Dôvody na predĺženie rodičovského príspevku

linki90
8. mar 2023

Ahojte opíšem situáciu.Som matkou 2.8 mesačného chlapca.Je predčasne narodený ,36 týžden,oživovaný,dva dni v inkubátore. Od začiatku zaostával za druhými deťmi pár mesiacov, neskôr si sadol,zacal chodiť.Chodime do rizikovej poradne pre predčasne narodené deti.Tam sme boli v norme donedávna.V dvoch rokoch ale niesú pokroky v reči ,vie sice pár slov ale nepozná ich význam.Nenapodobni zvierata .Teraz sme mali kontrolu v 2.5 roku kde podla dr.na rizikovej poradni malý zaostáva v psychickom mentálnom vývoji.Navštevujeme aj logopedicku kde mu dala diagnozu expresivna porucha reci.Z rizikovky nás odporučila na psychologicke vyšetrenie a aj centrum kde diagnostikuju autizmus.Dnes sme boli teda u psychologičky a ona tiež dala záver správu ešte len pošle ale že malý je na urovni 1-1.5 rocneho dietata rozumovo.Znaky autizmu tam sú par ale nepriklana sa k tomu velmi je to skoro vraj na taku diagnozu.Povedala ze to moze teda dobehnut ale aj nemusi .On co sa týka po fyzickej stranke je ok aj pohybovo zdatný.Aj sa dokaze sám najest lyzickou vidiickou.A problem je ze je stale plienkovany a nejde nam to skušame od leta.Psychologicka mi odporucila skolku specíalnu lenze u nas taka nieje,a ze teda mám skusit normalnu skolku ako sa zacleni ak sa mi ho podari odplienkovat.A ona mi povedala ze mám poziadat o predlzeny rodicak.No ja neviem ci ako toto bude staciť sprava od psychologicky s tým že malý je mentalne zaostaly a od logopedičky expresivna porucha reči.Má aj ekzém ale to asi nieje dovod.Chcem sa spytat má niekto taketo dieťatko s tym zaostaním a dostalo sa z toho ? a má vyznam skusit poziadat o predlzenie rodicaku.Ďakujem za kazdy nazor a precitanie

viestta
8. mar 2023

Vždy to stojí o to požiadať. Bud schvália alebo nie. Keď nepožiadas tak nemajú čo schvalovat. Možno by som ešte riešila aj neurológa a aj vyjadrenia z rizikovej poradne doložila k ziadosti

linki90
autor
8. mar 2023

@viestta no len to má byť najmenej polroka stare tie správy a v rizikovej sme boli ked mal dva a pol roka čize to bude viac ako pol roka stare, a zase do rizikovky ho zavola zase len po 3 roku zivota , cize to uz bude neskoro lebo vsak to treba dopredu podavat ziadost pred 3 narodenami

nikpa
8. mar 2023

@linki90 z vlastných skúseností ti radím zohnať papiere od neurológa, pedopsychiatra, psychológa a kľudne aj ostatné kam chodíte a písať na úrad práce. Čím viac špecialistov budeš mať, tým je väčšia šanca na predĺženie. Mne predĺžili s podobnými problémami a syn na tom podľa vášho opisu bol lepšie.

nikpa
8. mar 2023

@linki90 keď obvolas ordinácie a povies, že potrebuješ nové správy k predĺženiu RP tak ti dajú termín aj skôr. Vždy mi vyšli v ústrety..

viestta
8. mar 2023

@linki90 vezmú vás aj skôr, treba len s lekármi komunikovať, nečakať kým sa oni ozvu

zic
8. mar 2023

To predlzenie podla mna dostanes ak bude oficialne uznany UPSVaRom ako postihnute dieta... lebo v zakone je, ze do 6 rokov (namiesto 3) je pre dieta s dlhodobym neprieznivym stavom... Takze normalne ist tam a ked tak sa popytat. Oni ti povedia, co mas doniest pre posudkovu komisiu.

zuzkaa1991
8. mar 2023

@linki90 ja brigádujem v sukromnej skolke a 3r deti(chlapci) dvaja nic nevedia povedat odplienkovani su napoly ze doma.plienky maju v skolke ich učíme pytat sa....obliecť sa nevedia nic.....takze kludne mozete dobehnut to ked dste možnosť ss obliect skusat nech skusa chlapcek ;) aj v štátnej v pohode beru deticky mam kamošku co uci a ma autistu ale on je agresívny my tiez mame chlapceka co ma veľké znaky autizmu ale nema potvrdenie ma.svoj svet ak chce prida sa k aktivitam ked nechce si chodi po triede....

xsuzannex
8. mar 2023

Presne ten isty scenar u nas, len narodeny v termine a v umelom spanku tyzden. Ked mal 3 roky este nespojil dve slova do vety.. vsetci ze lenivy, v skolle sa rozrozprava. Ja som vtedy bola tehotna tak ho nevzali, dali sme teda do sukromnej. A teda ano, zacal hovorit, tvorit vety ale v cca 80% len opakoval po nas. To znacilo ze bolo zle porozumenie. Takze hned centrum vcasnej intervencie, klinicky logoped, neurolog, cspp, neskor psychologicka. a tento kolotoc tri roky dalsie. Teraz ide mat uz 7, dostal dg autizmus s intelektom pod priemer skrz to stale oslabene porozumenie.. akoze pokroky robi ale je tam citelny rozdiel medzi nim rovesnikmi. Ale zas som rada ze rozprava, ze zvlada normalnu skolku.
Ja som predlzovat rodicak nemusela ale osobne si myslim ze ti ho predlzia, zatial mozno na rok, na pol dna by som na tvojom mieste dala do skolky a uz sama uvidim akym smerom sa pohne vpred. Ale urcite by som neskusila hned specialnu skolku, na to vlasgne ani nemas papier na zaklade ktoreho by ho tam prijali..

xsuzannex
8. mar 2023

Este dodam ze sa odplienkoval v 3 rokoch ale este rok a pol sme sa trapili s kakanim, co zadrziaval a nechcel chodit na zachod.

seahorse27
8. mar 2023

Syn ma NKS, nepriznali mi predlzeny rodicak. Mali sme spravu od klin. psychololga, neurologa a z logopedie…nestacilo to, zamietli. Mozno v inom meste by priznali, vzdy je to o ludoch. Ja som sa uz neodvolavala, nechcela som ho vlacit po dalsich lekaroch, v tom case to zle zvladal. Viem, ze treba zohnat co najviac sprav od lekarov, ze to zavazi…

nicole003
8. mar 2023

Dcera ma od 3 rokov epilepsiu a mentalnu retardaciu, poruchu reci. Mala som vsetky potrebne nalezy, zbytocne vyhodene peniaze lebo predlzenie mi neuznali. Vraj lebo nema plienky a netreba ju krmit. Odvolanie nepomohlo. Si myslim ze to závisí od lekara kt. tie nalezy vyhodnocuje... Nakoniec chodila do normalnej skolky a nasledne do specialnej skoly. Teraz ako 10 rocna je na urovni 4,5 rocneho dieťaťa. Stale je to s nou dost náročné.

zic
9. mar 2023

@nicole003 tak to je brutal... a teda ti posudkovi lekari su pekne mrchy... slusne povedane... Podla mna to je (minimalne v tvojom pripade) snad az protizakonne. Lebo si neviem predstavit (rovnako ako u nas), ze ten stav sa zlepsi... to je proste raz diagnoza a na to je ta predlzena rodicovska...

nicole003
9. mar 2023

@zic som rovnakeho nazoru, zostavalo mi uz len dat to na sud ale nechcelo sa mi natahovat. S malou bolo dost problemov aj bez toho.trvalo rok kym jej nastavili lieky a bola uplne bez zachvatov. Neskor som poziadala aj o zťp ani to neuznali. Chcela som ze nech mame aspon na vstupenkach ci mhd zlavu/úľavu. Ja som len zvedava ze co bude ked vychodi skolu. Ako sa budu tvarit na urade prace ked jej budu musiet ponuknut pracu. Lebo teraz si neviem predstavit ako sa zaradi do bezneho zivota... A pri vybavovani predlzeneho rodicaku ma na urade fajnovo natahovali s papierovackami a pri odvolani este aj navrieskali ze co si ja dovolujem ked som uz odpoved dostala. Tak som isla radsej do prace a bol pokoj.

zic
9. mar 2023

@nicole003 Neviem, ako poradit. Nam vraveli, ze skor bude problem dostat ten modry parkovaci preukaz TZP, ale o vyjadreni z UPSVaRu, ze je postihnuty sme teda ani na okamih nepochybovali... ani by ma nenapadlo, ze je to nieco diskutabilne... to nie je chybajucich par prstov na ruke, ze sa mozu dohadovat, ci to bude mat vplyv alebo nie... ked je raz urcita jasna diagnoza, tak naozaj som ze uplne prekvapeny, ze to nie je "automaticke"...

nicole003
9. mar 2023

@zic ako nechybalo nam vela, iba 10 % aby nam schválili. Na mentalnu retardaciu dostala najviac percent. Epilepsia az tak nezavážila kedze to uz mala sledovane a nasadene lieky. Nalez na mozgu bola len zväčšená cieva co nie je zivot ohrozujuce. Asi nalez od psychologicky a z centra specialnej pedagogiky nepostacil. Tiez som nechapala. Lebo ona bude tiez večné dieta, sice napreduje ale velmi pomaly. A potrebuje neustaly dozor. To som uviedla aj v odvolani. Ale urcite to budem musiet riesit. Ale dakujem za snahu pomoct, poradit.

breznica
9. mar 2023

@nicole003 nech to napíše neurológ aj psychologička, že výrazne zaostáva a potrebuje neustály dohľad pri všetkých činnostiach. IQ jej merali?

nicole003
9. mar 2023

@breznica ak si dobre pamätám tak IQ nemerali, ani teraz naposledy. Minuly skolsky rok mala rediagnostikovanie lebo zaostavala a menil sa jej variant ucenia v skole. Zaostavanie bolo spomenute v náleze. Celkove intelektualne zaostavanie a vysledky vsetkych druhov vysetreni/testov. Nález mal 3 strany.