Doplatok z úradu práce k materskej

kristina1001
14. dec 2020

Ahojte . Dnes som sa dopočula že ak poberám materskú menšiu ako rodičovský tak mi úrad práce môže ostatné peniaze doplatiť viete mi poradiť ? Ďakujem

veronikaszabova
14. dec 2020

@kristina1001 smer UPSVAR, vypises tlacivo a hotovo

kristina1001
autor
14. dec 2020

@veronikaszabova a nedá sa to podať online ?

veronikaszabova
14. dec 2020

@kristina1001 neviem, pozri stranku UPSVAR, len musis dolozit RL

scacchi
14. dec 2020

@kristina1001 - neviem ci doplatit - lepsie je potom rovno poziadat o rodicovsky ked mas nizsiu matersku ako rodicovsky

veronikaszabova
14. dec 2020

@scacchi nemoze ziadat o RP, pokial ma narok na MP.
Musi poberat MP a po porode moze poziadat o doplatenie do vysky RP, co je v jej pripade 370€

mandarinka1984
14. dec 2020

@veronikaszabova dá sa o to doplatenie požiadať aj spätne?

scacchi
14. dec 2020

@veronikaszabova - hmmm zaujimave bola som sa informovat osobne a toto mi povedali - a dalsia vec - nemusi poberat materske je to len a len na tebe ci budes 😀

mima172
14. dec 2020

@kristina1001 Ahoj, mala som to tak isto, UP mi doplácal rozdiel. Aktuálne som pred pár dňami prešla na riadny rodičák po ukončení MD. Ak máš nejaké konkrétne otázky, kľudne sa pýtaj, mam to celkom čerstvo v pamäti 🙂

daniela1911
14. dec 2020

@scacchi to nie je pravda - pokiaľ požiadaš o materské, musíš ju “dobrať”, nedá sa predčasne prerušiť. Dočítaš sa to na stránke SP.

anonymdonyma
14. dec 2020

@mima172 Ahoj keď môžem poprosiť tak kde si žiadala o doplatok rozdielu ? Na sociálke alebo na úrade práce ? Dneska mi prišiel papier že materskú mi uznali ale bohužiaľ nízku a neviem kde žiadať o doplatenie do výšky rodičovského a môžem žiadať už teraz alebo až keď sa malá narodí ?

daniela1911
14. dec 2020

@anonymdonyma určite po pôrode. Treba RL dieťaťa. Žiadaš na UPSVaR

mima172
15. dec 2020

@anonymdonyma Ahoj, o doplatok rozdielu som žiadala na UP. Riešila som to až po narodení dcérky, lebo sa narodila o mesiac skôr a keď sme boli v pôrodnici, tak až vtedy mi manžel telefonoval, že mi prišiel papier zo sociálky ohľadom schválenia materskej dávky (no, keďže k vybaveniu na UP je potrebný aj RL dieťatka, tak sa ti určite dá len po narodení).
Rieši sa to úplne rovnako ako keby si žiadala o celý rodičák, nie sú nato žiadne špeciálne tlačivá. Vytlačila som si zo stránky USVARu všetky papiere k vybaveniu RD + RL dieťaťa + rozhodnutie zo sociálky o priznaní MD. S týmto som šla na UP.
Troska predbieham v tvojom prípade, no jednu malú výhodu to má a to, že teraz keď mi končila materská, tak už som nemusela nosiť to kilo papierov na UP, prišla som len s papierom zo sociálky o ukončení poberania MD a tým som si vybavila aj rodičák.

kristina1001
autor
21. dec 2020

Ahojte dnes mi volali z úradu práce a mám to schválené a doplatia mi aj peniažky spätne chcela som vás len informovať