Ahojte. Prosím pekne o radu. V lete nastúpi môj manžel na materskú, kedže máme do roka dve detičky, tak si chce uplatniť mateské najprv na jedno dieťa, potom na druhé. Neviem však čo so mnou. Matersku som vycerpala, do prace ist nechcem. Pocula som, ze mozem byt s detmi bez naroku na rodicovsky, odvody mi vsak bude platit stat. Neviete ci je to pravda alebo haluz, popripade neviete poradiť inu moznost? Dakujem za pomoc.
dakujem
Pokiaľ ti platí prac.pomer, nemôžeš sa evidovať na úrade práce. Môžeš ostať doma bez nároku na rodičovský príspevok a zdr.odvody si platiť sama
To by bolo dobre, lebo mam zmluvu na neurcito a nechcem prist o miesto. Predpokladam, ze sa na tomto musim dohodnut so zamestnavatelom.
@natalienka12 Prepáč,trepes.😉
@sikynovae Zrusis poberanie RP, voci zamestnavatelovi zostavas na RD. V ZP sa prihlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. Akurat ti stať nebude platit dochodkove.😉
@sikynovae musel by ti dat neplatene volno co nemusi. Lebo inak bud nastupis do prace alebo odides. Nemoze ti pracovny pomer trvat ked nie si na rodicovskej dovolenke.
@natalienka12 Preco zavadzas?! Ona bude na RD. RP a RD su dve rozdielne veci. Ked niecomu nerozumiem tak nerozdavam rady.😉
@sikynovae Tu máš toho viac a vsetko vysvetlene co treba spraviť. Nebudem sa opakovat.😉:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/otec-na-materskej-2/
@evittam prepac ale trepes ty stat za nu nebude platit ani zdravotne odvody.
@natalienka12 Ale bude. Precitaj si poriadne vsetko v tej diskusii co som dala link.😉 Hadat sa tu s tebou nebudem. Nemas pravdu a zavadzas. Po prve nepotrebuje ziadne neplatene volno-zostava na RD. Po druhe - v ZP sa nahlasi ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. Nikde sa v zakone nepise,ze sa obaja rodicia nemozu starat o dieta😉. A v jej prípade dokonca manzel bude na MD s jednym a ona vlastne na RD (bez naroku na RP) s druhym.
Cize jediny kto tu zavádza si ty. Pekný den.
🙂
v zp sa moze nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. mozu byt aj obaja rodicia na jedno dieta nahlaseni
@evittam ja sa nebudem s tebou hadat a nebudem si citat sliepkovu diskusiu pre mna su relevantne zakony vies?
@natalienka12 A kto ti tu je sliepka?!
Tak daj ten zakon,ktory neumoznuje byt matke doma na RD bez poberania RP, ďalej zakon kde sa pise,ze matka musi mat neplatene volno pocas manzelovej MD a jej RD, zakon o ZP,ktory hovori,ze nemozes byt prihlásena ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov pokym je manzel na MD....
Rozumies tomu ako "hus pivu". Bohuzial a bez urazky. A najhorsie na tom je,ze zavadzas ľudí falošnými informaciami.
A v tej diskusii sa nebavia sliepky ale zeny,ktore radia lebo tomu rozumeju.
Ale predpokladam,ze jedine ty mas pravdu,vsak....
@natalienka12 ale ona na rd moze ostat do 3 rokov. to, ze nebude poberat RP s tym nema nic spolocne 🙂
@natalienka12 toto mam priamo zo zdravotky:
Dobrý deň,
podľa § 11, odsek (7), písm. j). zákona o zdravotnom poistení č. 580/2004 Z.z. v zmysle neskorších predpisov, štát je platiteľom poistného aj za fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov.
Podľa odseku (10) § 11:
Osobná celodenná a riadna starostlivosť je na účely tohto zákona starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme jeho fyzického vývinu a duševného vývinu, ktorou sa zabezpečuje najmä jeho výchova, primeraná výživa, hygiena a dodržiavanie liečebno-preventívnych opatrení. Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je splnená aj vtedy, ak dieťa
a) navštevuje jasle, materskú školu, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac štyri hodiny denne,
b) pravidelne ambulantne navštevuje liečebno-rehabilitačné zariadenie,
c) je zo zdravotných dôvodov v ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia najviac tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace.
V prípade, že spĺňate vyššie uvedené podmienky, tak je možné, aby obaja rodičia si uplatnili kategóriu poistenca štátu z titulu starostlivosti o dieťa do veku 6 rokov.
@majusqa77 ale zdravotne si musi platit sama.
@natalienka12 nemusi. mam to overene aj vo vszp, aj v dovere 🙂
@majusqa77 preco potom Mihal v tom blogu tvrdi.opak?
@natalienka12 Clanok, ktorý napísal kto?! Pozabudol na to (este raz), ze matka sa moze prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov na ZP. Ano stat nebude platiť obom rodicom dochodkove-to som napisala. A u zamestnávateľa je stale na RD. Su tu zeny co s tym maju realne skúsenosti.😉 A funguju tak....
@natalienka12 to sa musis spytat jeho. ja som uz nasla viac jeho nepravdivych zarucenych rad...
@evittam dr. Mihal ak nevies kto to je. Tak potom zavadza on.
@majusqa77 Majka je to mozne ale to ma zmiatlo ten jeho clanok.
@natalienka12 jj, uz sa to tu riesilo velakrat... ..ja som preto davala meil.dotaz priamo na zdravotky, obe mi napisali to iste - teda ze to je mozne, ale je nutne sa osobne prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov 🙂
@majusqa77 vidis a ake su tie skolenia jeho popularne. Na jednom som inak bola a neodpovedal mi na otazku ze on sa pravnickym osobam nevenuje a pritom sa to tykalo odvodov. 🙂
@natalienka12 ohladne jeho rad ja verejne radsej pisat nejdem 🙂))))
@majusqa77 radsej nie mas pravdu a to kto je prosim ta ta evittam? Som si vsimla ze v kazdej diskusii s nou maju zeny problem? Da sa to napisat aj normalnejsie. Chuderka.
@natalienka12 No vidis, tak prečo davas "zaručene" informacie a tie co maju skúsenosti z praxe nazyvas sliepkami?😉
A viem kto je p.Mihal. Nevsimla som si,ze je to jeho práca 😉😉. A na ostatné co sa jeho osoby tyka ti dala dobru odpoved
@majusqa77 .
P.Mihal najskôr zariadil zrušenie pripoistenia NP a teraz sa to snazi "zehlit" takýmito a podobnymi clankami kde nie vzdy vsetko je pravda.
Nie nemozes. Pokial bude manzel na materskej ty musis ist do prace alebo sa evidovat ako nezamestnana alebo si sama platit zdravotny odvod.