Ahojte,v septembri budem zamestnana rok.S priatelom planujeme babatko,tak sa chcem spytat ci je to dost dlhe obdobie,aby som mala narok na matersku. Dakujem 🙂
Ahojte, pre istotu sa aj ja opytam, nakoko okolo mna chodia divne famy.
som vo svojom prvom zamestnani od 1.6.2014 - cize viac ako rok, predtym UP. Cakame babo a termin mame 8.1.2016. Mam narok na matersku, vsak?, a ako sa pocita?, z poslednych 12 mesiacov, ci mne z roku 2014?
Dakujem krasne za objasnenie 🙂
@zdenulka00 Narok ti vznika. Ak mas termin 8.1.2016, tak nastup bude v r 2015. V takomto pripade sa ti bude pocitat z prijmu z obdobia od 1.6.2014 do mesiaca pred nastupom na materske.
@dena1973 dakujem ti velmi pekne za odpoved 🙂
@zdenulka00 Nie je zaco....
Baby poradte ak viete: som SZČO a odvody do sociálnej poisťovne som si začala platiť od 1.7.2015, termín pôrodu mám 16.04.2016. Do tehu knižky mi Dr. napísal že nástup na materskú je 5.3.2016 /teda 6.týždňov pred pôrodom/ ak bude všetko v poriadku... Chcem sa opýtať, DO KTORÉHO TERMÍNU TREBA MAŤ SPLNENÚ TÚ PODMIENKU 270 DNÍ?Do TERMÍNU PORODU alebo do DŇA NÁSTUPU NA MATERSKÚ DOVOLENKU?????Prosím poraďte niekto, lebo už som prešla celý net, všade je písané, že do pôrodu a keď som sa bola opýtať na soc.poi tak mi "veľmi ochotná" úradníčka povedala, že nespĺňam podmienku 270 dní lebo sa to ráta do termínu nástupu na materskú dovolenku... 😒 a mne to vychádza tak, že do 1.4.2016 keby odvádzam odvody do soc. poi tak to je 275 dní a do pôrodu nejakých 290 dní a keby sa to ráta len do dňa nástupu na materskú dovolenku, čo mám nastúpiť 5.3.2016 tak to mám len 244 dní, čiže by mi chýbalo 26 dnííííííí......
PROSÍM PORAĎTE :/
@jarimasa Podmienka 270 dni nem.poistenia v posled ych 2 r. pred porodom t.j. 270 dni NP musis splnat do dna SKUTOCNEHO porodu.
Ak by si porodila pred 1.4. 2016, tak podmienku 270 dni by si splnenu nemala ( za predpikladu, ze si do tych 2 r. nemala ine NP okrem tohto posledneho co je SZCO).
No ak skutocny porod nastane od 1.4.2016 resp. neskor, tak podmienka bude splnena a narok na materske vznikne.
baby zase mi dala jedna účtovníčka chrobáka do hlavy a už ma ani nebaví rozmýšľať :-/// Tešila som sa, že super, materská mi vyjde, pretože do termínu pôrodu spĺňam tú podmienku 270-tich dní...ALEEEEEE....ona mi povedala , že ja keď nastúpim na materskú 5.3.2016 tak budem považovaná ako na PN-ke a tým , že som živnostníčka budem oslobodená od odvodov do sociálnej a zdravotnej poisťovne.....tým pádom mi do 5.3.2016 vychádza odvedených len 244 dní a bude mi chýbať 26 dní aby som spĺňala 270 dní... ja už fakt neviem....../moja situácia je napísaná vyššie v diskusii/
Baby vy ste také zlaté ☺☺☺☺potesili ste ma...Ďakujem za vaše odpovede 😊😊😊
Szco to naju tazsie. I ja som bola szco a po prvom dietati som dostala matersku,nasledne vsak po 2,5 roku nasledoval retazovy porod a pri druhom dietati som zial nedostavala matersku,len rodicovsky prispevok,nakolko som pocas prvej rodicovskej dovolenky neodvadzala odvody,nakolko som kvoli dietatu nebola pracovne cinna. Treba s tym ratat,alebo sa nejak zariadit v pripade druheho porodu,ale to nechcem este predbiehat. Vsetko dobre prajem ;)
A ked mam zmluvu na dobu urcitu a konci mi v marci a na matersku mam ist v aprily,tak dostanem matersku ci nie?
@rokkisu A prečo by zase mala na to myslieť vláda?! Ty si SZČO a ak niečo chceš tak si to musíš platiť, to je všetko.....Z čoho ti majú niečo zaplatiť ak nič neplatíš.....Za toho zamestnanca na RD platí štát.... 😉 Pozri a spravodlivosť v našich zákonoch nehľadaj. Ja som napr. pri prvom tehu nemala vôbec nárok na MD a to som mala síce odrobených 10 rokov - odvádzala som nie malé odvody - ale bola som akurát rok SZČO kde som bola oslobodená od odvodov do SP - no a tak som dostala ako MD veľké prd....Vidíš a tu by som mohla povedať - a čo tých 10 rokov?! No nič....
Žienky pomohli by ste mi niektorá s mojou dilemou....robila som od 7.7.2014 do 4.5.2015, termín pôrodu mám podla posledného ultrazvuku 6.3. 2016, čiže nástup na MD 23.1.2016 ALE to už nie som v ochrannej lehote tak sa pýtam, ak by som bola zamestnaná od 2.1.2016 a podám o materskú, tak mi ju uznajú a vyrátajú z akého platu? za tie predošlé dva roky a tento mesiac január čo by som nemala ani celý odrobený tak to nič, či ako? napzaj by som potrebovala sa z niekym o tom pobaviť, lebo nikto nevie čo s tým, nakoľko mi vychádza pekná materska tak si to nechcem dať újsť... 🙂 ďakujem za každú pomocnú radu
@egagova Pre nárok na materské je potrebné splniť podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom. Aby si mala nárok, tak je potrebné k tejto podmienke mať aj aktívne nemocenské poistenie ku dňu vzniku nároku na materské resp. spĺňať ochrannú lehotu pre tehotné. ku dňu vzniku nároku na materské.