Chcem sa spýtať v roku 2020 som prerušila na začiatku roka rodičak pretože som nastúpila do prace a manžel šiel na materskú k malej, v auguste mu materská skončila tak som si dala späť rodičak a do konca roka som bola zamestnaná len PN pretože som bola chorá, 31.12.2020 mi skočila zmluva ale do marca tohto roku som ešte na rodičaku a som tehotná ale čakám až na začiatok októbra, chcem sa spýtať, dostanem normálne materskú?
pred nástupom na MD, stačí aj pár dní, ale lepšie je sa niekde zamestnať, mala by si vyššiu MD
@luci132 ak nastúpiš na materskú do konca augusta, tak si v ochrannej lehote a splňaš nárok na materskú........
@juliatriscova keď otehotnela až v januári 2021?
ok tak potom tak
@juliatriscova na materskú sa nastupuje koľko týždňov do pôrodu? 6?
@luci132 6 týždňov
@lucka_ke píše, že termín má začiatok októbra.....čiže na materskú pôjde koncom augusta......to ochrannú lehotu stíha.......
@juliatriscova takže sa nemusím nikde zamestnávať... Môžem ísť od konca marca na UP?
@luci132 pokiaľ stíhaš tu ochrannú lehotu, tak sa nemusíš zamestnávať a registrovať na UP......
@juliatriscova termín mam 6.10 tak by som to v auguste mala stíhať... Ale 27.marca mi konci rodičak... Takže do toho augusta musím byť na úrade nie? Ci kto bude za mňa platiť zdravotnú...
@luci132 áno presne tak........
musíš mať 270 dní nemocenského poistenia ku dňu pôrodu (za posledné dva roky) - toto máš
ešte potrebuješ mať aktívne nemocenské poistenie, čiže buď sa zamestnať alebo si zaplatiť dobrovoľné nemocenské