Dostanem príspevok na druhé dieťa, keď prvé má 2 roky?

michaela45
24. júl 2015

Chcela by som sa informovat som na rodicovskej dovolenke s 2 rocnym dietatom koncom septembra zaciatkom oktobra sa my ma narodit druhe dieta mam.barok na prispevok na to prve? S tym.ze ja nebudem.s tym druhym na materskej ale na rodicovskej od zaciatku

majusqa77
24. júl 2015

nie

grossmann
24. júl 2015

Nie...ten prispevok co myslis je iba ak si s malym na materskej a zaroven to starsie nema viac ako 3roky...teraz som si bola pytat ziadost na to tak viem preto...

michaela45
autor
24. júl 2015

Dakujem velmi pekne len som si nebola ista niekto hovoril ze ano a zase niekto ze.nie tak aj tak dakujem ale je to nepspravodlivost

havana_frost
24. júl 2015

@michaela45 Ja som ani nepochopila tvoju otázku. Či môžeš dostávať paralelne dva rodičovské príspevky? Môžeš po dobu 6 týždňov od narodenia druhého, poberať príspevok na starostlivosť na staršie (ak nepreukážeš náklady, tak paušálne vo výške 41 euro/mesačne) a zároveň normálny rodičovský príspevok na mladšie. Podľa toho, v akom dátume sa narodí mladšie, ti tento príspevok bude spadať pod dva alebo aj tri mesiace, čiže 2x alebo aj 3x 41 euro. Stále žiadna sláva, ja viem.

grossmann
24. júl 2015

@havana_frost ale s tym mladsim musis byt na materskej nie rodicovskej...a to sa maminka pytala...

havana_frost
24. júl 2015

@grossmann Tak som bola neúspešná pri lúštení zadania 😀 Dik.

katkazh
24. júl 2015

pocujte dievcata dobre rozumiem, ze ak ZENA ma porody napr 1,5 - 2 roky po sebe, ma narok len na jedno dieta poberat RODICOVSKY PRISPEVOK , ale na obe samozrejme PRIDAVOK NA DIETA??? Plus par mes PRISPEVOK NA STAROSTLIVOST na to starsie??? A má narok aj na PRISPEVOK PRI NARODENI DIETATA??? CO SA PRI PRVOM DAVA TYCH 800 a nieco???

kadan
24. júl 2015

@katkazh
áno 😉 tak ako píšeš
áno môj malý mal 1,5 keď sa mi narodil druhý syn
musela som zrušiť rodičovskú dovolenku a prejsť na materskú dovolenku s mladším synom
čiže súbežne sa 2 dávky nevyplácajú
dostávam iba tých cca 20 eur na staršieho
požiadala som o príspevok pri narodení 800 a príspevok na starostlivosť o to staršie

kadan
24. júl 2015

@katkazh 1023,72 som dostala

9lf9
24. júl 2015

@michaela45 ak myslis prispevok na starostlivost= tzv. 6 tyzdnovy tak tebe narok nevznika, kedze ti pri narodeny druheho dietata nevznikol narok na matersku- to je jedna z podmienok naroku

michaela45
autor
24. júl 2015

Dakujem vam velmi pekne je to sice chrapunstvo v com sme my na rodicovskej ine ale s tymto nic clovek neurobi :'(

leeenka26
24. júl 2015

Baby moj syn mal v maji 3 roky, momentalne som na podpore. Ak otehotniem a porodim do jula 2016 mam narok na minimalnu matersku to som si uz zistila. Ale budem mat narok na prispevok pri narodeni dietata? T.j. Ta jednorazova vyssia suma? Dakujem

9lf9
24. júl 2015

@leeenka26 na prispevok pri narodeni mas narok pri prvych 3 porodoch z ktorych sa dieta dozije 28 dni ak nemas ziadne svoje dieta zverene do starostlivosti niekomu inemu.

havana_frost
24. júl 2015

a príspevok na starostlivosť (do 230 mesačne) môžno dostávať na ľubovoľný počet detí do 3 rokov, však? Tam nejde o súbeh rod. príspevku.

9lf9
24. júl 2015

@havana_frost nemozu..prispevok na starostlivost ( preplacanie skolky do 230e) je namiesto RP... tak ako nemozes rat 2x RP nemozes brat RP + starostlivost.. bud jedno alebo druhe

havana_frost
24. júl 2015

@9lf9 Si si istá? Lebo moja kolegyňa to berie na dvojičky. Dvojmo.

9lf9
24. júl 2015

@havana_frost dvojicky to je iny pripad...tam je RP 254e alebo starostlivost nakazde dieta do 230e..ale ak sa nejedna o dvojicky/trojicky...tak sa neda sucasne brat 2x

majusqa77
24. júl 2015

@9lf9 aleb2 prispevky na starostlivost sa mozu, nie?

9lf9
25. júl 2015

@majusqa77 nemozu..ak nemas dvojicky...proste RP a prispevok na starostlivost je cca to iste nemozes ich brat sucastne..ak chces prispevok na starostlivot (na skolku) RP sa ti musi odnat lebo to je ako keby nahrada za RP do 3r dietata..takze bude beries RP 203,20e alebo ti budu uhradzat naklady za skolku max do 230e..neda sa brat aj aj

9lf9
25. júl 2015

@majusqa77 ale ak by bola situacia ze 1 dieta do 3r je na prispevku na starostlivost a aj druhe to mladsie by uz bolo tiez v skolke, tak by preplacanie skolky slo na kazde dieta do tej vysky max. 230e .. je to tak aj v zakone v §3 odst. 3

havana_frost
28. júl 2015

@9lf9 Takže by šli dva príspevky na starostlivosť, pričom deti nie sú dvojičky? Však presne to som sa pýtala 😀 či max. príspevok 230 by bol na obe spolu, ale mohla by som dávať doklady z dvoch škôlok?

majusqa77
28. júl 2015

@9lf9 ja som sa pytala prave na dva prispevky na starostlivost - ked su dve deti do 3 rokov, pricom obe chodia do skolky 🙂
@havana_frost ano, dva prispevky na starostlivost, takze 2*230€ 🙂

9lf9
28. júl 2015

@havana_frost
@majusqa77 podla toho zakona to tak bude ze 2x230e
lebo prispevky na starostlivost su 2: jedno je preplacanie skolky a druhe je ked sa narodi do 3r starsieho dietatka mladsie a matke vnikne narok na materske a je vyplacany do 6tyz. novonarodeneho dietatka.

majusqa77
28. júl 2015

@9lf9 kde v 2. pripade, ze starsi chodi do skolky to moze byt tiez tych 230, ze?

9lf9
28. júl 2015

@majusqa77 ano , na ten tzv. 6 tyzdnovy je to po porode druheho dietata ak je narok na materske a na starsie sa RP musi kvoli materskemu odnat je to 41,1e/mes a vychadza to nna 2alebo 3 mes podla toh okedy je porod ale to preplacanie skolky podla toho parag. 3 dst. 3 je na kazde dieta takze 2x230e

majusqa77
28. júl 2015

@9lf9 na matersku nastupujem asi 4.11., takze za november dostanem este klasicky na starsieho, v decembri rodim, takze december-januar by uz mal byt tento "druhy" 🙂 som zvedava, ako sa s tym teta na urade popasuje 🙂 dakujem 🙂

9lf9
28. júl 2015

@majusqa77 ak teraz beries RP tak s rozhodnutim o materskom musis ist na urad a na zaklade neho ti RP odnimu a budes poberat matersku so soc.poistovne..a ked sa dietatko narodi pojdes na urad a okrem zvycajnych ziadosti (PnD a porodne) budes pytat aj 6tyzdnovy prispevok 🙂

majusqa77
28. júl 2015

@9lf9 teraz este RP, ale od septembra ide starsi do jasli, takze budeme vybavovat ten príspevok na starostlivost. a ved ked je to ten isty príspevok - naco je dobre ho rusit?

9lf9
28. júl 2015

@majusqa77 ak myslis ten prispevok na starosltivost po narodeni 2 dietatka do 3r starsieho a arispevok na starostlivost n apreplacenie jasli nie je ten isty prispevok- len je na to rovnaka ziadost ale prilohy a podmienky su pri nich ine...
ak budes uz na mladsie dietatko poberat matersku tak na starsie uz nebudes mat preplacanie skolky
- na preplacanie skolky musi matka pracovat a nemoze poberat ani RP a ani matersku

majusqa77
28. júl 2015

@9lf9 este raz. na matersku nastupim 4.11. takze za november mam narok na príspevok na skolku. druhe sa narodi v decembri. takze december a januar bude bezat 6tyzdnovy príspevok na starostlivost na starsie dieta. ci?