Je tam určená nejaká hranica keby som chcela pracovať ako brigádnička že koľko k materskej môžem ešte zarobiť?? A či vôbec môžem "legalne" .
Ja chodim brigadovat a nieje to stanovene mozes kolko moozes ;)) minuly rok som chodila na 12tky 3-4krat do tyzdna ...to by uz co bolo keby si uz ani privyrobit nemozme...vsetko je plne legal e rodicovsky poberas ci si na dohodu alebo na zmluvu aj keby zarobis 1000e mesacne
@love232
@simca06022011
Ja som tiež chodievala minule leto do jedneho baru . Ale teraz mi majitelka baru povedala že ma nevezme lebo jej ekonomka jej povedala že pokial ma tam bude mat na dohodu a pride jej kontrola tak bude mat s toho problem ona a mne vraj zoberu matersku . Ako aj podla mna a mojich info je to hlupost ja som si to chcela len overiť ,lebo sa mi akurat tak zdá že ak sa dotičná vyhovára mala by sa vyhovorit asi na niečo ine. Akurat že by som jej to aspon rada vyvratila. 😖
@wized ale to si bola na materskej, teraz si na rodicovskej dovolenke... na rodicovskej mozes byt zamestnana. Ja pracujem cely cas od septembra ako mi materska skoncila 🙂 na trvalom pracovnom p., cize brigady aj dohody urcite mozes robit tiez
@wized problemy ona moze mat iba z toho ak by ta riadne nenahlasila ako zamestnanca
Presne ako povedala
@simca06022011
Je to blbost pokial si na rodicku kludne mozes robit kolko len chces ....hod sa spitat do hocakej agentury ze co ti povedia ze mozes...akurat od noveho roka radsej zoberu studenta koli odvodom bo su mensie ...
@simca06022011 Tak teraz som trošku mimo . :D Asi sa mi pletú pojmi materská a rodičovská dovolenka . 😕 (ked som otehotnela nepracovala som ,takže peniaze dostávam len od štátu a nie od bývaleho zamestnávatela) ....
Môžeš robiť či na dohodu alebo pracovný pomer a zarobiť koľko len chceš a rodičovský budeš dostávať 😀 Ja robím tiež mzdy a teraz od 01.01.2013, keď sa zmenil Zákonník práce a tým aj dohody, tak sa to mzdové účtovníčky boja robiť a ešte to je pre nich aj robota navyše, keďže musia zamestnávatelia za Teba platiť odvody a posielať výkazy a nahlasovať a odhlasovať Ťa na zdravotnú, pretože musia sledovať, či máš pravidelný alebo nepravidelný príjem a ako robíš a niektorá kontrola by to mohla zobrať, že je to už závislá činnosť /keby si tam bola každý deň.../a zamestnávateľ by Ti musel dať pracovný pomer, teraz je to dosť komplikované ☹ Náš zamestnávateľ tiež ukončil všetky dohody k 31.12.2012 a za všetko môže naša múdra vláda a takto oberá ľudí o prácu, je to smutné ☹
@wized to je jedno od koho beries peniaze, priblizne je to tak ze pol roka si na materskej a zvysok do 3 rokov dietata je rodicovska dovolenka... rodicovsky prispevok si si vybavovala na Urade prace...
A pracovat mozes kolko chces 🙂)) Nech si ekonomka nastuduje vsetko poriadne.. mozno nevie detaily, mozno jej pani podnikatelka povedala ze si na materskej 🙂)) a pod... podla mna jednoznacne prislo k omylu z ich strany 🙂
@bbtina áno Tvojou povinnosťou je odhlásiť sa zo sociálky z dôchodkového 🙂
@muckopucko zasa az tak vela prace to nie je, ale je to hlupost to je pravda... :( bezne ma teraz jeden podnikatel uctovnikov/mzdarov a asistentky v jednej osobe a teda tych vykazov a veci je milion.. a este pridavaju hluposti :( ale uz som niekde citala, ze to budu zase menit ;)
@wized treba naozaj dať pozor na maximálnu sumu, ktorú môžeš zarobiť. Keď si na rodičovskej dovolenke, si poistencom štátu a keď tvoj ročný príjem presiahne sumu 2918,70 €, prestávaš byť poistencom štátu a bude treba v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia doplatiť zdravotné poistenie.
Tu je o tom bližšie písané
http://blog.etrend.sk/mihalblog/2013/02/09/sexy...
@simca06022011 ani mi nehovor, ja tiež robím v súkromnej firme a robím mzdy, účtovníctvo a kopec iných vecí a ešte sledovať stále tie zmeny v zákonoch, chaos, stále robota navyše ☹ A ešte, keď som si bola po niečo na sociálke, tak ma pani nastrašila, že nebojte už išli po dohodároch a študentoch a teraz pôjdú po Vás mamičkách ☹ Dúfam, že neschvália, že ktorá matka robí alebo podniká, nebude dostávať rodičovský, lebo to by ma už porazilo 😠
@wized aj ja brigádujem v ,, bare,, da sa povedať, som tam zamestnaná lenže ja ešte nechcem teraz z rodičovskeho isť normálne robiť, tak mi dal iba brigádnicku zmluvu a chodím 2x do týždna, ked sa podarí aj viac....a nikde nie je problém, bola som to aj nahlasovať na socialke či kde, a v poho všetko
@lottys To som napriklad nevedela.... iba pre tych co si nevsimnu: Ide o dohody, ale je to dost vysoka suma, nemyslim si ze niekto zarobi tolko eur za par dni ako to pise v prikladoch.
@muckopucko no tak to by už bolo ozaj cele zle ☹
@simca06022011 preto som to sem dala, lebo veľa ľudí o tom nevie...
@muckopucko no ved, keby aspon pomahali, ale iba nam polena pod nohy hadzu, deti nemame kam dat, zit nemame z coho, same dane, poplatky... jasle skolky aj lekari su strasni a mamicky mozu prist o rozum.. nastastie mam vela znamych uctovniciek a aj nejake v SP, cize vsetko si vybavim.. napr. som nevedela o tom ze sa musim niekolkokrat odhlasit zo socialky.. nakoniec i volali, ze som sa z dochodkoveho neodhlasila (hned som im vycistila zaludok... ale co tie tety s tym, ked vymysla to niekto iny...)
@simca06022011 Tak dúfam, že to sa týka len dohôd a nie SZČO, v stredu hneď letím na zdravotnú, pretože aj ja som minulý rok robila na dohodu a od 01.01.2013 som si zase obnovila živnosť a pani na zdravotnej mi povedala, že tento rok celý 2013 neplatím nič a od januára 2014 podľa daňového priznania za rok 2013 😒
Prosim vas som na materskej alebo na rodičovskej drobec bude mat v january 3roky,a som už zamestnana,mesiac možem pracovat a budu mi dalej vyplacat tých 190eur do 3rokov?dakujem za rady 🙂
@wized asi myslis na rodicovskej dovolenke... pokial viem nie je ziadny limit, ked je to riadne na "zmluvu"