Ahojte,
Viete mi niekto poradit : pondelok som bola posledny krat v praci (skoncil mi pracovny pomer zo zakona v dobe urcitej) a hned na dalsi den som zistila ze som tehotna.
Som v ochrannej lehote?
Budem.mat narok na matersli vo vySke 70%platu?
Dakujem velmi pekne za pomoc
@juliatriscova ale ked mi dr potvrdi tehu ze som cca na zaciatku 5.tyzdna tak by to malo vychadzat?
hmmm tak potom aj hej ako najlepsie je si to zistit priamo u nejaej personalistky alebo priamo na urade prace alebo socialke. skusila by som si tam zavolat
@novyzivot123 budes v ochrannej lehote, tehotenstvo zacina od poslednej MS, materska je 75% vymeriavacieho zakladu, ale zalezi ci mas aj odrobene 270 dni
@iritka mam odrobenych 8 rokov nonstop, len akurat den po skonceni som zistila ze som tehu.a nie som sk istaci teraz budem mat matersku vo vyske 75% z vymeriavacieho zakladu alebo ci sa to bude inak pocitat ak do 8.mesiaca kym nastupim na matersku nebudem mat prijem- jedine ak urad prace lebo rpavu si nenajdem teraz asi..
@novyzivot123 tu ide o tu skutočnosť či porodíš do konca júla 2021.........ak porodíš neskôr, tak ochrannú lehotu nespĺňaš a nárok ti nevznikne........ja ti prajem ale najskôr to budeš vedieť, až keď ti dr. potvrdí termín pôrodu.......držím palce......ak stihneš a porodíš v ochrannej lehote, a sa zamestnáš, tak ti budú počítať z novej práce ale musíš odpracovať aspoň 90 dní ináč sa ti bude počítať z predchádzajúceho príjmu.....ak sa nezamestnáš a pôjdeš na úrad a ti vznikne materská, tak sa počíta z posledného zamestnania.........
@novyzivot123 ano, budes mat narok na matersku, kedze v case skoncenia pracovneho pomeru si bola tehotna a na MD nastupis do 8 mesiacoc od skoncenia PP.
@juliatriscova cize ak sa mezamestnam, budem.na urade a stihnem porodit do tych 8 mesiacov tak sa mi bude pocitat materska z prijmu z tejto poslednej prace spravne chapem?
Lebo potom by sa mi Ani neoplatilo hladat novu pracu ak viem,ze v tejto praci poslednej som dobre zarobila..v podstate aj ekby si najdem pracu,zamestnavatelovi musim povedat ze som tehotna cize mala pravdepodobnost ze ma zamestna na to obdobie
Dakujem baby
@novyzivot123 ked to mas takto natesno, socialna poistovna bude urcite cakat na datum porodu -- ci to stihnes. Ak ano, MP ti doplatia spätne.
Trvanie tehotenstva sa rata od datumu poslednej menstruacie, takze tehotenstvo vzniklo de facto este pocas pracovneho pomeru, na co by sa vztahovala ta ochranna lehota 8 mesiacov, ale ako ja viem, tak ku dnu nastupu na MD, co je pri nastupe z ochrannej lehoty 6 tyzdnov pred ocakavanym terminom porodu sa to rata, nie ku dnu porodu. Takze podla dna poslednej menstruacie si vypocitaj predpokladany termin porodu a odratat od toho 6 tyzdnov. Podla mna to vychadza...Ale najlepsie spravis, ak zavolas na socialnu poistovnu a tieto veci sa spytas, ja som to tak spravila, len ja som zistila, ze som tehotna zaciatkom aprila a zmluva mi skoncila az koncom aprila, takze mne to vyslo.
@juliatriscova
@novyzivot123
S termínom pôrodu nárok na materské z OL nemá nič spoločné. Podstatný je totiž nástup na MD (6t pred TP), čo je potrebné stihnúť v OL, a to sa prakticky dá stihnúť, ak je žena tehotná v čase, keď ešte bola zamestnaná.
Presne môj prípad. A mala som materskú a teraz poberám ten zvýšený rodicak. Tiež som to celé tehotenstvo riešila. Ale vezmi si, že keď ti test ukáže tehu, to znamená, že si v minimálne 4tt. Mne pre istotu dal môj gyn aj potvrdenie k tomu ako sa vypisujú papiere na materskú, že som v čase ukončenia PP bola tehotná. Takže neboj, máš nárok 🙃
@paja003 dakujem krasne, zajtra vyzistim u dr ze co a ako.
@novyzivot123 možem sa spytat ako si nakoniec to vyriešila ? Išla si na podporu či Pn? Presne mam tvoj prípad.
@nika_mela ahoj,asi uz neskoro odpisujem ale mozno niekomu pomoze.. ja som sla na pn,cele tehu som bola na pn, po pn som sla na matersku,treba ist 8tyznov(!) Pred porodom , nie 6 tyzdnov ako to byva pokial ste na PN -6tyzdnov sa ide len ak ste na PN ale normalne zamestana. Ja som bola na PN ale kvazi mojim zamestnavatelom bol urad prace kedze som zistila ze som tehu (resp sa da brat aj ze otehotniete v ochrannje lehote) v ochrannej lehote (ochranna lehota= do 7dni po ukonceni prac.pomeru)..no a po skonceni materskej este sa zahlasit na urad prace kde mate narok na cerpanie davky po dobu pol roka.
@novyzivot123 si si istá? Ja viem tak, že ak ideš na md z ol tak musíš ísť šesť týždňov.
@novyzivot123 v ochrannej lehote sa ide na MD 6t pred terminom porodu. Na 100%
@novyzivot123 v tvojom prípade nie si v ochrannej lehote, pretože ochranná lehota je 8 mesiacov a ty nespĺňaš tu podmienku.......nestihneš porodiť do júla........je mi ľúto.....jedine sa zamestnať alebo si platiť dobrovoľné poistné.......