Druh a družka - vybavovanie prídavkov v Rakúsku

lucia1974
4. feb 2017

Zienky idem si pre radu. Priatel robi uz 3 roky v rakusku a este stale nepoziadal o pridavky. Teraz som ho konecne dokopala do toho. Akurat zijeme ako druh druzka v spolocnwj domacnosti ale kazdy mame inde trvaly pobyt. Kde mi mozu dat nejake potvrdenie o spol. Spoluziti. Deti maku jeho meno . dakujem

natiko79
4. feb 2017

A prečo ich nebereš ty ?Predpokladám že deti sú v tvojej starostlivosti a bere len jeden z rodičov ten ktorému sú deti zverené

natiko79
4. feb 2017

Aha ja som si nevšimla že v Rakúsku zas som chcela múdra byt😊

lucinka511
4. feb 2017

@lucia1974 a co ches za radu?

mihula
4. feb 2017

@lucia1974 tak,žijete,alebo nežijete v spolocnej domacnosti?A preco nemate spolocný trvalý pobyt,ved nerozumiem
a prídavky na sk nepoberate?alebo kto pobera?

evittam
5. feb 2017

@lucia1974 Taketo potvrdenie ti nikto neda.
My sme to riesili min.rok- ale v DE. Nemecky urad nam poslal tlacivo ohladne potvrdenia,ze sa starame o deti v spolocnej domacnosti-tlacivo bolo v DE/EN,bolo ho treba prelozit a az potom nam ho potvrdili na MsU na evidencii obyvatelstva-ale aj s tym bol problem neskutocny museli sme to riesit....Potom sme davali prehlasenie,ze zijeme ako druh a druzka,vybavili sme prechodny pobyt...vsetko sme dali prelozit do nemciny.

lucia1974
autor
5. feb 2017

@evittam dakuejm za info a aspon niekdo si precital o com pisem. My zijeme spolu a mame aj dom spolocny akurat v madarsku . tak je to take komplikovanejsie .
dakujem

fidorka7
5. feb 2017

@lucia1974 takéto potvrdenie, keď ho žiadali holanďania od môjho manžela /áno aj od manželov ho pýtali, že ešte stále žijú spolu/ nám dali na obecnom úrade - potvrdili zloženie domácnosti, kde uviedli, že v nej bývame spolu s deťmi. Samozrejme, potom sme ho dali preložiť.

lucia1974
autor
5. feb 2017

uz som rozmyslala z epojdem u nas n aurad . no uvidim.

rudkocam
5. feb 2017

Podla mojich informacii sa pridavky z at kedysi v lete rusia. Teda clovek ma narok, ale len do vysky pridavkov vo svojej krajine, kde s detmi zije. Ked chces rakuske pridavky v sume akej poberaju rakusanky, musis s detmi zit v at.

fidorka7
5. feb 2017

@rudkocam takže tvoja info je úplne ale úplne mimo. Robím na upsvar práve v tejto oblasti a aby niektorá krajina zrušila resp. nedodržiavala nariadenia eu, ku ktorým sa zaviazala, nie je jednoduchý krok. Áno, sú tendencie krajín obmedziť výplaty dávok, ale vôbec to nie je jednoduché a bude to ešte na dlhé lakte i v prípade UK, ktoré schválilo brexit, nieto u krajín, ktoré v eú zostávajú. Takže kľud, nešíriť paniku.

rudkocam
5. feb 2017

@fidorka7 to by som nerada. Ale mam sestru pracujucu v at a zhodou okolnosti vcera mi vravela, ze kedysi od leta bude brat z at pridavky na deti len vo vyske slovenskych.

fidorka7
5. feb 2017

@rudkocam tak to sú len poplašné správy, ako hovorím, majú štáty tieto tendencie ale zároveň majú záväzky v podobe podpisov medzinárodných zmlúv, dohôd a nariadení, ktoré majú vyšší status ako národná legislatíva.

rudkocam
5. feb 2017

@fidorka7 pravda. Cas ukaze ako pojde vsetko dalej.

bluka2
5. feb 2017

@rudkocam To sa len diskutuje, podla mojich informacii (aj ked kazdy den to zas nesledujem, ak je nieco nove, mohlo mi to ujst). To ci si to Rakusania presadia v EU, nie je vobec ale vobec iste. Chciet je jedna vec, europske pravo, ktorym su viazani, je druha vec...

vroni
5. feb 2017

@rudkocam, to bol navrh novych podmienok zo strany At. Zial, nepreslo to a vo vyplacani pridavkov sa nic nemeni, @fidorka7 ma pravdu