Doktorandské štúdium a materská

ajka0207
18. apr 2021

Ahojte, chcem sa opýtať, môže doktorandka poberať materské a neprerusit štúdium (ďalej poberať štipendium)?

lienka.7
18. apr 2021

@ajka0207 ked prerusis studium, stipendium ti logicky po tuto dobu nepatri. Materska je cosi uplne ine. Stipendium ti vyplaca skola, matersku a tehotenske socialna poistovna.
So stipendiom nema nic materska ani tehotensky prispevok.
Ak si doktorandka, tehotenske dostanes (ziadas cez skolu), matersku len ak mas narok (platila si si poistne, resp.popri studiu si bola zamestnana).

ajka0207
autor
18. apr 2021

@lienka.7
Ja školu prerušiť nechcem, čiže môže mať materské aj štipendium?

meluela
18. apr 2021

@ajka0207 neviem ako je to teraz, kedysi bolo napisane v studijnom poriadku ze sa musi prerusit (nebolo ale napisane na ako dlho). Zisti si na studijnom ako to je teraz a konkretne na vasej fakulte, lebo kazda ma ine podmienky. Doktorat momentalne uz nie je ako tpp, je to studium takze zrejme ani soc. poistovna nema podmienku prerusit. Prerusenie je nafigu, lebo sa kvoli nemu mozes dostat do nadstandardnej dlzky studia a budu po tebe chciet poplatky potom po opatovnom nastupe (ak si v poslednom rocniku). Zvaz si ale, ci to budes stihat ak by si neprerusila.

ajka0207
autor
18. apr 2021

@meluela určite prerušovat nechcem, to radšej prídem o to materské.

ajka0207
autor
18. apr 2021

@meluela ja už čakám tretie, staršie majú 4 a 2 roky, takže celkom si trúfam :D

lienka.7
18. apr 2021

@ajka0207 materske a stipendium poberat mozes, to nie je plat. Nemozes mat tpp pocas obdobia poberania materskej, dohodu ano.
A prerusit nemusis, ide o to co konkretne studujes a ci ta skola uvolni.
Ked vsak studium po dobu materskej neprerusis, zvaz si, ci to vsetko dokazes "odstudovat" ako by si male nemala... a ci ta skola uvolni z tvojich povinnosti (ak ucis a pod.) Treba sa dopredu dohodnut...
@meluela prerusit studium je pravo, nie povinnost. Pokial studium prerusi, potom sa vracia tam, kde prerusila... cize ked v 1.rocniku, tak sa vrati do 1 rocnika... nic sa jej nepredlzuje.

meluela
18. apr 2021

@lienka.7 u nas zaokruhlovali akademicky rok smerom nahor .. cize ked som prerusila v decembri posledneho rocnika, ratali mi to ze som si posledny rocnik "minula" a ked som potom nastupila naspat, tak som uz automaticky bola v nadstandarde a chceli po mne prachy. Mozno uz tuto absurdnost napravili (alebo to bola len specialitka nasej fakulty), ale bolo to riadne sproste voci doktorandkam.

ruzasipova
18. apr 2021

@ajka0207 Prerusit nemusis. Mozes to poberat zaroven - aspon na mojej skole to slo. Neviem ako prispevok v tehotenstve (pred dvoma rokmi este nebolo) ale ako studentka nemas narok na matersku, len na rodicovsky prispevok a k tomu ten nizsi (cca 270€). A teda treba sa dohodnut dopredu, ako si zariadis vyucovanie, povinne skusky, cas odovzdania minimovky/dizertacky - podla rocnika.

ajka0207
autor
18. apr 2021

@meluela tak to bola riadna absurdnosť. U nás keď prerušis, tak štúdium máš "pauznute" žiadna nadštandardna dĺžka nehrozí. Ale vo všeobecnosti sa snažia aby doktorandky neprerušili vôbec.

ajka0207
autor
18. apr 2021

@ruzasipova nárok na materskú mám z TPP.

ajka0207
autor
18. apr 2021

@ruzasipova dohodnúť sa nie je problém, ale v škole mi nevedia povedať že či budem môcť poberať materské a pritom študovať, ale teda z toho čo píšu baby by to problém nemal byť. S rodicovskym to problém nie je, pri ňom môžeš aj robiť, dokonca v pôvodnom zamestnaní, ale s materskou je to nejaké komplikovanejšie.

ruzasipova
18. apr 2021

@ajka0207 Mala si este TPP aj pocas doktorandskeho studia?

ajka0207
autor
18. apr 2021

@ruzasipova áno, stále trvá, na ňom som oficiálne na rodičovskej dovolenke momentálne.
A keďže pôrod bude do troch rokov, tak budem mať reťazovu materskú z tohto TPP.