Dobrovoľne nemocenské poistenie a materská.

veronika65
30. dec 2019

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na vaše skúsenosti s platením dobrovoľného nemocenského poistenia. Momentálne som na rodičovskej, k 1.7.2019 mi skončila zmluva a chceli by sme druhé bábätko. Materskú som po poberala. Viem, že by sa malo platiť 270 dní ak sa to nezmenilo. Akú sumu by bolo najvýhodnejšie platiť? Čítala som, že existuje minimum aj maximum, ale zas aby to nezruinovalo celý rozpočet nakoľko ešte potrebujeme dokončiť prerábku domu. 😀 A keďže som pracovala a budem pracovať, prieči sa mi predstava, že mám poberať menší rodičovský ako niektoré ženy, ktoré fungujú len na príspevkoch. Ďakujem za pomoc 😊

evittam
30. dec 2019

@veronika65 Ak chces MD z DNP tak to musis platiť minimálne 26tyzdnov pred MD. Tazko vsak radit ak este nie si tehotna. A vid uz xy diskusii o tom istom. Netreba zakladat ďalšie.

lenull103
30. dec 2019

@veronika65 ja som sa koncom septembra poistila,som na predĺženom RP.Platim 313€ mesačne,minimum je tuším okolo 150€..tento mesiac sme sa začali snažiť o babatko,čakali sme 2 mesiace,aby sa stihlo platiť tých 270 dni..tak snáď sa babo podarí a tie peniaze nepôjdu do vetra 😁po polroku sa dá zmeniť vymeriavací základ,takze si viete nastaviť koľko chcete platiť,aby Vám vyšla materská aku chcete..

evittam
30. dec 2019

@lenull103 Ak chces mat MD z VZ z ktorého platíš odvody tak ten VZ musis mať minimálne 26tyzdnov pred nástupom na MD. Zmeniť VZ mozes kedykoľvek nie po polroku.

lenull103
30. dec 2019

@evittam ja som sa dočitala,že zmena VZ je možná po polroku..ale ďakujem za info ohľadom tých 26 týždňov

evittam
30. dec 2019

@lenull103 Dik za info. To som nevedela. Ale prakticky mozes zrušiť DNP a na druhy den založiť nove.😉

lenull103
30. dec 2019

@evittam to som zas ja nevedela 😁vyznať sa v týchto zákonoch je niekedy celkom náročné ☺️