Dobry den,
Chela by som sa spytat..teraz v juni som skoncila strednu skolu a teraz brigadujem.. a som v cca 10tom tyzdni O🙂
Budem mat narok na nejaky prispevok alebo matersku? a ak ano tak v akej vyske?
Od septembra budem uz aj vydata.
Dakujem velmi pekne 🙂
S pozdravom
Maťa
ahoj..........no podľa mojich znalostí nárok na materskú nemáš. Máš nárok na rodičovský príspevok vo výške 165 eur. Ak si si platila DNP min. 270 pred narodením dieťaťa tak máš nárok na zvýšenú čiastku tohto rodičovského príspevku čiže 256eur mesačne až do dvoch rokov veku dieťaťa. Ďalej máš nárok na prídavok na dieťa 20 eur mesačne. No a ak je to tvoje prvé dieťa aj na jednorázový príspevok na dieťa vo výške cca 800 eur. (tie sumy nie som si istá či som ich tu dala správne).........O rodičovský príspevok môžeš požiadať až pri narodení dieťaťa..........veľa informácií nájdeš aj na oficiálnej stránke MPSVaR.......ale najlepšie je pýtať sa osobne..........Gratulujem k bábätku nech sa darí :D
este poopravim cokynu... ak si si platila DNP, tak mas narok na max. matersku - nieco cez 500 a potom na ten zvyseny rodicovsky, ale ak si si neplatila nic, tak len 165 + 20 pridavok na dieta
si v 10 tom týždni- zbehni na zdravotku a spatne si zažiadaj o platenie DNP... dá sa to myslím tri mesiace pospiatku- nahod najvyšiu čiastku a tým pádom si budeš DPN platit 270 dní pred narodením dietata- nikomu sa niezmienuj že si tehu a doplat si to- po narodení dietatka budeš za vodou... dostaneš najvyšiu materskú.. 😉
ak si si platila DNP a do nastupu na matersku (6-8tyzdn pred terminom porodu)splnis podmienku270 dni tak, mas narok na matersku vo vyske podla toho z akeho vymeriavacieho zakladu si si platila DPN(a co ti vyjde ako rozhodujuce obdobie)...nie je to stanovene na tych 500e ako pise zuzanockamt a potom mas do dvoch rokov dietata narok na zvyseny rodicovsky prispevok 265e
a nemyslim si ze sa legalne da platit DPN spatne a uz vobec nie tri mesiace....ja som si zacala platit okolo polovice mesiaca a zaciatok je presne od dna nahlasenia....teda ani nie od zaciatku toho mesiaca 😉
jednorazovy prispevok pri narodeni(co je dohromady nieco okolo 800e)...sa dava az po doziti 28 dni dietata myslim...alebo aspon ta jeho vacsia ciastka...tam je podmienka myslim ze musis byt vydata a mat 18r....co teda uz budes
to vsetko je podla aktualne platnych zakonov...je dost mozne ze do porodu/resp. nastupu na matersku sa este zmenia 😉
pokial si si neplatila min 270 DNP tak budes mat narok na rodicovsky prispevok, nie na matersku, kedze si nebola zamestnana riadne na zmluvu + pridavok na dieta
a to ze budes aj vydata, to nijako neovpylvnuje tvoj prispevok
ak este nieco, spytaj sa 😉 a blahozelam k miminku