a rodičovský príspevok mi skončí. Toho času sa snažíme o druhé dieťatko. Chcela som plynule prejsť z jednej materskej na druhú ale nevyšlo nám to. Počas prvej materskej mi skončil pracovný pomer, keďže bol na dobu určitú. Chcela by som vedieť ako postupovať,keď mi skončí rodičovský príspevok keď ešte nebudem môcť nastúpiť na materskú a akú výšku materskej budem mať? Pri prvej som si platila to dobrovoľné poistenie ale teraz sa to už vraj neoplatí. Dá sa nejako dosiahnuť, aby som mala vyššiu materskú? Ďakujem pekne za rady.

skoricaxx
18. okt 2013

@westina
tak ak by si plynule prešla z rodičáku na druhú materskú, tak sa ti to bude rátať z pravdepodobného základu t.j. čo ti zamestnávateľ napíše že by si zarábala v mesiaci keď odchádzaš na druhú materskú