Dobrý večer, čo sa týka tehotenského príspevku, nikde som sa nedočítala nič o mojom prípade - v júni 2020 som ukončila VŠ. Zamestnaná som od 1.12.2020 na dobu neurčitú. TP mám v polke júla 2021, to znamená, že s prehľadom budem mať nárok na materskú, no budem mať nárok aj na tehotenský príspevok od apríla?
Ďakujem.
Áno, aj počas VŠ som v lete pracovala na dohodu
Na dohodu so študentom predpokladám. Lebo z tej sa neodvádza nemocenské a z toho " s prehladom" budeš mať ....., Žiadnu materskú, rodicak 250.
Na dohodu sa neodvadza nemocenske. Takze materska nebude
Na matersku nebudeš mat narok.. Pochybujem ze za teba platili odvody ked si bola študent
Nie. Toto som riešila s ekonómkou, dohoda bola klasická, pre neštudentov, zamestnávateľ za mňa platil odvody. Neviem, prečo je to tak, potvrdila mi to aj pani na úrade. 🙂 skôr ma takto na večer zaujíma ten príspevok, počítaniu nároku na materskú som sa ako stresman venovala odkedy viem o tehotenstve 🙂
"v čase ukončenia 12. týždňa tehotenstva je žena nemocensky poistená (alebo je v ochrannej lehote), a súčasne v období posledných dvoch rokov bola nemocensky poistená najmenej 270 dní. " Ak to splnas mas narok.
Napíš odkedy dokedy si bola na tej dohode...na tehotenské musíš mať splnené tie isté podmienky ako na materské, ale asi k 1.4. nestíhaš mať 270 dni NP
Možno som v kútiku duše dúfala, že sa mi k príspevku budú počítať aj dni, kedy som bola na VŠ. To nič. Aj tak Vám veľmi pekne ďakujem 🙂
A ak je napr. zamestnaná žena ktora pracuje už 10 rokov na jednom a tom istom pracovisku ale je na rizikovom tehotenstve, aj tej prináleží tento príspevok?
@vierkainka ano samozrejme
@dadus_ka môžem sa spýtať žena, ktorá je na rodičaku, ale predtým mala nárok a aj bude mat nárok na materskú ma nárok aj na tento príspevok?
@barborka1154 ano samozrejme
Tiež som včera lustila tento tehotenský príspevok a 13tt mi začína 1.4 😀😀 tak som sa aj potešila 😀😀
Prosím Vás, ja mám taký zvláštny prípad, a teda v máji 2018 som ukončila VŠ a v júni nastúpila na Tpp, dcéra sa narodila v decembri 2018, materská mi tým pádom nevyšla. V septembri tohto roku by som chcela nastúpiť späť do práce a ak by som niekedy začiatkom budúceho roku ostala tehotná, mála by som nárok na tehotenské (mýli ma tam tá veta, že žena na rodičovskej dovolenke, ktorej pracovný pomer trvá, je nemocensky poistená)???? Chcela som si ísť aspoň tých 9 mesiacov odrobiť aby som mala pri druhom dieťati v budúcnosti nárok na materskú ale teraz to tehotenské neviem ako by bolo v mojom prípade. Ďakujem za každú radu 🙂
@luciamiklova ak sa jedná o tú istú prácu stále tak áno, mala by si nárok na tehotenské aj materské pretože do tých 270 dni sa ti bude v tomto prípade počítať aj rodičovská dovolenka
@laila18 super, ďakujem veľmi pekne. Áno stále ta istá práca (na neurčito ale len na 1h denne) a tým ma napadla ešte jedna otázka, ak by som kvôli tomu, že iba na 1h denne, chcela zmeniť prácu, vtedy mi stačí potom odrobiť iba 90dní v novej práci alebo 270? Lebo neviem ako to spraviť, 14.12.2021 mi končí rodičovská dovolenka a chcela som pôvodne od septembra nastúpiť do práce aby som si odrobila 270dní, ale teraz keď som zistila takúto skutočnosť, že to v podstate mám splnené, tak rozmýšlam ako by som to spravila, keďže ďalšie dieťa plánujeme keď tak až budúci rok (chceme začať tento rok stavať dom, tak ďalšie dieťa až do nového)......neviem čo by sa mi najviac oplatilo 🙂
Dobrý deň chcem sa opýtať či budem mať nárok na tehotenský príspevok keďže som ešte nepracovala jedine nejaké brigády ale po škole som otehotnela a v septembri mi skončil rodičák no keďže je táto situácia naďalej ho dostávam. Opatrujem starú mamu a odvody za mňa platí štát. teraz som v 5 mesiaci a neviem či mám teda na to nárok od apríla ďakujem za odpoveď 🙂
Chtěla bych se zeptat žiju tady na Slovensku, jsem na rodičovské a už dávněji (10/2020) mi skončil pracovní poměr no jsem teď ve 4 měsíci těhotenství vic než 270dní nemoc.pojištění mám ale četla jsem že na to abych mohla dostavat těhotensky prispevek musim byt v te době začatku pobirani nemocensky pojištěná což když jsem na rodičovske tak nejsem moje otázka zní: stačí mi se přihlásit ještě v marci na dobrovolné nemoc.pojištění aby mi ja to těhotenské vznikl nárok? A jak dlouho bych ho musela platit abych mohla to těhotenské pobírat? U mateřské vím že se to dá když se přihlásim na to DNP klidně i jen den před odchodem na mateřskou mam to na úřadě ověřené ale to těhotenské mi uřednice ja socialce řekla že ještě nečetla ty nové směrnice tak neví
S prehľadom 270 dní?