Ahojte, v provom rade Vám želám všetko dobré do nového roku.
Potrebovala by som poradiť v jednej veci: tento rok by som chcela zmeniť zamestnanie,ale aj mať bábätko. Ak ma príjmu do novej práce - budem v skúšobnej dobe a počas toho otehotniem a šla by som napr. na PN, môžu ma prepustiť? Prakticky, viem, že mi miesto držať asi nebudú,ale to mi vôbec nevadí. Ide mi len o to,aby som dostala nejakú materskú.
Ďakujem.
musis nutne rychlo otehotniet ? co tak radsej si odpracovat tie tri mesiace a potom v klude riesit babatko? ak budes v pohode, tak ta lekar len za to, ze si tehotna na PN nevypise a ak ti bude fakt tak zle, ze budes musiet byt PN, tak budes mat len zbytocne stresy z toho, ci ta nevyhodia...
drzim palce nech ti tohtorocne plany vyjdu 😀
matersku nedostavas od zamestnavatela ale od socialnej poistovne za urcitych splnenych podmienok....a k tej moralnej stranke veci, nie je to najcestnejsie otehotniet v skusobnej dobe a zatajovat to....a preco hned ratas s PN?tehotna sa nerovna automaticky PN, nie je to choroba, aj ked je to obcas unavne🙂
materska sa ti vyratava z roka dozadu, cize zmena zamenstnania a rychle otehotnenie ti nepomozem takisto PN sa vypocitava az po 90 dnoch odrobenych u noveho zamenstnavatela, inak sa rata z denneho vymeriavaceho zakladu byvaleho zamestnania... cize ani tam si moc nepolepsis.
Pokial mas pracovny pomer na dobu urcitu, tak je uplne jedno ci si tehotna.K urcitemu datumu s tebou mozu ukoncit prac. pomer aj keby si bola tehotna. Ak si na neurcito, tak ta uz prepustit nemozu, ale musis im to pisomne oznamit. Niekde som citala, ze tehotenstvo sa musi zamestnavatelovi pisomne oznamit, az potom ta nemoze prepustit.
Ahoj, ja som skoncila u jedneho zamestnavatela 3/2009, 4/2009 som zacinala v novej robote. V polovici 3/2009 som uz bola tehotna, co sme zistili az po nastupe do noveho zamestnania.
Odrobila som malinko, asi 40 dni a musela som ostat PN. Zamestnavatel mi skusobnu dobu predlzil, to znamena, ze neskoncila po troch mesiacoch.
Bola som PN az do nastupu na MD, par dni pred nastupom na MD ma zamestnavatel prepustil bez udania dovodu, velmi mu bola vhod diera v zakone...
Neviem, ako je to podla noveho zakonnika prace, ale vo vypoctoch MD suhlasim so @sssimi a @pici
ja mam tiez v plane zmenit pracu lebo v aktualnej zarabam minimalnu mzdu.no nemam v plane aj hned otehotniet.
urcite chcem nejake obdobie pracovat a dat si dokopy financne zalezitosti. ale ak som to spravne pochopila tak u noveho zamestnavatela musim odrobit minimalne 12 mesiacov aby sa mi materska pocitala uz z noveho platu.pochopila som to spravne?
Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke, tu sú na ne linky: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka......, a druhý: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka....... V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V prvom z nich je samostatná kapitola venovaná materskému.
@stanka77777 ahoj, tie linky nefunguju ...
Ja som to tak mala pri Sarah. Nastúpila som do novej práce koncom juna a končom augusta som otehotnela. Po troch mesiacoch mi skončila skúšobná doba a až po nej som oznámila šéfovi, že som tehotná (aj tak som bola tehotná len asi 8tt). A od 10tt som skončila v nemocnici, takže od vtedy som už bola na PN a prac. pomer stále trvá.
Cez PN si chránená a vyhodiť ťa nemôžu, ale oni si už teraz vedia nájsť cestičku ako to ukončiť. No a ak nastúpiš na materskú v roku 2012, tak vymeriavaci základ sa ti bude tak či tak rátať z roku 2011.