Ako to je s príspevkom V nemecku keď moja mala sa narodila V nemecku.... vybavujeme už trvalé bydlisko tu V nemecku... Počula som že aj tam ju musím nahlásiť na Slovensku lebo že hrozí pokuta 3000 eur..
A neviete náhodou koľko sa.tu dostáva peňazí za dieťa U nás na Slovensku to je myslím 800 eur... A dostanem to tu vlastne?... A mám požiadať aj zo Slovenska a nejakú podporu?...
Tu čo tema o zivote v zahranici to len ,,aku matersku a davky tam dostanem,,. Ako socky! Ja by som prisťahovalcom nedala ani fenig, kym tam niečo pre štát neodrobia! Ved čo sa nejdeš opýtať na urady? Nevieš asi tak po nemecky, si to davno mohla riešiť kludne aj cez ambasadu. Hned na pravo maš diskusiu ,,pobera niekto pridavky z Nemecka, ako začať vybavovať,, tak odporučam mrknuť tam.
Zo Slovenska nedostaneš prispevok - nevidim dovod, neziješ tu, dieťa sa tu nenarodilo, nema na Sk trvaly pobyt čo je tiež podmienkou a ak dostaneš nejake peniaze v DE tak narok ti tiež nevznika, davky mozeš poberat len z jedneho členskeho štatu EU. ...a tak to ma byt, kazdemu by sa pačilo brat davky z dvoch štatov.
ja sice nezijem v DE ale v BE, ale tu som dostala prispevok na dieta od BE a tiez som si zistovala, ze ako to je, no a na slovensku mozes dostat prispevok ak si ho v inom state uz nedostala. Kezde v BE bol vyssi, tak som si na SVK neziadala, lebo by som musela ten z BE vratit: Teda aspon takto to bolo pred 2 rokmi, ale myslim, ze sa to nemenilo.
Prispevky dostavas len od toho statu v ktorom zijes, ale kedze dietatko bude Slovakom, aj tak ho musis nahlasit do zahranicnej matriky, bez ohladu na to ze nanho ziadne peniazky nedostanes. Takze ked sa narodi predpokladam v nemecku, tam ti vydaju rodny list a s tym potom dietatko prihlasis na slovenskej ambasade. Najlepsie okamzite, lebo to dost dlho trva, aj 2-3 mesiace a az potom mozes vyziadat aj cestovny pas, ak by ste nahodou chceli ist na sk niekedy
do roku 2013 to mozne bolo ale tak to zrusili a teraz je len pre deti ktore sa narodia na SK. treba skor zistit ci DE nedava prispevok tam (aspon na kociar, zakladne vybavenie atd...)
....to sme my slovač....typická...pindať budeme na rómov a imigrantov, ale sami nerobíme nič iné, len sa snažíme využiť všetky možné aj nemožné sociálne dávky...
zbytocne sa tu do teba navazaju...tiez typicke slovenske.....existuje sluzba ktora je zadarmo poskytovana EU komisiou. Vola sa Vaša Európa Poradenstvo. Tam ti do par pracovnych dni odpovedia na vsetko co sa tyka tvojho pobytu v zahranici, poistenia, davok, narokov, proste co ta bude zaujimat. Nedas za to nic a poradia ti skuseni pravnici, nie diskusia na koniku.....skus, je to super sluzba
nie,. nemáš nárok na dávky zo slovenska, kedže tu nemáš bydlisko ani tu nepracuješ.
Ci nieco v nemecku je neviem...ale ak na svk nezijes narok na prispevok nemas