Dobrý večer,chcela by som Vás poprosiť o radu.
Manžel bol do februára 2024 na rodičovskej dovolenke s našim synom,ktorý vo februári 2024 dovŕšil vek 3 roky. Do MŠ nenastúpil a ani nenastúpi. Následne sa manžel zaevidoval v zdravotnej a sociálnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. V mesiaci august 2024 nám bol priznaný predĺžený rodičovský príspevok na syna z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu. Tentokrát som si o rodičovský príspevok požiadala ja, pričom som t.č. zamestnaná. Rodičovský príspevok bol priznaný aj spätne za posledných 6 mesiacov. Teda aj za obdobie,keď bol manžel v oboch poisťovniach evidovaný ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Moja otázka znie,či môže by manžel takto poistený naďalej ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov,aj keď rodičovský príspevok poberám ja a aj pracujem. Manžel zabezpečuje o syna celodennú starostlivosť súvisle. Taktiež ma zaujíma,či za obdobie tých 6 mesiacov,kedy bol manžel evidovaný ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a teraz nám to doplatia, budeme musieť obom poisťovniam vrátiť peniaze za zdravotné a sociálne poistenie, keďže som si žiadosť o predĺžený RP podala ja.
Ďakujem za odpoveď a rady.
moze si to uplatnovst vzdy len jedna osoba (za tu stat plati odvody)