Dobrovoľné poistenie, materská a rodičovský

26. jan 2023

Ahojte, chcela by som sa spýtať, či náhodou s niečím podobnym nemáte skúsenosť. Momentálne som na materskej, ktorá mi o chvíľu bude končiť, pred otehotnením som si platila dobrovoľne nemocenské poistenie v sociálnej poisťovni, počas tehotenstva som však bola PN na rizikovom tehotenstve( čiže som bola oslobodená 9 mesiacov od platenia poistného a taktiež 6 mesiacov na materskej) keďže teraz budem prechádzať na rodičovský príspevok, kde je nemožné aby som si poistné platila, zostala by mi ani nie polovica rodičaku, tak ho budem musieť asi zrušiť, alebo prerušiť. Prosím Vás neviete mi poradiť kedy to dobrovoľne poistenie budem môcť zrušiť ? Až deň po tom, čo mi skončí materská ? Čiže keď sa mi opäť obnoví DPO ? Alebo dá sa aj skôr ? počas materskej ešte ? Alebo až keď nastúpim na rodičovský príspevok? ( o ktorý treba žiadať na úrade práce ) ospravedlňujem sa za také množstvo otázok ale je to moje prvé dieťa a nemám skúsenosť a na sociálnu poisťovňu som sa dnes neodvolala. Chcela som sa ich aj opýtať na presný deň, kedy mi bude ta materská končiť, až by boli ochotní mi to povedať. Budem vďačná za každú radu. Ďakujem

blancheporte
26. jan 2023

Dobrovolne poistenie zanika dnom podania odhlasky.Takze treba ist do socpoist a vypisat registracny list ako odhlasku.Mozes aj teraz,a aj dnom kedy ti konci materska.

54tinka54
26. jan 2023

A z akého dôvodu si platíš to poistenie aj počas materskej? Zbieraš ďalšie dni poistenia, lebo plánuješ ďalšie tehotenstvo, alebo?
Pokiaľ viem tak DNP si stačí platiť do nástupu na materskú, potom už netreba.

draik
26. jan 2023

@54tinka54
Napr. skrz PN

54tinka54
26. jan 2023

@draik áno viem že si ho môže stále platiť kvôli prípadnej PN, len z autorkinho príspevku to pôsobí podľa otázky že kedy si bude môcť to poistenie zrušiť, ako keby si myslela, že počas poberania materskej ho musí platiť - čo samozrejme nie je pravda.

draik
26. jan 2023

@54tinka54
Sama predsa puse, že bola oslobodená počas PN a MD. Dní poistenia sa hodia, najmä, ak by bola opäť jediná možnosť DPN.

autor
26. jan 2023

@54tinka54
@draik
Ďakujem Vám, keď mám pravdu povedať vôbec som nevedela že ho môžem zrušiť hneď ako nastúpim na materskú 🙈 ja som si myslela že počas materskej musí byt stále aktívne ..lebo keď mi skončila PN keď som čakala na rozhodnutie materskej tak mi pani zo sociálky volala že mám opäť zaplatiť poistné, no keďže som jej povedala, že čakám na rozhodnutie a že nastupujem na materskú , tak som to zaplatiť nemusela, ale nechali sme to otvorené níc som nerušila. Čiže keď správne rozumiem, kľudne aj teraz môžem zrušiť to poistenie ? Zaniká to teda dňom podania odhlášky ? A nevedeli by ste mi poradiť, že ktorým dnom mi konci ta materská ? Nastupovala som 02.07.2022 ( 6 týždňov pred pôrodom) …keď už som sa tam neodvolala, možno mi budete vedieť aj v tomto poradiť…ďakujem

draik
26. jan 2023

Koniec MD = lehotník na webe SP
Počas MD sa DNP oplatí mať, pretože dní zbierate, ale poistné platiť nemusíte

autor
27. jan 2023

@draik ďakujem