Dorovnanie rodinných prídavkov zo Švajčiarska

buba24
11. mar 2016

Ahojte, nevedel by mi niekto poradiť? Biologický otec /slovák/ mojich dvojčiat pracuje vo Švajčiarsku. Asi dva roky mi posielal dorovnanie detských prídavkov zo Švajčiarska. Po tom ako som požiadala na súde o zvýšenie výživného, prestal to posielať. Otázka je, či si to môžem aj ja sama vybaviť vo Švajčiarsku alebo to môže len ten, kto tam pracuje??? Ak áno, aký je to úrad. Biologický otec pracuje v Zurichu.

evittam
11. mar 2016

@buba24 No, neviem ako vo Švajčiarsku, ale myslím, že podobne - môj chlap pracuje v DE - musí mať zmluvu s firmou v DE a minimálne prechodný pobyt v DE aby mohol požiadať o rodinné prídavky, čiže s tebou nemá žiadny úrad v žiadnom štáte nič spoločné pokiaľ žiješ a pracuješ na SVK - je jedno kde pracuje biologický otec detí - jedine že on o to požiada a je pravdepodobné, že ak tam naďalej pracuje, tak možno aj tieto rodinné prídavky dostáva ak mal potrebné potvrdenia, už to dnes nie je až také ľahko a bude ešte horšie - určite aj kvôli migrantom... 😉

9lf9
11. mar 2016

@buba24 urcite to skus riesit cez SOLVIT ponukaju pravne poradenstvo riesenia problemov EU. Svajciarsko vyplaca PnD cez zamestnavatela ty nevybavis nic, jedine s nimi riesit, ze by zasielanie pridavkov dali na tvoj ucet, ak otec neprispeva na deti a nekupuje im nic. Ale pokail plati vyzivne tak ako ma urcene sudom neviem ci nieco doriesis (beru to ze na deti prispieva a nemusi im davat cele pridavky, staci ze preukaze ze urcit cast peniazi posiela) ale za pokus to stoji. Pripadne dat na upsvar cestne vyhlasenie ze nesuhlasis do buducna s vyplnanim formularov a poskytnutim info o detoch na to aby si on mohol uplatnit PnD v zahranici a potom mu nemozu formulare kedze mas deti zverene vyplnit do buducna.

zuzka0605
11. mar 2016

@buba24 ahoj.moj muz tam tiez pracuje a myslim si ze moze poziadat len ten, kto v svajc. pracuje, teda otec.mala by to byt suma cca 200e na jedno dieta.ak spravne tomu rozumiem, tak on pobera pridavky tam a ty tu, co je nelegalne.tu sa musis odhlasit.ak ti na to urad prace pride, budes to musiet doplatit.

bubelko
11. mar 2016

@buba24 je to AHV, ale ty nevybavis nic. jedine otec deti moze poziadat cez zamestnavatela. a pravdepodobne, ak dostaval a neodhlasil, tak dostava doteraz.

zuzka0605
11. mar 2016

co sa tyka toho ci pridavky vie vybavit on tak na to stacia len kopie rodnych listov deti

evittam
11. mar 2016

@zuzka0605 Alebo to v tomto prípade ak normálne žijete spolu môžete spraviť aj tak, že tu sa neodhlásiš z poberania RP a z iného štátu ti len dorovnajú zvyšok - tak to funguje napr.z DE. 😉

sense
11. mar 2016

@buba24 to moze len ten kto tam pracuje, kedze rodinne pridavky vyplaca zamestnavatel a ten si to potom vyuctovava s prislusnou ausgleichkasse

bubelko
11. mar 2016

@zuzka0605 ak ona pobera na svk, on dostava len dorovnanie do tych 200chf. takze ak ona pobera priklad 100chf na svk, on pobera zvysnych 100chf vo sui (myslene na dieta). nemusi odhlasovat nic.

evittam
11. mar 2016

@bubelko No veď áno, pravdu máš. Len ak nežijú spolu ako sa on dopracuje k potvrdeniu koľko ona dostáva na SVK? To je otázne, takže celé to pekne "smrdí" ale to už nie je náš problém a my to tu nevyriešime.....

9lf9
11. mar 2016

@zuzka0605 nie je to nelegalne, pokal ona pracuje/trva jej pracovny pomer na SK tak ma narok na davky zo SK a doplatok z EU. Ona ma problem iny ze deti ma zverene sudom a ich otec/ex partner/exmanzel poberal pridavky zo Svajc. a prestal ich detom posielat na SK, nestacia na to len RL deti.

charlie1980
11. mar 2016

Ak Otec deti pracuje vo Svajciarsku, pridavky na deti dostava Otec, s tym, ze on ti ich moze preposlat. Rodinne pridavky vyplaca zamestnavatel, takze je celkom mozne, ze ich aj doteraz poberal a pobera a tym kompenzuje alimenty 😉 Jedine, Co vies urobit, je to, ze zavolas na SVA Zurich a opytas sa priamo tam, ci su mu tieto pridavky vyplacane. Je celkom mozne, ze Treba raz rocne aktualizovat a dokladat potvrdenia (napr. o trvalom pobyte dietata - v Rakusku to je tak), My tiez poberame pridavky zo Svajciarska, Ale nam to tak sud urcil, ze to Otec musi vybavit a preposielat pri uprave rod.prav a povinnosti, zatial som dokladala iba to potvrdenie o trvalom pobyte dietata a bolo len nedavno poziadane z otcovej strany, takze neviem ako casto bude treba toto potvrdenie dokladat. V kazdom pripade si zavolaj na tu socialnu poistovnu a tam ti presne povedia, ci ich vyplacaju. Ak ano, musela by si to riesit sudne, pretoze tieto peniaze patria detom. Okrem ineho spatne sa daju uplatnit za 2r, ak nahodou uz tie pridavky nepobera.

bubelko
11. mar 2016

@evittam ak on poberal dorovnanie pred tym, tak musel dokladat, kolko dostava ona, aby dostal dorovnanie. a napriek tomu, ze neziju spolu, tak on pokial nezmenil zamestnanie, tak nie je dovod dodavat nove formulare. t.j. on dostava to dorovnanie nadalej. pokial nemenil pracu, nema dovod udavat, ze je rozvedeny a pod. alebo, ze deti ziju mimo krajiny...

evittam
11. mar 2016

@bubelko No veď to mi je jasné a "fešák" to má zaplatené a posiela to ako alimenty....no čo viac dodať...

bubelko
11. mar 2016

@evittam ze to asi bude treba riesit sudnou cestou. ale neviem, ci nieco dosiahne, kedze ona vyzivne dostava a ostatne je na nom. ale myslim, ze najlepsie jej poradila 9lf9 😉

zuzka0605
11. mar 2016

@evittam
@bubelko tak neviem mozno mate pravdu..nam kazdopadne moznost dorovnania vobec neponukli, aj ked sme ju chceli, ale ja som mala narok len na rod. prspevok, matersku som nemala, cize mozno tam bude zadrhel.boli to hrozne tahanice s uradmi, urad.preklady a neviem co po nas chceli.

sense
11. mar 2016

Ak mas doklad o tom ze dorovnanie naozaj dostava tak to treba riesit sudnou cestou, na prislusnej ausgkeichkasse si mizes overit...

bubelko
11. mar 2016

@zuzka0605 ono zalezi od toho, kde deti ziju a ci ma matka narok na pridavky v danej krajine - napr. svk. ja som nemala a ani sa tam deti nezdrzovali, takze manzel poberal vo sui. ak ale deti ziju na svk, a matka ma narok na pridavky na deti, tak potom dostava muz len dorovnanie. a hej, su to riadne papierovacky.

9lf9
11. mar 2016

@sense ona nie je poberatel takze jej info o pobrani/nepoberani nemozu poskytnut- iba jej expartnerovi. Sudom nevyriesi nic len zvysenie vyzivneho a to ako pise uz riesila. Pridavky su socialne davky a ich pobranie nie je zo zakona povinne.

sense
11. mar 2016

@9lf9 na registri cez net sa da najst kt ausgkeichkasse ma na starosti vyplacanie pridavkov na jej deti a ak vie dobre po nemecky tak jej to info daju...mam to odskusane ked som vybavovala veci ohladom pridavkov stacili sa predstavit menom a takisto ked som riesila nezrivnalisti az s bundesamtom cez mail k infirmaciam som sa dostala uplne bez problemov...

sense
11. mar 2016

Pokial ma sudom deti v opatere vylucne ona by mohla dosiahnut to aby on dorivnanie nedostal ak nemajubani trvaly pobyt,

mihula
12. mar 2016

a ja poznam taky pripad,kedy otec pracoval v zahranici,poberal dorovnanie na deti a platil vyzivne sudom urcene a aj tak ho byvala stale tahala posudoch.Tak sa otecko naštval,odhlasil si poberanie dorovnania na deti a posiela len vyzivne na deti.A matka deti sa musi uspokojit s pridavkami na sk

buba24
autor
14. mar 2016

Ďakujem Vám baby za rady, v každom prípade tam skúsim zavolať na úrad vo Swis a spýtať sa.

zaneta19
28. júl 2022

@buba24 ahoj. Môžem sa spýtať koľko ti platí vyzivne ak pracuje vo Švajčiarsku? Riešim to akurát a chcela by som mať aspoň približne info ze koľko.dakujem

buba24
autor
28. júl 2022

@zaneta19 ahoj, ja mám dvojičky a všetko závisí od sudkyne a jeho príjmu

sense
28. júl 2022

@zaneta19 ono záleží aký príjem ma otec, aké výdavky a aj aké sú náklady na deti, reálne náklady plus paušálne tie sa odvíjajú od toho koľko platíš nájom, paušálne sú aj výdavky na oblečenie, stravu, Hobby. Dokonca aj keď sa na určitom výživnom dohodnete tak súd toto skúma (aspoň teda švajčiarsky súd, pokiaľ žijete všetci vo Swiss)

patricia2120
16. sep 2024

Baby prosim tie ktorych doplatok RP vyplatili otcovi na ucet ako ste sa k nim dostali , ked ste mali problemoveho ex? Pochybujem ze nam ich len tak prevedie na ucet . Dakujem