Ahojte mate niekto takuto skusenost? Uz 6rokov pracujem na zivnost. Tento rok mi vsak vznikol v SP dlh nakolko mi neodisli trvale prilazy co som si bohuzial neuvdomila. Nebola to ziadna horibilna suma, pod 500€. Dlh som uz uhradila - no citam ze my moze byt zamietnuty tehotensky prispevok a taktiez aj matersla kvoli tomu. A hoc si uvedomujem ze je to moja chyba - tiez mi pride sialene aby sa to stalo nakolko platim odvody 6rokov a bez problemu splnam podmienku 270dni poistenia za 2roky. Mate niekto realnu skusenost ze by boli spominane veci zamietmute aj ked sa dlh doplatil skor bola podana ziadost do poistovne?
Dakujem
nepočula som o nikom, komu by kvôli uhradenému dlhu zamietli nárok na tieto príspevky
No len ja citam na nete ze pri szco sa preveruj 5rokov dozadu ci nenastal daky dlh a bolo platene nacas
najlepšie urobíš ked zavoláš zajtra do SP lebo tu dostaneš vela rad a dakedy protichodných
Pokial viem, ku dnu vzniku naroku nesmies mat aktualny dlh vyssi ako 5€. Stare dlhy ci uz premlcane alebo vyplatene by ich nemali zaujimat.
A to ze sa preveruje, ano, robi sa to, pretoze v SP je taky bordel, ze kolkokrat neposlu vyzvu ze mas dlh a dozvies sa to az neskor, napriklad pri tej prilezitosti, ze by ti zamietli matersku lebo by nejaky dlh objavili. Takze odporucam aktivne sa zaujimat a najlepsie pisomne, aby ti prislo aj pisomne vyjadrenie, ze ziadny dlh neeviduju.
Ak ste dlh uhradili najneskôr v mesiaci, keď Vám vznikol nárok na dávku, tak je to ok.
Ja som posledné odvody za január zaplatila o deň neskôr, isla som na úrad práce, bola som v ochrannej lehote (firma, pre ktorú som robila počas kovidu nemala toľko roboty), rodila som v máji. Zamietnuté tehotenské a aj materské. Našťastie mi pani na sp pomohla a zachránili sme aspoň materské. Odrobene (zaplatené odvody) za 10 rokov, takže niekedy sa pokasle čo sa dá .
Ale tak ty asi nie si v ochrannej lehote, takže v pohode
@snehulak77 to kvoli jednemu dnu omeskania ti zamietli tehotensky? A akonsi zachranila ti matersku?
Hej, kvôli jednému dnu. Pokiaľ si v ochrannej lehote, tak sa posudzuje, či som zaplatila načas. Tak moja chyba, ale úprimne, zamrzelo ma to, lebo som naozaj robila celé roky, čo som skončila školu.
Ja som to zistila v máji, že mi zamietli tehotenské (to bol rok 2021, keď sa to začalo vyplácať v apríli). Tak mi pani volala, nech sa rychlo prihlásim na dobrovoľné poistenie. Pretože podmienku 270dni síce spĺňame ale pre ten jeden deň mi to zamietnu, tak nech mám aktívne poistenie v čase, keď pôjdem na materskú.
Ja som sa prihlásila. Za pár dní som išla do nemocnice a na materské som nastúpila skôr ako bolo podľa termínu, lebo som predčasne porodila. Takže som mala šťastie v nešťastí, že mi pani pomohla....
Ak si to uhradila, tak dlh už predsa nemáš. Takže nie je dôvod robiť si vrásky.