Dobrovoľné nemocenské poistenie počas tehotenstva

3. okt 2024

Ahojte,
Máte niekto skúsenosti s dobrovoľným nemocenským poistením ? Som tehotná, a známa mi dala typ. Lenže by som rada čitala aj iné.
Vraj stačí, keď si budem platiť tri mesiace najvyššiu mzdu, to je cca 800€, tak budem mať slušnú materskú.

bale1rinka
3. okt 2024

ale ty si už tehotná...to si si mala predtým platiť, už ti budú chýbať dni, jedine, že by si bola nezamestnaná teraz a po ukoncení prac.pomeru si si to platila a pripočítali by sa ti aj dni.
nemocenské si môže platiť iba nezamestnaný človek. alebo ak by si mala prac.pomer + živnosť, tak by sa to dalo, tiež by ti zrátali dni z prac.pomeru a s platieb ako živnostníčky/aktívne nemocenské/.
a je to tak, že si zvolíš v sociálnej poisťovni výšku napríklad: akokeby si zarábala 1000
z tej 1000 ti vyráta kolko treba mesačne platiť a pol pol roku alebo 3mesiacoch si môžeš zmeniť sumu z 1000 na povedzme minimálku, čo 750 eúr a oni to potom keď dostanú predpokladaný termín pôrodu vyrátajú že koľko bude materské, je to 70percent z hrubého denného vymeriavacieho základu...je tam viacej toho a treba si to poriadne naštudovať...musíš mať 270dní pred predpokladaným dňom pôrodu aktívne nemocenské a ak chceš 800eúr materské, tak by si musela dať vymeriavací základ 1100eúr

bale1rinka
3. okt 2024

Dobrovoľne poistená osoba (DPO) si môže zmeniť vymeriavací základ najskôr po uplynutí šiestich mesiacov od posledného určenia vymeriavacieho základu.
Dobrovoľne nemocensky poistená osoba nemôže byť povinne nemocensky poistená, povinne nemoc.poistená si keď si zamestnaná a máš pracovnú zmluvu so zamestnávateľom.

majusqa77
3. okt 2024

nieje to pravda. plati to iba ak je to u zamestnavatela, nie ako DNP

vladi4444
3. okt 2024

3 mesiace by si musela byť zamestnaná u zamestnávateľa, ktorý za teba platí odvody, plus musíš spĺňať podmienku 270 dni nemocenského poistenia za posledné 2 roky.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
3. okt 2024

Jaj tak 🧐 Podmienku splnam. Ale nie som momentálne zamestnaná, od augusta.

bekiinka5
3. okt 2024

Od kedy trval a kedy skončil pracovný pomer?

autor
3. okt 2024

Mala som nové zamestnanie, Takže koncom mája som začala a skončila 11. Augusta

bale1rinka
3. okt 2024

tam je aj podstatné,či si bola tehotná počas toho ako si skončila prac.pomer, lebo ak áno, je tam ochranná lehota...
Zákon o sociálnom poistení mení dĺžku ochrannej lehoty pre tehotné ženy. Kým doteraz bola platná podmienka, že žena musela otehotnieť ešte počas pracovného pomeru, od januára 2023 sa na ňu bude ochranná doba vzťahovať dlhšie – žena bude mať možnosť otehotnieť do 6-ich mesiacov od zániku pracovného pomeru. Nová úprava ochrannej lehoty je nastavená tak, aby žene, ktorá otehotnie v období 180 dní po zániku nemocenského poistenia, začala plynúť 8–mesačná ochranná lehota, a to od začiatku 40. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu prvýkrát určeným lekárom. Cieľom úpravy je garantovať istotu napr. materského alebo tehotenského pre ženu, ktorá stratila prácu, a tým aj nemocenské poistenie.

draik
3. okt 2024

Na to, aby sa materské počítalo z DNP, by muselo trvať aspoň 26 týždňov.

bale1rinka
4. okt 2024

@draik keď si začne odteraz platiť bude mať 7mesiacov a viac a vyrátajú jej z prac.zmluvy +z DNP, nie? keďže je v ochrannej lehote ak by jej nevyrátali, materské bude mať z prac zmluvy, nie?

draik
4. okt 2024

@bale1rinka
Novým poistením OL padá. Ak by aj boli dve poistenia (nie však DNP), tak každé musí trvať aspoň 270 dní. Ak nie je 26t DNP, tak bude materské z minima, ak je splnená podmienka 270 dní.

bale1rinka
8. okt 2024

@draik takže bude mať materské z prac.pomeru ak splní, že 270dní akt.poistenia...

draik
8. okt 2024

@bale1rinka
Iba ak by bola v OL alebo PP trval a bolo z neho aspoň 90 dní NP bez PN a spol.