Ahojte, poprosím o radu skúsenejšie 🤗
Rozmýšľame s manželom nad druhým dieťatkom, no neviem presne ako to funguje s materskou. V decembri 2019 sa nám narodil syn. Pracovala som na dobu určitú ktorá mi skončila v novembri 2019. Mala som však odpracované roky, tak mi materská vyšla. Ako by to bolo teraz s materskou? Dostavala by som iba rodicak keďže nie som zamestnaná?
Tiež by ma ešte zaujímalo ako je to s rodicakom na staršieho keby sa nám narodilo druhé bábätko. Viem, že ja nemôžem poberať naraz materskú aj rodicak, ale je možnosť prepísať rodicak na manžela aby ho dostaval on?
Vopred ďakujem za odpovede 😊
@lienocka2808 och, dúfala som že existuje nejaká "ochranná" doba kým je žena na materskej, že jej ostane rovnaká 😁 Ďakujem pekne za odpoveď 😊
@tralala23 to sa jedna pri retazovom porode, ak je zena zamestnana. Ale, nie som si ista. Ono ty este nie si ani tehotna, momentalne nezamestnana. Mozno, ti tu niekto poradi, kto si je ity, ale podla mna je to takto, ale mozno sa mylim. Ale somnsi ista s tym rodicakom a materskou, to nemozete urcite poberat naraz.
@lienocka2808
@tralala23
Naraz nemôže poberať rodicak a materskú 1 osoba, ale na 2 deti môže mať jeden kľudne rodicak a druhý materskú.
A ako bolo povedané, uz nejde o retazovy pôrod, keďže vám skončil pracovný pomer, takže pri druhom dieťati nárok na materské nemáte.
@c_est_la_vie zle radis - nemozu v rodine poberat MP a RP ( otec a matka zaroven na 2 deti)
Je mozny subeh len dvoch MP ( napriklad otec na starsi a matka na mladsie).
@tralala23 nakolko nie si zamestnana, teda nemas aktivne NP, nemas narok na MP, iba RP 270€.
Ak si nebudes platit DNP a stihnes porodit do 3r starsieho - neprepisuj RP na mladsie dieta. Dober RP na starsie, kde poberas 370€. Po dovrseni 3r, prepisese RP na mladsie dieta.
Ak ma narok na MP muz - splna podmienky - moze ist na matersku s mladsim potom on (po 6t od porodu), a potom aj na toto dieta budete dostavat RP 370€.
@tralala23 kedze nie si zamestnana, pravdepodobne nie si ani nemocensky poistena, ak chces druhe dieta, dobrovolne sa nemocensky poisti, aby ti vysla materska a vyssi rodicak. Nie je mozne poberat naraz materske aj rodicovsky prispevok, ani partner. Odporucam ist naraz na matersku, partner so starsim dietatom a vy s mladsim.