Dostanem materskú?

siusinocka
10. júl 2013

Ahojte dievčatá. Písem v mene kamošky. má prvé dieťatko, ktoré teraz v auguste dosiahne 3 roky. druhé dieťatko sa má narodiť v novembri, takže na MD pojde v polovici septembra. počas tých 6 týždnov pred MD má čerpať dovolenku v zamestnaní. Chce sa spýtať z čoho sa jej bude vypočítavať MD. či bude mať len základ alebo z tých odpradcovaných 6 týždńov? ked je priemerný hrubý príjem okolo 600 eur v hrubom za dovolenku koľko by vyšla materská? dakujem v jej mene. Z

silvapokorna
10. júl 2013

ahoj. ja myslím, že najlepšie, aby si poradila priamo na úrade. nech si zavolá a priamo sa opýta, že by chcela mať predstavu, ako na tom bude na materskej s peniazmi. verím, že jej odpovedia. ak by náhodou nie, tak nech skúsi inú pobočku. ono sa to myslím zmenilo, tak bude najlepšie pýtať sa priamo. 🙂

kandrea
11. júl 2013

ide o to koľko má odpracovaných dní...keď robila len 6 týždňov a predtým bola na rodičovskom materskú nedostane rovno len rodičovský príspevok, myslím že nárok má na materskú vtedy ak má odpracovaných 270 dní v posledných 2 rokoch pred očakávaným pôrodom...najlepšie sa opýtať priamo na sociálke..

monhla
11. júl 2013

Mala by, ale nezaškodí sa spýtať na úradoch.
@kandrea - bola som na rodičovskej dovolenke 2,5 roka a hneď som dostala som materskú, pretože hoci som na "materskej dovolenke" tak som stále zamestnanec - veď som nedala výpoveď.

katrinka8
11. júl 2013

Matersku dostane, kedze narok na matersku vznika vtedy, ked je nemocensky poistena (bud ako zamestnanec alebo ako SZCO alebo dobrovolne nemocensky poistena osoba) alebo ked je v ochrannej lehote najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom: http://www.socpoist.sk/materske/1293s
Takto sa to pise na stranke socialne poistovne. Kedze pocas tych 6 tyzdnov si bude cerpat dovolenku, bude zamestnanec, cize bude nemocensky poistena a splna podmienku naroku na matersku. Vysku vsak neviem, podla coho sa rata, ci z vysky platu alebo zo zakladu. Teoreticky podla platu, ci?