Doktorand - nárok na príspevky po narodení dieťaťa

simonagezova
3. aug 2021

Dobrý deň, som doktorandkou denného štúdia na PriF UK v Bratislave a onedlho čakáme s manželom prvé dieťa. Ako doktorand, univerzita za mňa neodvádzala nemocenské poistenie, takže mi nevzniká nárok na materské, takže mám nárok na Príspevok pri narodení dieťaťa, Rodičovský príspevok (ktorý je nižší o cca 100 eur v porovnaní so ženami, ktoré majú nárok na materské) a Prídavok na dieťa.
Chcela by som sa opýtať, či neviete o nejakom finančnom príspevku, o ktorý by som si v mojej situácii ako doktorand, mohla požiadať?
Ďakujem pekne za odpovede a prajem pekný deň. 🙂

mdek
3. aug 2021

Počas tehotenstva môžeš žiadať o tehotenske štipendium. A potom teoreticky môže niečo poskytovať skola.

ajka0207
3. aug 2021

@simonagezova máš nárok na tehotenské štipendium, treba sa informovať u študijnej referentky, ale po pôrode nemáš nárok na nič, ak neprerušis štúdium budeš dostávať normálne štipko.

simonagezova
autor
4. aug 2021

@mdek, tehotenské štipendium mi chodí, to som si vybavila. Mňa skôr zaujímali príspevky po narodení dieťaťa. Škola mi, bohužiaľ, neposkytne nič. 🙂

accountant25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ajka0207
4. aug 2021

@simonagezova a ideš prerušovať štúdium, či aký máš plán? To sa pýtam len tak zo zvedavosti. Inak ešte manžel si môže uplatniť daňový bonus na dieťa, ak pracuje.

accountant25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simonagezova
autor
5. aug 2021

@ajka0207, plánujem prerušiť na rok, potom sa chcem vrátiť. Manžel nemá trvalý pobyt na SR, keďže pochádza z Moravy, takže aj to je nevýhoda. 🙂

kate211
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ajka0207
10. aug 2021

@kate211 tak aj matky s deťmi môžu normálne študovať. Ja odrobim toľko isto co tí chalani bez záväzkov, ak nie viac. Predtým som popri deťoch bola v korporate, ale chcem pracovať vo výskume a učiť študentov, tak som šla na doktorandské, nevidím dôvod prečo by som mala chodiť externe?

kate211
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kate211
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ajka0207
10. aug 2021

@kate211 ja som "na rodičovskej" robila normálne v korporate šesť hodín denne, prezenčne a v kancelárii. Momentálne netuším koľko musím stráviť v kancelárii, podľa predpisov je to len štyri hodiny, čiže oproti môjmu miestu predtým pohoda. Ale vzhľadom na to, že robíme z domu, a konzultácie máme aj víkendy a po večeroch, tak to nejak nespocitavam. Ale teda štyri hodiny pri deťoch sa dá robiť úplne v pohode.

ajka0207
10. aug 2021

@kate211 a ešte je kopa škôl čo vobec nemá povinnosti merané časom, skôr tých koľko učíš, vedies záverečných prác, napíšeš článkov... A v takýchto školách ženy aj muži reálne trávia na pracovisku menej času a nepovieš že bezdetneho chlapa živí štát.

simonagezova
autor
16. aug 2021

@kate211 , my doktorandi by sme mali fyzicky stráviť na fakulte aspoň 6 hodín. Veľakrát som tam trávila viac ako 10 hodín, prišla som domov a pokračovala som v práci doma, keďže písanie vedeckých publikácií, analýzy, opravovanie bakalárok, príprava a oprava testov, písanie grantov a pod. sa dá robiť aj z domu. V písaní článkov (a s tým veci súvisiace) budem pokračovať naďalej, aj keď už za to nebudem dostávať štipendium. Pýtala som sa z dôvodu, pretože hoci mám nárok na rodičovský príspevok, ten je o cca 100 eur mesačne nižší v porovnaní s tým, ktorý dostanú ženy, ktoré majú nárok aj na materskú. A to, že vy mi tu napíšete, že som nikdy nepracovala, áno, nerobím s lopatou na roli, ale od malička som chcela robiť vedu, ktorú aj robím, takže moja práca ma veľmi baví. To, že na Slovensku je veda na takej úrovni, na akej je, je vec druhá.

kate211
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simonagezova
autor
19. aug 2021

@kate211 , som na PriF UK v Bratislave, štandardná doba je 4 roky, počas ktorej dostávame štipendium, to sa zhoduje s tým, čo ste napísali. My ako doktorandi za publikácie nedostávame žiadne odmeny, aj keď je IF vysoký, proste máme len stále štipendium, ktoré je nemenné (o niečo sa zvyšovalo v druhom ročníku po obhájení minimových skúšok a štátnic; čo sa týka výšky štipendia, nesťažujem sa). Čo sa týka učenia, môžeme učiť neobmedzený počet hodín/predmetov (musia to byť ale cvičenia, nie prednášky), takže keď niekto učí jednu hodinu týždenne a niekto osem hodín týždenne, medzi nimi sa nerobia žiadne rozdiely. U nás končíme s titulom Mgr., nie Ing. a môžeme školiť neobmedzený počet bakalárov (Mgr. už školiť nemôžeme, to až po dokončení Phd. titulu), rovnako tak môžeme robiť oponentov viacerých bakalárskych prác (počet nie je obmedzený). Za odučené hodiny, vedenie bakalárskych prác alebo oponentské posudky máme kredity, ktoré potrebujeme na to, aby sme prešli do ďalšieho ročníka (samozrejme kredity dostávame aj za iné činnosti), ale to je zrejme na každej vysokej škole. Neviem, na akej ste (boli) vysokej škole vy, ale u nás nie je bežné, že majú doktorandi pracovný pomer počas svojho Phd. štúdia (škola to ani oficiálne nepovoľuje). Samozrejme medzinárodné spolupráce máme, ale všetko to je v rámci dohody na spoluautorstve na článku. Keď som bola ešte študent na Bc. a Mgr. štúdiu, robila som nadrámec vecí, chodievala som do európskych múzeí kvôli vzorkám, na Balkán kvôli terénnym prácam, robila som finančne náročné analýzy...na nič z tohto mi škola nedala peniaze, musela som si to platiť sama alebo som musela žiadať o mimoškolské granty. Tiež som do svojho Mgr. štúdia stihla vypublikovať tri prvoautorské vedecké články. Za tieto články dostala peniaze katedra a ja keď som sa išla opýtať na študijné, či sa mi budú aspoň nejaké kredity za tieto moje články rátať do Phd. štúdia povedali mi, že nie, pretože sa neočakáva od študentov, že budú publikovať články ešte pred doktorandským štúdiom. Z toho, čo ste napísali, aké máte fungovanie a podmienky vy na vašej vysokej škole (neviem, aká to je škola), tak vidíte, že my to máme úplne inak, tak nesúďte, prosím vás, hneď podľa seba, fungovanie a zápal iných ľudí. Ďakujem a prajem pekný deň. 🙂

ajka0207
19. aug 2021

@kate211 myslím že máš celkom šťastie že sa pohybujes v takom odbore kde to funguje tak ako to funguje, u nás napr. úväzok vo vedeckej sfére nikto doktorandovi nedá a ak si nájdeš úväzok v komercii tak fakulta to nerada vidí, vyslovene nezakazuje, ale dáva bacha či to nerobíš na úkor štúdia. Oducit môžme do 8 hodín týždenne, ale tiez je v štatúte napísané niečo v tom zmysle že ak je potrebné, môže to byť aj viac. Samozrejme nezaplatia za tú výučbu nič navyše. To sa nesťažujem, vedela som do čoho idem, len napísať že je niekto blbý keď funguje podľa pravidiel fakulty nie je moc pekne.