Dovolenka, PN a reťazová materská

27. jan 2023

Dobry den. Vedel by mi niekto poradit? Som tehotna a momentalne PN. Nastup na matersku mam bud v strede aprila alebo 24.4. (Dr vravela, ze 8tt pred porodom pojdem na matersku-to este s nou doriesim, ze kedy pojdem na najblizsej poradni). No a moja otazka je, ak by mi este aj v marci pokracovala PN a na matersku by som sla 12.4 (8tt pred tp), mozem si tych 12dni vziat dovolenku v praci?
Viem ze mozem. Len mi ide o to, ze v pripade retazoveho porodu, ci mi to neovplyvni vysku materskej (tej druhej-ak sa nahodou podari druhe retazovo), to keby prerusim PN a budem cerpat dovolenku.
🙂

alenah31
27. jan 2023

ale ak čerpáš dovolenku PRED nástupom a prvú MD - čo by si ako mala reťazové prerušiť? Od nástupu na prvú MD a druhým pôrodom a MD, ktorý by si stihla do dovŕšenia 3 rokov dieťaťa nemôžeš mať iný príjem - to je považované za tzv. reťazové materské a nesmie byť nižšie ako vypočítané prvé.

autor
27. jan 2023

@alenah31 dakujem za vysvetlenie. Chapem tomu spravne, ze cerpanie dovolenky pred nastupom na 1. MD nebude mat vplyv na vysku 2. MD po ukonceni RD z 1. porodu?

autor
27. jan 2023

A potom z coho sa pocita vyska materskej pri druhom babatku, ak sa jedna o retazovy?

alenah31
27. jan 2023

nie - nemôžeš predsa prerušiť niečo čo ešte nie je🙂

alenah31
27. jan 2023

zo zákona nesmie byť výška druhej materskej pri reťazovej MD nižšia ako prvá.

autor
27. jan 2023

Dakujem moc 🙏

lenka095
29. jan 2023

Tým, že máš PN platenú by som s čerpaním dovolenky pred nástupom na MD moc nevymýšľala… ona sa ti potom (po 3 rokoch dieťaťa) veľmi zíde, pripadne ti ju potom preplatia a aj keby si išla na reťazovú tak ti nič neprepadne…