Dobrovoľné poistenie a materská dovolenka

domin9
13. aug 2015

ahojte, neviem sa dopatrat k tomu, ako to je, ak clovek pobera podboru, a ci je mozne byt este aj dobrovolne nemocensky poistena, aby vysla potom materska. Ma s tym niekto skusenost?

Dakujem

adelusha
13. aug 2015

Na materskú mas nárok ak si v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola aspon 270 dni nemocensky poistená. Ked poberás podporu predpokladám, ze si este pred par mesiacmi bola zamestnaná a teda bola si aspon 270 dni poistená, lebo aj na podporu mas nárok len vtedy, ked splnis tuto podmienku.
Priklad: Keby si mala termín na začiatku januára 2016, na materskú teda nastupujes koncom novembra 2015, posudzuje sa obdobie 2 roky dozadu, cize ak si v case od novembra 2013 do novembra 2015 bola aspon 270 dni (cca 9 mesiacov) zamestnaná, teda aj poistená, tak mas nárok na materskú

domin9
autor
13. aug 2015

@adelusha ja to mam troska take zamotane 🙂 , pretoze som 4 roky bola u jedneho zamestnavatela, vo februari som skoncla tohto roku, a potom som poberala podobru do juna, a v juni som sa vratila tomu istemu zamestnavatelovi, pretoze potreboval ludi, a som sa dala sporsta zlanarit, ale ostala som tehotna, a tato robota je sami stres, a som este v skusobnej dokonca augusta,,,, tak stale mam moznost si to rozmysliet, ci tu ostat, pretoze od rana do rana som na telefone a len riesim same priblbosti a pod tlakom, co neni ok, a chcem si tehotenstvo vychutnat :(, uz raz som potratila, presne vo februari :( .. a takze materska sa potom rata z minuleho roka - 2014? ja mam termin 3.2. 2016. dakujem

velkacica
13. aug 2015

sedieť pri telefóne nie je až tak zlá robota. Ak však chceš, prosím, vychutnávaj si, ale za svoje - na vlastné náklady, nie zo štátnych dávok!

domin9
autor
13. aug 2015

@velkacica ja nesedim pri telefone 🙂, ja robim v doprave s vodicmi, vytazujem LKW, a som v ustavicnom v strese.. ale moja otazka znela troska inak, ci sa da poberat podpora, a platit si naviac nemocenske positenie.

adelusha
13. aug 2015

@domin9 tych 270 dni nemusí byt v kuse, to moze byt aj na viac kratších intervalov rozdelene, takze ked nastúpis na materskú koncom decembra 2015 (6 tyzdnov pred pôrodom), berie sa obdobie od decembra 2013 a za ten čas mas odrobeny skoro rok a pol, takze v pohode. Nevadí ze si mala medzi tym podporu. Podpora sa poberá z poistenia v nezamestnanosti a materská z nemocenského poistenia. Ja som riešila nieco podobne pred treťou materskou, ktorá mi teraz v auguste skončila, takze mam pomerne čerstvú skúsenosť 🙂
@velkacica co je to prosim ta za komentár? Si úplne mimo 😕

domin9
autor
13. aug 2015

@adelusha dakujem moc 🙂

gapa
13. aug 2015

@domin9 v podstate nárok na matetské ti vznikne. Je podstatné, že:
1. budeš mať aspon 270dní nem.poistenia v období 2roky pred skutočným dnom pôrodu (nie pred nástupom na md, to platí v čr). A ako je uvedené vyššie, aj dni predchádzajúceho ukončeného nem.poistenia sa ti do toho zarátajú.
2. trvá ti nem.poistenie v den nástupu na md alebo aspon v čase tehotnenstva zaniklo (vznikne nárok na materské v tzv. ochrannej lehote po ukončení poistenia a nárok vzniká PPRESNE 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu, ktorý uvedie lekár v žiadsoti o matesrké.
To, ak si v 16tt. a si zamestnaná, a aj do 28.2.2015 si bola, splnaš.
Ale je velmi podstatné, ako to bude s tvojim pp!!!!!!!!!!! lebo ti hrozí minimálna materská. Ak bude trvať tvoj pp s platením nem.poistenia aspon 90kalendárnych dní (napr. dni pn, očr, md, rd sa do toho nerátajú), než bude ukončený, bude to ok. Inak, ak bude trvať menej, tak vzhladom, že aj ten tvoj predchádzajúci pp bol u toho istého zamestnávatela, tak by si mala minimum (podla teraz účinného zákona).
Dobrovolným poisením by si si nepomohla, ak si už v 16tt, tiež len minimum.
TAkže pozor!!!!!!!!!!!!
A upozornujem, že ak neudáš pri zadaní potrebné info, ani nemôžeš čakať nejakú radu, ktorá tebe konkrétne pomôže. A do budúcna, dávaj si bacha na rady cez anonymné fora. Rýchlo získaná rada nemusí byť dobrá, aj ked ani pri okienku v soc.poistovni nemusíš dostať lepšiu.
Odporúčam si rady aj overiť priamo na poradni soc.poistovne, cez ich intern. stránku- cez formulár:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s

domin9
autor
14. aug 2015

@gapa dakujem, som zatial zamestnana, len som uvazovala, ci radsej neostat doma.. preto som sa takto chela dozvediet viac..

gapa
14. aug 2015

@domin9 ok, len si to skús prečítať, čo som napísala, prerátaj si, či sa dá aby si robila aspon myslím do 29.8.2016 bez pn (ak je to presne 90kal.dní bez pn, očr, tj. s odvodmi.). Bolo by škoda mať nízku materskú len kvôli tomu, kedže predpokladám, že máš slušný plat, pri tej robote (poznám kočku, tiež, čo sa teraz vrátila ale z Rd a spomínala, že je to stresová práca, tj. radšej potom klud. A ak by si pokračovala potom a len bola na pn?? myslíš, že by to nebrali? alebo sa dohodnúť na ukončení koncom augusta. No to musíš premyslieť ty. Ak by si im oznámila tehotenstvo písomne aj s preukázaním potvrdenia, tak si považovaná v zmysle ZP za tehotnú, síce môžu ukončiť pp aj v skúšobnej lehote, ale len z vážnych prevádzk. dôvodov a písomne ich musia uviesť. Po ukončení skúšobnej doby ak oznámiš tehot. nemôžu len tak ukončiť pp, len ak súhlasíš. No je to ťažké rozhodnutie. Možno by som to riešila až na poslendý den, aby nebolo riziko ukončenia pp skôr? a aby mali aj oni možnosť ukončiť pp, resp. ty. Nuž ťažko ludí aj odhadnúť, hlavne ak sa všade len šetrí ... No hlavne pohodové tehu 🙂

petrarasto
14. aug 2015

ahojte, prosim Vás z čoho Vám vyrátavaju MD ? za predchádzajúce odrobené 2roky alebo za predchadzajuce 2 kalendarne roky alebo z predchadzajuceho zamestania? momentalne robim na dohodu cca 100e v hrubom od februara a predtym som robila 4a pol roka v jednej firme kde som mala cca 800e v hrubom, dakujem za radu o 3-4tyzdne mozem ist na matersku len neviem ci mam ukoncit dohodu a ist na DNP si zaplatit dobrovolne poistenie v socialke alebo ako. Ďakujem za kazdu raku

havana_frost
14. aug 2015

@petrarasto Vymeriavací základ (z čoho sa počíta materské) za rozhodujúce obdobie (za aké obdobie sa počíta) je veľmi variabilný, nedá sa generalizovať. Ide minimálne o 90 dní, maximálne takmer dva roky (ak nastúpiš do práce 2. januára a na MD nastupuješ v decembri nasledujúceho roka).
Ty pracuješ na dohodu od februára a nastupuješ na MD o mesiac. Tzn. máš tam odpracovaných 90+ dní, takže materské sa ti bude rátať z toho - tzn. vo výške rodičovského príspevku. Resp. bude sa ti doplácať od výšky rodičovského príspevku. Kde a za koľko si robila predtým, je v tvojom prípade nepodstatné. DNP ti už tiež nepomôže, pretože aby sa ti z tebou plateného vymeriavacieho základu rátala materské, musela by si ho mať najmenej 26 týždňov. Nestihneš sa už ani zamestnať na 90 dní inde s vyšším základom.
Ja tam nevidím žiadnu šancu na vyššiu materskú ako 203 €.

petrarasto
14. aug 2015

Dakujem za radu, ja som si myslela ze to DNP mi uz nepomoze, len mi radila jedna pani ze si to mam zaplatit lebo inak dostanem 75% z platu a to by bolo 75e MD a nechelo sa mi tomu veriť. Tak aspon niečo dostanem, potesili ste ma.

havana_frost
14. aug 2015

@petrarasto Niečo určite 🙂

gapa
14. aug 2015

@petrarasto uff, no predpokladám, že ti z dodody ide aj nem.poistenie a dohoda trvá viac ako 90dní s platením (bola si pn, očr??) a že prac.pomer a dohoda netrvali ani den súbežne (to by menilo situáciu). Tj. bohužial materské by sa ti rátalo z dohody.
Kedy máš termín? či je nástup na md v r.2015 je podstatné a či v r.2014 si mala platené nem.poistenie aspon 90dní a či by si pred nástupom na md mohla mať ešte novú dohodu s nem.poistením ne menej ako 90 ale nie u toho zamestnáatela ako v r.2014.
A lepšie mať z minima z dobrovolného ako z tej dohody, ako ti radila tá pani. Bola to dobrá rada, no stačí pred nástupom na md, podla termínu, možno aj 8týž. pred termínom.

gapa
14. aug 2015

@havana_frost ak skončí dohodu a pred md sa poistí, má vyššiu materskú ako 203eur, (cca 65% z 412eur )ako z dohody, ak zvýšia 65% na 70%, tak ešte viac. Ak sa neprihlási na dnp, tak do mesiaca, než sa dieťa narodí dostane len 65% z cca 100eur, tj. len cca 65eur

petrarasto
14. aug 2015

@havana_frost vedela som ze musi byt minimalna materska, 6tt musim ist na MD a 8tt mozem ist na MD, termin mam koncom oktobra tak uz sa tesim. skoda ze to nespriemeruju za posledne roky, lebo urcite nie som jedina ktorej sa toto stalo co sa tyka zamestania

petrarasto
14. aug 2015

@gapa termim mam koncom oktobra a ukonceny PP som mala 24.1.(vsetko bolo za mna odvadzane aj noemocenske aj starobne atd) a na dohodu som nastupila asi 9.2. (tiez bolo za mna vsetko odvadzane) a popri tom som bola na urade prace evidovana. nebola som nikdy na PN ani na očr. Ja neviem fakt co mam spravit

gapa
14. aug 2015

@petrarasto, nech to dám všetkko dokopy.
pp1 trval 4 a pol roka do 24.1.2015 s HM cca 800e,
NP2-dohoda 9.2.2015 trvá
PTP 31.10.2015,
-nástup na md 6t.pred 19.9.2015-13.5.2016 (ak beriem 34týž, t.j. 1dieťa a nie osamelá),
-nástup na md 8t pred 5.9.2015-29.4.2016.
(dátumy treba skontrolovať)
1. Ak ukončíš dohodu ešte pred nástupom na md (musí to mzdárka ohlásiť zo soc.poistovne!!!! tj. musíte ukončiť písomne dohodou napr.), potom napr. hned další den sa prihlásiš na dnp+ddp z minima 412eur a hned napr. na další den nastúpiš na md, zaplatíš poistené v splatnosti (za obdobie pred nástpom na md), tak ti vznikne nárok na mateské z minima z dnp (uplatníš si nárok z dnp, nie z dohody)
2. Ak ukončíš túto dohodu pred koncom augusta, potom vznikne u iného zamestnávatela ako je PP1 dohoda asi najepšie aby trvala aj v auguste aj v sept. (aspon tak som čítala, že vtedy musí byť s nem.poistením, ak trva cez 2kalend.mesiace), tak vzhladom na to, že posledné nem.poisetnie zamestnanca netrvá 90kalend.dní, tak sa bude matesrké rátať z vym.základu z predchádz.kalend.roku k roku nástupu na md, tj. z roku 2014, ak tam máš aspon 90dni platené nem.poistenie u iného zamestnaváatela ako toho, kde nem.poistenie netrvá tých 90dní. Tj. matesrké by malo byť z tých 800eur.
3. Nespravíš nič, tak mateské bude rátané z vz 100eur (z obodbia 9.2. do konca mesiaca pred mesiacom nástupu na md/ukončenia dohody, čo je skôr), tj. cca 65% a od mesiaca, kedy sa dieťa narodi to dorovnajú z upsvar do výšky rodič.príspevku, tých cca 203eur.
-----
toto sú podla mna 3možné varianty. Ak sa rozhodneš pre niektorý, tak na tvojom mieste napíšem na soc.poistovnu si to preveriť, ako som vyššie písala stránku.

petrarasto
14. aug 2015

@gapa 27.10. mam termin porodu , tak si to vsetko rozmyslim aby mi bolo najlepsie ale asi ta 2ha variatna. dakujem za kazdu radu, pekny den prajem

gapa
14. aug 2015

@petrarasto ešte teraz rozmýšlam, pri tom variante 2 ani netreba dohodu ukončiť, lebo dní nem.poistenia máš dosť, teda aj 2x270dní (pre nárok z dvoch nem.poistení zamestnanca), len treba nové nem.pistenie zamestnanca ktoré trva menej ako 90dní u iného zamestnávatela ako pp1 (ak máš v r.2014 aspon 90dní platené nem.poistenie u pp1, tj. dni RD, pn. očr, md sa do toho nerátajú!!!). a nárok môže vyzniknúť z oboch.

petrarasto
14. aug 2015

@gapa mam tam platene vsetko za rok 2014. Skusim Si to este pozistovat.

petrarasto
14. aug 2015

Nasla som na nete : Matersky prispevok minimalny 276e/270e (31/30 dni)
rodicovsky prispevok za rok 2015 Je 203,20e
to neplati alebo ako ?

gapa
14. aug 2015

@petrarasto už som písala do tej témy, zákon nedefinuje minimálne mateské. Viem, že mi písali dokonca, že vyšla materská 0eur (to bol taký raritný prípad). Je to tam dosť nie presne uvedené. Ide o materské z minimálneho vym.základu (276/267 za 31/30dní, lebo myslím ráta sa 412eur : 30 x 65% z 30 alebo 31dní), ten ale pre zamestnancov neplatí, ak majú vym.základ nižší ako minimum.

petrarasto
15. aug 2015

@gapa tak si to este poriadne pozitujem ze co mam presne urobit, ak mam vobec nieco urobit, ci ukoncit dohodu a zaplatit si t o DNP alebo co. uvidim snad sa z toho vysomarim 😠

adelusha
15. aug 2015

@petrarasto ahoj, to co si našla na nete, ta minimálna materská 270 EUR to platí pre DNP osobu z minimálneho vymeriavacieho základu. Ale ako ti písala gapa, tak v prípade pracovného pomeru sa vyrátava materská zo mzdy a to moze vyjsť aj oveľa menej než 200 EUR a v takom prípade mas nárok na dávku ktorá ti dorovna materskú do výšky rodičovského príspevku, co je tych 203,20. Čiže v prípade nízkeho platu je vyhodnejsie nastúpiť na materskú ako DNP, no len vtedy ak to dobrovoľne poistenie zaplatíš len za 1 max. 2 mesiace, lebo je to dost veľká suma 🙂

petrarasto
16. aug 2015

@adelusha dakujem za radu, cize normalne sa iba zahlasim na matersku a dohodu si neukoncim? dakujem

adelusha
16. aug 2015

@petrarasto o práci na dohodu neviem nič, nikdy som na dohodu nerobila, ani nepracujem v sociálnej poisťovni. 🙂 Ja píšem len to co viem z vlastnej skúsenosti: Pri prvej materskej som bola zamestnaná, pri druhej zamestnaná + DNP (vtedy este bolo možné súbežne poistenie) a pri tretej som bola nezamestnaná a postila som sa dobrovoľne dva mesiace pred pôrodom, lebo mi chýbal zhruba mesiac do 270 dni poistenia, aby som mala nárok na materskú. Vtedy som si to viackrát preratúvala a pýtala sa dvoch rôznych pracovníčok soc. poisťovne a vyšlo mi ze sa mi oplatí postit a mat 270 EUR/ mesiac než poberať príspevok vo výške rodičovského čiže 203 EUR. Tebe žiaľ viac poradiť neviem

ivetka2007
16. aug 2015

@gapa ahoj.vidim, ze sa vyznas, tak sa skusim spytat teba ak mas chvilku. som zamestnana uz vyse 4 rokov u jedneho zamestnavatela a zacala som uvazovat nad druhou MD. Moj zaklad je 800 v hrubom plus stvrtmesacne odmeny, t.z., ze moj prijem vychadza doteraz cca okolo 1000 eur v hrubom za posledny rok. Cize z tohoto by sa mi ratala MD, vsak? Moja otazka ale znie, keby som isla na PN poviem priklad niekedy v strede tehotenstva, trebars v 25tt , moj prijem uz nebude taky vysoky (pretoze PN je len urcite percento z VZ ). Bude sa ratat do MD poslednych 12 mesiacov ako takych alebo poslednych 12 mes., ktore boli odrobene? Neviem ci rozumies. Nechcem si pokazit vysku MD a netvrdim, ze na tu PN pojdem, len keby sa daco udialo, kedze aj prve bolo komplikovane. Chcem to vediet len pre info. A este jedna vec: keby som chcela dostavat max matersku, da sa to este nejak? Dakujem za odpoved.

dena1973
16. aug 2015

@ivetka2007 Ak by si išla na PN resp. materské v r. 2015, tak by sa ti pre výpočet dávok bral príjem za obdobie od 1.1.2014 do 31.12.2014. Ak by bol nástup na materské v r. 2016, tak pre výpočet by sa bral príjem za celý rok 2015.
Ak by ti zamestnávateľ zvýšil príjem počas kal. roka 2015 a nástup na materské by bol v r. 2016, tak by sa ti to zohľadnilo pri výpočte materského, ale príjem by sa bral stále za celý predchádzajúci kal. rok 2015.
Súbežne iné zamestnanie by ti pomohlo pri zvýšení materského, ale je tam taktiež podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom. To zn., že by si musela mať z oboch zamestnaní 270 dní NP zvlášť a vtedy by si si mohla uplatňovať nárok zo súbehu poistení.

gapa
16. aug 2015

@ivetka2007 ak tvoj pp trvá už 4roky, tak pri nástupe na md v r.2016 je rozhod. obdobie pre výpočte materského rok 2015 (predch.kalend.rok). Materské sa vyráta z denného vym.základu ako súčet vym.základov pre nem.poistenie za rok 2015 a vydelí sa počtom kalend.dní, za ktoré sa vym.základ odvádzal (obvykle 365). Ak by si bola v r.2015 pn, tak počas pn nie je povinnosť odvádzať poistené (tak isto ako počas očr, md, tj. vym.základ je 0eur). Aby pn neznižovala denný vym.základ, tak sa vym.základ vydelí počtom kal.dní po odrátaní dní pn, očr, md... . teda ak by tvoja pn trvala napr. 112kalend.dní, tak sa vydelí vym.základ číslom 365-122, tj. nezníži to materské, ak v mesiaci odvádzania odmien budeš bez pn (lebo ak by si bola pn a ten mesiac vyplácali odmeny či prémie, tak z ich by ti nešiel žiadny vym.základ a preto by sa z toho ani mateské nerátalo. Tam už potom by záležalo od kalend.dní, tj. uplne konkrétnych dátumov a čísliel.