Ahojte, prosím o radu:
Môžem sa dobrovoľne nemocensky poistiť ak poberám rodičovský príspevok na dieťa a momentálne nemám uzatvorený žiadny pracovný pomer?
Ďakujem za odpoved.
Ahojte dievcata, neviete mi prosim poradit ako dlho je nutné si platit DNP v mojom pripade? Cely rok 2020 som pracovala a peknym vym.zakladom, od januara som na PN, ktora bude pravdepodobne trvat do 31.3. Kedy mi aj skonci PP. Ak by som v dohľadnej dobe (ale nie v ochr.lehote 8 mes, to nestiham) otehotnela a chcela mat matersku vypocitanu z VZ za rok 2020, kedy a na ako dlho by som sa mala prihlasit na dobrovolne poistenie? Logicky mi vychadza ze by mi stacilo byt poistena len v case nastupu na MD, aby som mala platne nem.poistenie. Chapem to spravne? Keďže 270 dni mam splnenych zo zamestnania. Dakujem velmi pekne za radu
Dobrý deň, prosím Vás, vidím, že je to trošku staršia diskusia, ale teda stále platí, ak je žena na rodičovskom (pričom pracovný pomer zanikol ešte pred nástupom na MD v roku 2018,t.j. nárok na MD vznikol v ochrannej lehote), môžem sa dobrovoľne nemocensky a dôchodkovo poistiť, aby som mala narok na materské pri druhom tehotenstve? (Viem že tam má byť tých 270 dní, aj že má trvať minimálne 26tyzdnov pred nástupom na MD, ak chcem mať priznanu MD z vyšších odvodov) , ide mi len o to, či keď som aktuálne na rodicaku, tak či mám nárok byť dobrovoľne nemocensky poistená a následne či budem mať narok na materskú ... Opakujem, pracovný pomer bol ukončený pri prvom tehotenstve ešte pre ld nástupom na MD. Ďakujem vám veľmi pekne za cenné rady 😊
@lencicanda ahoj, mna zaujima nieco podobne, uz si zistila, ako to je?
Ano môžeš, spolu s dôchodkovým poistením.