Pracujem na dohodu, ktora konci 31.12. Dietatko sa ma narodit zaciatkom Decembra. Manzel by potom v jari isiel na matersku a ja si teraz nie som ista, ci je lepsie byt nezamestnana na UP, ci poprosit terajsieho zamestnavatela aby mi predlzil dohodu a odvody by som si platila sama alebo byt bez dohody a UP a len odvadzat odvody a zaroven ci ked ja som doma, moze byt otec na materskej a pracovat na skrateny uvazok (4 hod denne, ak som to spravne vycitala). Vopred dakujeme za kazdu radu, vobec sa v takychto zalezitostiach nevyznam.
Praveze nebudem mat narok na matersku, preto by sme chceli vyuzit moznost aby poberal matersku manzel. Len neviem ci je to mozne ak ja vlastne tiez budem doma. A ci je lepsie byt doma ako evidovana na UP, ci mat nadalej dohodu, resp. byt nezamestnana a platit si sama odvody.
@laralilly
Skus sa popytat evittam......nevyznam sa v tomto uplne.....treba zhodnotit +,- danej situacie
@pieksamaki evittam uz davno nie je na MK
@laralilly muz moze ist na matersku najskorej 6t po porode.
Ked on bude poberat MP, tak je iba na tebe, co si vyberies - samoplatca ZP, ci pojdes na UPSVAR sa zaevidovat. Avsak lepsie budes mat upsvar - nemusis si platit zdravotku.
Este je jedna moznost - ak mas nahodou este 1 dieta do 6 rokov ( osoba starajuca sa o dieta do 6r)
@veronikaszabova
AHa..skoda....bola odbornicka......jej poradenstvo bolo ako z praxe.....ale chapem ju.
@pieksamaki neviem v com ju chapes, nakolko ju vyhodili admini MK.
A to nekontroluju nejak ze preco je manzel na materskej, ked je zena doma?
@laralilly nie nekontroluju - len je ten problem, ze nie kazdemu chlapovi to schvalia, pokial chce aj pracovat.
@veronikaszabova
Neviem ...
@veronikaszabova dakujem, prezriem si to. V praci su ochotni vyjst mu v ustrety a mame sa este stretnut a prebrat to s ich uctovnickou, tak uvidime co poradi ona.
@laralilly asi moc nerozumiem, co sa pytas, ale ak budes mat narok na matersku, tak budes poberat materske do cca 7,5 mesiaca veku dietata, potom by si mala narok na rodicovsky prispevok a rovnako budes za toto obdobie evidovana ako poistenec statu, cize dochodkove aj zdravotne poistenie by za teba odvadzal stat (do 6 rokov veku sa da byt takto, plateny rodicovsky ale len do 3, neriesim predlzeny rodicovsky zo zdravotnych dovodov). Ked docerpas materske ty, moze cerpat otec dietata, ale nesmie mat vymeriavaci zaklad, cize mzdu z toho pracovneho pomeru, z ktoreho pobera materske.