Ahojte ženy.Som na zaciatku 8.mesiaca tehotenstva. Momentalne pracujem v CR, zmluvu mam do 31.decembra.Tento mesiac odchadzame natrvalo na slovensko. Mam dat v praci vypoved a prihlasit sa doma do poistovne aby som dostala porodne a pridavky? Co by bolo pre mna najvhodnejsie? Poradte mi
Takze nemam dat vypoved ci?
@silvia5991 nedavaj,zanikne ti sama ked ti nepredlzia
Ano len ci dostanem porodne a prídavky keďže budem poistena tu v cr. Porodne zavisi od bydliska a toho kde sa zdrziavam.Ja budem uz len na slovensku ale poistena som stale v cr dokym mi neskonci zmluva
@silvia5991 tak nedostanes porodne, lebo na slovenslu si nechodila do poradne
@silvia5991 porodne nedostanes lebo si nechodila na gynekologicke prehliadky pocas tehotenstva
@silvia5991 a preco neziadas o porodne v CR?
@silvia5991 Na pôrodné máš nárok, ak sa dieťa narodilo na SVK a máte tu trvalé bydlisko, ale nie je podmienka mať absolvované všetky poradne u nás.
@silvia5991 Poradne si mohla absolvovať i v zahraničí. Dôležité je trvalé bydlisko.
Preto na slovensku lebo narok na porodne mam ked sa zdrziavam v mieste trv. bydliska a dieta tu bude mat pediatra atd. co bude len mi ide o to ci nevadi ze som poistena v cr,mam E106 tak neviem ci to poistenie az tak rozhoduje
@silvia5991 budes potrebovat papier od gynekologa ze si navstevovala pravidelne poradne
@silvia5991 nemala by si to lepsie v cr? aj skrz matersku
Zdravotné poistenie môže byť problém kvôli bydlisku ktoré sa teraz overuje a nielen trvalý pobyt ale tak môžeš požiadať o pôrodné aj neskôr a budeš musieť odkladať potvrdenie že ti nevznikol nárok na materské v cechach ak vznikol berieš dávky z Ciech a potom dokladás potvrdenia ak ti na niečo nevzniká barok a dopláca sa Filozofia je ale taká tam kde si platila odvody tam ti majú vyplácať davky
@loginexistuje Len čo má zdravotné poistenie s výplatou materskej dávky a ostatných dávok? 😉
@evittam s materskou nic ale pri porodnom je jednym z ukazovatelov mirsta obvykleho pobytu
Ja uz sa asi zamotavam, matersku budem dostavat z ciech to viem len pri porodnom mi ide o to ci nebude vadit ze mam ceske poistenie a nie slovenské...
@silvia5991 musis mat poistenie na slivensku a dieta musi mat aj lekara na slovensku.... Trvalym bydliskom sa nemysli len adresa co mas v obcianskom ale miesto kde sa zdrzujes a mas stred zaujmov ako zdrav.poistenie,lekarska starostlivost atd.... Keby si si pozrela stranky upsvaru kde su presne tie podmienky vypisane tak mas v tom jasno...
A piziadat mozes do 6mes od narodenia
Dakujem uz som v obraze 🙂
Pridavky dostanes,co sa tyka porodneho mas podmienky na strankach Upsvaru