Ahojte.chcem sa spýtať keď sa dám poistiť ale v čase začiatočného tehotenstva bude sa mi to rátať a dostanem vyššiu materskú?dakujem za každý názor a radu
ja tu na to zvlášt téma, ale to by ti platilo keby si bola szoč , dalo sa to dakedy že si sa poistila dobrovolne aj si bola zamestnanec ale už to zrušili
Tiez som sa na to pytala skoro 3 roky do zadu a uz vtedy to bolo zrusene lebo zacali s tym zeny vydrbavat s prepacenim.
@miruuska Ahoj pripoistiť sa už nedá ak si zamestnanec - nie je možný súbeh DNP a zamestnania. Ak by si chcela najvyššiu MD a spĺňaš hlavnú podmienku 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom tak máš dve možnosti - ak si zamestnaná tak uzatvoriť novú pracovnú zmluvu (s vyššou mzdou) a stihnúť odpracovať minimálne 90 dní bez PN a OČR pred nástupom na MD a tvoj VZ pre výpočet MD sa bude počítať z tohto príjmu, alebo stihnúť sa poistiť ako DNP na minimálne 26 týždňov pred nástupom na MD (čiže aj toto sa dá stihnúť napríklad ak si tak max. v 6.-8tt) z max.VZ, zaplatiť napríklad týždeň odvody a dať sa PN. 😉
@evittam
@mizu89
@ukulela pýtam sa preto lebo dva roky dozadu som mala urazovu poistku a dostávala som vyššiu materskú a som nevedela čo tam bolo zahrnuté či aj toto poistenie.len v tedy mi to vyšlo tak ze 27okt.mi skončil rodicak 28 som mala nástup do práce ale odrobila som len deň lebo som sa dozvedela ze som tehu tak som bola vypísaná na pn kvôli rizikovemu.ale kedze to bolo plánované uzavrela som aj poistku.teraz mi to vyjde tak ze prejdem z rodičovského príspevku na materskú lebo v čase pôrodu bude mať mala 2 a pol roka.
@sara07
@miruuska Aha, tak ty hovoríš o komerčnej poistke - tak to si musíš zistiť sama u konkrétnej poisťovne aké majú produkty a podobne....To čo som ti napísala platí pre SP. Čiže v tvojom prípade ak tvoj PP trvá tak budeš dostávať od SP takú MD ako aj predtým-prípadne môžeš aj vyššiu-záleží aký predpokladaný VZ ti potvrdí tvoj zamestnávateľ na tlačivo pre SP. Čo sa týka komerčnej poistky to naozaj neviem.....Čiže tebe nevyplácala pri prvej MD SP väčšiu MD ale ty si dostávala ešte peniaze aj od komerčnej poisťovne-teda tak som to pochopila....
pri komerčných poistkách vyplácanie ohladne pn alebo pobytu v nemocnici pre tehotenstvo je doba 9 mesiacov od uzavretia, ak máš stále uzavretu a platíš je to v pohode, ale na novo sa spýtaj či tam je tá ich ochranná doba, majú ju skoro všetky komerčné poistovne len akosi to máloktorý poistovák povie......platí to aj keby si chcela len niečo zmeniť len
Keď som si ja uzatvárala dobrovoľné pripoistenie tak muselo byť uzatvorené ešte pred tehotenstvom (už spomínaných 9mesiacov pred pôrodom) čiže ak už žena tehotná bola, tak to nevychádzalo. Neviem ako to je teraz. Mne vždy ochotne poradili a odpovedali v Sociálnej poisťovni na zaslaný mail.
@miruuska tak ak todobre chapem,myslis to dobrovolne platene vyssie poistenie? tomusismat ale myslim minimalne 270 dnipred nastupomna MD platene,a toti v case zacinajuceho tehotenstva nevyjde.nech ma baby opravia,ale takto by so systemom mohla vydrbat kazda,ked zisti, ze je v tom, taksa pripoisti a zarobina tom a stat prerobi... stat je prilis mudry nato,aby si to osetril ... takze ak si v tom,je neskoro.