Ahojte. Chcela by som sa spýtať na jednu vec. Dva roky som bola normálne zamestnaná na trvalý pracovný pomer. V máji som dala výpoveď a neprihlásila som sa na úrad práce ale platím si do zdravotnej poisťovne dobrovoľne nemocenské poistenie ako dobrovoľne nezamestnaná. V júni som otehotnela, nástup na materskú by mal byt koncom januára a termín pôrodu začiatkom marca. Nárok na materskú mam pretože ze posledné dva roky som bola 270 dni zamestnaná. Zaujimalo by ma však, dokedy si musim platiť to dobrovoľne nemocenské? Alebo ako to prebieha? Kedy treba v zdravotnej poisťovni ohlásiť tehotenstvo a materskú?Nemáte s tým prosim niekto skúsenosť?
@vk26 tak ko pise @loginexistuje ak ste neboli v OCR lehote tak materske mat nebudete
Zamestnaná som bola do 13.5.2016
Nemocenské som si začala platiť od toho 14.5.2016
Nástup na materskú je 30.1.2017
Termín pôrodu 13.3.2017
To dobrovoľné nemocenské poistenie nie je dobrovoľné, ale povinné musí si ho platiť každý. Teda pokiaľ ste zamestnaná odvádza to za Vás zamestnávateľ ak ste evidovaná na UPSVar odvádza to za Vás štát. Pokiaľ ste dali výpoveď tak Vám plynie 9 mesačná ochranná lehota,aby ste mohli dostávať materskú zo sociálnej poisťovne.
A dokedy si teda musim platiť to poistné? Do toho konca januára alebo ako to je? Na stránkach zdravotnej poisťovne som nic nenašla.
podľa mňa až kým nastúpite na materskú, ale treba si to zistiť v zdravotke, ale toto povinné zdravotné poistenie nemá žiadny vplyv na materskú, čo vypláca SP. Na vašom mieste by som sa išla zaevidovať na UPSVaR a nemusíte to platiť
@vk26 Ty si neplatíš nemocenské poistenie ale zdravotné poistenie a to nemá s nárokom na MD nič spoločné. Čiže platí to čo ti tu už bolo napísané ak sa znovu nezamestnáš a nebudeš mať aktívne NP tak nárok na MD ti nevzniká, jedine že by si ešte bola v ochrannej 8-mesačnej lehote - t.j. bola si už tehotná keď si bola ešte v TPP? Ak nie tak jedine sa teda zamestnať alebo môžeš si začať platiť DNP ale tam potom budeš mať len minimálnu MD.
Zrejme by stačilo prihlásiť sa na dobrovoľné poistenie v Sociálnej poisťovni (komplet balík) krátko pred nástupom na MD, ak by splníte 270 dní poistenia za posledné dva roky pred pôrodom. Keďže ste presné dátumy neuviedli, tak bližšie nie je možné poradiť.
Dni soc. poistenia zo zaniknutého zamestnania by sa pripočítali k dobrovoľnému poisteniu. Materské by však bolo z minima, stále však lepšie ako iba RP.
@skajka204
Váš komentár z 10:28 je nesprávny od začiatku do konca.
Pardon ja som myslela zdravotne
Ahojte som tehu mam 270dni,no teraz nepracujem... musim byt minimalne alebo maximalne 90dni v pracovnom pomere aby som mala vyssou matersku?moz byt na pn ci ako to je?
Mozem este jednu otazku?najdem si pracu 90dni pracovnich? Potom mi to vychadza ze 4mesiace musim odrobyt,pracu by som mala ale kedy im poviem ze som tehotna? Som v 5tyzdni... :\ ci by ma neposlali prec
Pockaj 270 dni NP za posledne dva roky je len jedna z podmienok na materske. Dalsia je bud trvajuce NP /cize pracovny pomer napr./ alebo ochranna lehota
Kedy bol ukonceny pomer? treba uviest presne datumy aj nastupu na materske ... lebo este sa ti moze stat ze nebudes mat na materske narok...
Dobrovolne nemocenske ti uz nepomoze.