Dostanem rodičovský príspevok, keď mi pred mesiacom skončila materská?

14. jan 2023

Ahojte. Potrebujem prosím poradiť. Minulý mesiac mi skončila materská. Zistila som to včera keď mi prišla o dosť nižšia, pretože zamestnávateľ ma informoval, že materskú mám do konca januára tak som to neriešila. Áno viem, mohla som byť zodpovednejšia a dať si väčší pozor.
Moja otázka je, dajú mi rodičovský príspevok, keď je to už skoro mesiac po skončení materskej? A doplatia mi aj spätne?
Ďakujem

simonka15513
14. jan 2023

A ziadala si oň ? ..

autor
14. jan 2023

@simonka15513 no práveže ešte nie, idem to riešiť budúci týždeň, keďže som to zistila včera

maris5
14. jan 2023

Ano, doplatia ti max. pol roka spatne.

autor
14. jan 2023

@maris5 a nevadí, keď žiadam o dosť neskôr keď mi materská skončila minulý mesiac?
Ďakujem 🥰

mimka2019
14. jan 2023

Vyplatia 6 mesiacov dozadu. Ja som tak žiadala a bolo mi naraz vyplatené za 5 mesiacov 🙂 takže žiadne obavy, len si to choďte vybaviť 🙂

autor
14. jan 2023

@mimka2019 toto som potrebovala čítať 😍😁 ďakujem, veľmi pekne ☺️

gypsomilka
14. jan 2023

Nemusis sa bat mozes poziadat a spatne vyplatia. Ja som tak po troch mesiacoch ziadala ked mi skoncila materska.

autor
14. jan 2023

@gypsomilka ďakujem pekne, už som kľudnejšia 🙂

ajsha123
14. jan 2023

Akurát potrebujes potvrdenie o ukončení materskej. Cize volať/písať do sociálnej poisťovne, aby Ti poslali potvrdenie, k akému dátumu máš materskú ukončenú....
Takto to fungovalo pred rokom... Ak sa mýlim, kludne ma opravte

lilinka88
14. jan 2023

@ajsha123 nie,nie je to potrebné

ajsha123
14. jan 2023

@lilinka88 viem, ze nie je. Ale ono to funguje tak, ze úrad práce ziada sociálnu poisťovňu o potvrdenie o ukončení materskej. Jednoducho, ten dátum musia mať presný. Este nedávno nemali prepojené systemy... A aspoň u nás na Úrade, im to trvalo 2 mesiace. Ked som sa na to pýtala, tak mi povedali, ze ak si to pýtam sama, väčšinou to trvá kratšie.... A bolo tak, volala som do sociálnej poisťovne, do týždňa som mala papier soma, odniesla na Urad a boli mi vyplatene peniaze pomerne rýchlo... Teda, po 2 mesiacoch uz rýchlo 🤦‍♀️

lienka.7
14. jan 2023

@lilinka88 ako kde.

lilinka88
14. jan 2023

@ajsha123
@lienka.7 prepojení sú a to nie je záležitosť jedného úradu... Ak je nejaká nezrovnalosti, môžu si elektronicky vyžiadať potvrdenie. Áno, vtedy máme všetci lehoty a môže sa to natiahnuť. Ale aspoň u nás vedia z upsvar komunikovať priamo s sp a nikdy problém nebol, vždy sa dá dohodnúť

lienka.7
14. jan 2023

@lilinka88 môžu byt milion krát prepojeny, závisí od danej úradníčky
Na stránke mas jasne napísané že žiadosť spolu s PRILOHAMI... kamoska podávala pred mesiacom a chceli od nej VSETKO. cize ano, hádaj sa a budeš čakať, oni majú čas.
Ja som dodala vzdy všetko komplet, všetko vyplatene hned v 1.moznom termíne, žiadne čakanie. Doniesť 1 papier zo SP, ktorý ti vystavia na počkanie ta nezabije. Cize je to na tebe.

ajsha123
14. jan 2023

@lienka.7 presne tak som to myslela. Ak ked je to prepojené, záleží od úradu a od úradníčky. U nás mi oni sami povedali, ze ak chcem, aby to bolo rýchlejšie, ze si mam to potvrdenie zo SP vybaviť sama a doniesť im ho...

lilinka88
14. jan 2023

@lienka.7
@ajsha123 nech sa páči dievčatá, v samotnej žiadosti je uvedené,že pokiaľ materské vypláca SP, potvrdenie nie je potrebné. Nie raz som komunikovala s úradom práce, aby si pracovníčky overili ak v systéme videli niečo iné a mali nejaké nejasnosti. A nemám ani pocit,že by v našom meste boli sťažnosti,že sa RP kvôli tomu vyplácajú neskoro...