Doplatok k materskej

4. nov 2024

Ahojte 🙂 vie niekto ako to je keď mám nižšiu materskú ako RP? Kedy žiadať o ten doplatok, môžem už aj teraz? A vyplácajú ho až od narodenia alebo už hneď ako mám nárok na materské? Neviem z toho vyjsť. O 4 týždne mám termín. Ďakujem

mamina7070
4. nov 2024

az od narodenia mesiac spatne

alenah31
5. nov 2024

až po narodení dieťaťa - na ÚPSVaR totiž dokladáš RL dieťaťa a podávaš normálnu žiadosť o rodičovský príspevok. Z neho ti budú potom mesačne dorovnávať rozdiel medzi materskou zo SP až do výšky vyššieho RP.

autor
5. nov 2024

Takze do narodenia malej budem mat len tu nižšiu materskú, nič navyše ? Správne chápem?

alenah31
5. nov 2024

presne tak - bohužiaľ aké odvody - taká dávka z NP. RP je možné vždy poberať až po narodení dieťaťa a ten doplatok k tvoje MD slúži rovnako ako pri klasickom RP - ako príspevok štátu na starostlivosť o dieťa.

autor
5. nov 2024

@alenah31 samozrejme chápem 🙂 nejdem tu nadávať, bohužiaľ materskú mi pokazila dohoda ktorú som mala, pretože sme ďalšie bábätko neplánovali a mala som normálne nastúpiť do Práce a dohodu zrušiť 🙂 ale nevadí ďakujem za ochotu vysvetlit 😊

alenah31
5. nov 2024

chápem ťa. Pri pracujúcich matkách sa to aspoň čiastočne vyrovnáva tehotenským príspevkom, ktorý poberajú súbežne s tou MD. Tie, ktoré TP nepoberajú sa vo všeobecnosti musia v tomto období spoliehať na manželov/partnerov - otcov nenarodených detí. Štát v tomto zmenu nechystá.

autor
5. nov 2024

@alenah31 tak no niekedy ani to nebolo 🙂 a dosť to pomáha hlavne keď človek berie množstvo liekov aby bolo všetko okej tak aspoň tehotenské toto pokryje 😊

autor
5. nov 2024

@alenah31 ahoj 🙂 volala som s pani z úradu a bolo mi povedané že mi bude doplácané od 29.10. Nie až od narodenia 😊

alenah31
5. nov 2024

Na akom urade Vam to povedali? Pretoze plati nasledovne a rovnako to najdete aj v tomto linku
https://www.pravneprerodica.sk/zvysenie-rodicov...

autor
5. nov 2024

@alenah31 na upsvar v našom meste, volala som pred hodinou s pani čo ma ma na starosti, povedala že žiadosť sa síce podáva až po narodení (lebo klasická žiadosť o RP a sú tam údaje o bábätku) ale pytala som sa že odkedy bude vyplácaný teda ten doplatok a povedala že spätne odkedy mám nárok na MD, ale že si mám dať pozor kedy podám lebo len 6m spätne vedia doplácať

alenah31
5. nov 2024

tu máš ďalší link, je toho plný net - pochybujem, že len u vás v meste je to inak a uvedené je to aj na stránke ÚPSVaR odkedy nárok vzniká - takže si to vieš pozrieť aj tam.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/doplatenie-materskej-do-vysky-zvyseneho-rodicovskeho/

https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=292

autor
5. nov 2024

@alenah31 tak Ved uvidím ako to bude, už ten rozdiel ma nijak nespasí. Ale dám potom vedieť keď už budem mat všetko vybavené že teda ako to bolo

alenah31
5. nov 2024

len tu na MK sa to riešilo Xkrat, je tu na MK na to aj skupina kde si navzájom radíme. RP sa totiž viaže na dieťa a nie na matku - štát nevyplatí dávku na niekoho kto ešte "nie je" 🙂 tak ale hlavne nech Vám všetko dobre dopadne a Vy aj bábo ste zdravé🍀

autor
5. nov 2024

@alenah31 no takto som to chápala aj ja, ale očividne ani niektoré panie tam nevedia ako to vlastne je a potom podajú zlu informáciu ďalej :/ ďakujem krásne, snáď to už doklepem nejak v zdraví ❤️ pekný deň želám ešte