Dobry den, chcela by som Vás veľmi pekne poprosit o radu. V decembri mi skonci rodičák s tým, že syna mi nevzali do škôlky. Moj prac.pomer trvá ale pravdepodobne sa nebudem moct kam vratit, nebudu mat pre mna miesto. Dostanem vypoved a musim na urad na podporu. Pravdupovediac aj mne sa to viac oplati ako platit si sukromnu skôlku i ked nerada by som chcela byt na up. V buducnosti by sme chceli este dietatko.
Moja otazka znie.
1. Dá sa byt na podpore a sucasne si platit dobrovolne nemocenske poistenie aby mi neskor vychadzala materská? ? ak áno, musim platit aj ine odvody ako dochodkove atd alebo si mozem iba zvlast este platit to dobrovolne za ucelom md a ostatne odvody plati up?
2. Neskor ked sa zamestnam napr na polovicny uvazok ( crta sa mi pozicia v skolke ako vypomoc) takisto ako je to z tym platenim dobrovolne nemocenskeho? mozem si ho platit aj popri polovicnom uvazku?
ďakujem pekne🍀
1. Len v balíku
2. Nie
Platit so dobrovolne nemocenske v baliku je stratova vec. Zaplatis viac, ako dostanes na materskej.
@mirka479 ahoj, planujem sa tiez teraz pripoistit tych 182 dni mi bude vychadzat do porodu a predtym som pracovala .... co v pripade ak by som sla na PN vyrata sa materske z DNP?
Podla pana Mihala by to tak malo byt .... clanok mam v profile
@andula1988 v tomto pripade ti neviem pomoct ale zavolaj na socialnu poistovnu ja som sa tak radila..
@andula1988
Ak bude trvať aspoň 26t pred MD, tak z DNP.
@draik no a ak bude DNP prerusene PNkou? V profile mam priklad od p.Mihala ..... doktorka ma chce vypisat tak sa chcem dat najskor pripoistit aby by bola odklepnuta PN
@draik lebo pocas PN sa DNP neplati ale prebieha dalej
@andula1988
Musí trvať, čo trvá aj počas PN. Opakujem, 26t do MD, nie do pôrodu.
@draik
Ano ano toho som si vedoma, aj ked nerozumiem ako je mozne, ze MD bude ratana z DNP aj napriek tomu ze trva kratko .....
@andula1988
Hlavná podmienka je mať 270 NP; tých min. 26t DNP je preto, aby sa z neho počítalo materské, inak by bolo z minima. Pri bežnom NP (napr. zamestnanie) stačí 90 dní NP, aby sa z neho počítalo materské)
@draik ano ja chapem ... len on opisuje ako staci zaplatit priblizne za 2 tyzdne a ist na PN .... pocas PN sa neplati a materska bude aj napriek tomu vyratana z navysieho vymeriavacieho zakladu ....
@andula1988
Opakujem, poistenie musí trvať, čo neznamená, že musí byť aj platené. Bežne sa to robí na začiatku tehotenstva, že sa uzatvorí DNP, následne sa ide na PN, ktorá je z minima, ale materské z maxima. Akurát ten čas 26t to "komplikuje" v tom, že je treba sa na DNP prihlásiť už na začiatku tehotenstva.
@draik ďakujem, tak už tomu chápem .... ja som si to aj ráatala a vychádza mi kedze som na zaciatku .... a mozem sa este spytat prosim ? Ak neotravuje samozrejme ... po alej dobe mozem ist na PN, lekarka ma chcela vypisat uz teraz len chcem sa stihnut poistit
@andula1988
Pár dní by som DNP nechal bežať, aj keď každému bude jasné, o čo ide.
@draik no ja planujem nechat do 1.12, zatial mi bezi podpora a potom uz na PN .... dakujem velmi za poradenie a vysvetlenie, ze to naozaj funguje
Ahojte dievcata, neviete mi prosim poradit ako dlho je nutné si platit DNP v mojom pripade? Cely rok 2020 som pracovala a peknym vym.zakladom, od januara som na PN, ktora bude pravdepodobne trvat do 31.3. Kedy mi aj skonci PP. Ak by som v dohľadnej dobe (ale nie v ochr.lehote 8 mes, to nestiham) otehotnela a chcela mat matersku vypocitanu z VZ za rok 2020, kedy a na ako dlho by som sa mala prihlasit na dobrovolne poistenie? Logicky mi vychadza ze by mi stacilo byt poistena len v case nastupu na MD, aby som mala platne nem.poistenie. Chapem to spravne? Keďže 270 dni mam splnenych zo zamestnania. Dakujem velmi pekne za radu
@draik Ahoj, velmi pekne dakujem za odpoved. Cize bud sa zamestnat, ak keď len na chvilku v obdobi po skonceni PP a hned ako zistim ze som tehotna, teoreticky mozem PP ukoncit, bola by som v ochr.lehote. Alebo druha moznost zamestnat sa napr. mesiac pred tym ako nastupim na MD, ano? A stacila by napriklad aj doba urcita 1 alebo 2 mesiace? Da sa to vobec?
@marilynn ahoj.Ja som si platila dob.nemocenske,ked som skoncila pracovat v At a aby som mala narok na matersku.Po novom si z nemocenskym musis platit aj dochodkove a daco tam este je.kalkulacku na vypocet maju aj na stranke socialna poistovna.Bola som popritom evidovana na urade a poberala som aj podporu.Toto dobrovolne nemocenske si moze platit len nezamestnany,alebo student.Ale sa mozes opytat ci sa da platit na polovic.prac.pomer ale myslim,ze nie.Musis si to vyratat:
Pozor! Na to, aby sa materské vypočítalo zo základu, z ktorého sa dobrovoľné poistenie platí, musí dobrovoľné poistenie, z ktorého sa nastupuje na materské, trvať najmenej 26 týždňov (182 dní) pred nastupom na matetsku.Cize ja som to zacala platit ked som uz bola tehotna;vyratas si aby ti tieto dni vychadzaali pred nastupom na matersku a zvysne dni, musis mat nemocenske platene 270 dni pred nastupom na matersku ti dorataju;z dvoch rokov spatne pred porodom.Ale kedze ty si na rodicaku tak si asi budes musiet platit celych tych 270 dni.Alebo sa informuj na socialke ako to je.Mbe dali vsetky infor.oni.