Lebo v Januari sa nam narodi aj druhe babo a mozno od toho januara 2013 by mi ju skolky nezobrali 🙂 dakujem za ingo 🙂
Jej dakujem velmi pekne.takze nemusim ani nikde nahlasovat ze mala je v skolke.drhe by sa malo narodit ked mala bude mat uz 3 roky
ale ja neplanujem ist do prace aj tak mozem zostat doma a poberat RP?
@akuska ano ved pojdes na dalsiu matersku -rodičovky ten by ti aj tak zanikol po narodeni druheho dietata a budeš ho poberat dalej ale na mladšie dieta.
@mhas no neviem kamoška ma predlženu pre zdravotny stav do 6r a predctav si že mala može bit v školke cely den pytala sa na to nieje to vobec časovo obmedzene už jej dcerku aj vzali od septembra v novembri bude mat 3r.o rodičovky nedojde teraz možes pracovat,byt doma do 3r poberat rp alebo zrušit rp a nechat si školku preplatit do sumy 230€ ale všetko do veku 3r.
no super.lebo som to hladala aj na nete a nevedela som to najst.takze ja si tie dva mesiace od toho septembra do decembra nez pojdem na MD mozem doma vlat sunky,malu budem mat v skolke a nedojdem o RP. 🙂
@akuska skus sa poobzerat tu....
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/mam-narok-na-rodicovsky-ked-dam-skoro-2-5-rocne-dieta-do-skolky/
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/pridem-o-rodicovsky-prispevok-ak-pojde-dieta-do-skolky/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/kolko-mesiacov-vopred-mozem-dat-dieta-do-skolky/
Baby dakujem vam za odpovede ale nikde som sa nedocitala ci musim alebo nemusim nastupit do roboty.
Ahojte, som na rodičovskej dovolenke. Dcérka bude mať 3 roky 6. mája 2013. Druhé bábo sa má narodiť 22.2.2013. Takže to znamená, že 6 - 8 týždnov pred pôrodom nastúpim na materskú ktrorú budem mať vo výške RP(keďže oficialne som málo zarábala)po dobu 6 mesiacov? Takže budem dostávať cca 400 eur do toho 6 mája?Kedy musím zamestnávateľovi oznámiť ďalšie tehotenstvo?
@slavkabajzikova akych 400 budes dostavat len jeden RP teda od januara 200 EUR a plus cca 21 eur ako pridavok na jedno dieta a ked sa narodi druhe tak potom dostanes aj na neho tych 21 EUR...
RP je nahrada prijmu rodica a nerata sa na pocet deti do 3 rokov co mas doma...
mila akuska.moj syn mal v decembri min.roku 3 roky, vtedy som uz bola tehotna s dcerkou, ktora sa narodila tento rok v juli.Uvazila som, ze na pol roka sa mi neoplati ist do prace.tak som zasla na urad prace, kde mi dali tlacivo-potvrdenie, ze som ukoncila v decembri RP a s tymto tlacivom som isla do zdravotnej poistovne, kde som podpisala ´potvrdenie, ze som so synom este doma, resp.mohol byt v skolke na 4 hodiny. a nemusela som platit nemocenske poistenie za seba.vola sa to neplatena materska a moze trvat do 6 rokov veku dietatka.Nevyhodou je, ze nedostavas ziadne peniaze, cize RP.
Myslela som, že do troch rokov môzem poberat RP a ked som otehotnela aj materskú...Ale asi si musím vybrata bud jedno alebo druhé...lebo viem, že kamoška má tiež dve deti (pričom tiez jedno némá 3 roky) a dostávala materskú na rodičovský som sa jej ešte nepýtala.
@ziarcanka ahoj prosím ťa ako sa to dá mne na socialke aj na urade práce tvrdili že nemam na nič iné nárok ako na matersku a to mám dve deti jedno 7mes. a druhé 2 roky?
@mamaveronika ahoj, teraz už máš nárok len na materské. Od nástupu na druhú materskú do 6 týždňov od narodenia druhého dieťatka máš nárok na obe dávky - podľa toho, ako sa bábo poponáhľa to vychádza 2-3 mesiace - málo, ale predsa poteší
@mamaveronika Kedze uz ma druhe babo 7 mesiacov, mas narok uz len na 1 rodicovsky prispevok + rodinne pridavky na obe deti.
@matozazzo
@ziarcanka
to je super🙂 hlavna vec že som sa pýtala hned na začiatku ked som si ešte materskú vybavovala, či nieje nejaký príplatok ešte a na socialke aj úrade som samozrejme dostala jednoznačnú odpoved že nie 😀 no to je humor toto fakt...no čo už...a kamoška bude zachvilku v tej istej situácii ale nikde nepracovala iba vyšla školu,takže na ňu to neplatí?
@mhas nič nie je obmedzené. do dovršenia veku 3 rokov má rodič právo poberať rodičovský príspevok aj keď nastúpi do práce a dieťa pôjde do škôlky alebo jaslí ...
radšej nenapíš nič, ak to nemáš overené v zákone, lebo takéto rady "jedna pani povedala" viacej uškodia ako pomôžu 🙂
to myslím ako priatelskú radu, nie ako urážku ... len aby bolo jasné 🙂
@mamaveronika mala si nárok ešte na 25% RP do 6 týždňov veku druhého dieťaťa 🙂
@akuska po dovršení veku 3 rokov dieťaťa ti RP automaticky končí ... záleží na tom, či sa ti budú prekrývať obdobia, alebo či najprv prvé dieťa dovrší vek 3 roky a až potom sa narodí druhé (teda presnejšie povedané nástup na "materskú" či sa ti bude prekrývať s dátumom dovršenia 3 rokov) ... ak splníš nárok na priznanie materskej, tak budeš poberať materskú, ak nie, tak budeš poberať len RP, ale len na jedno dieťa v plnej výške plus rodinné prídavky na obe deti
@mamaveronika Plati to pre vsetkych rovnako... Ak sa ti narodi 2. dieta, po materskej ide len jeden RP... Ak by si dala dieta do jasli alebo skolky, je mozne potvrdit na jedno Prispevok na starostlivost o dieta a na druhe brat RP, ale pokial to nie je "v rodine", cely Prispevok ti "zhltnu" poplatky za jasle alebo skolku...
@matozazzo ale ktosi písal že podmienkou je byť zamestnaný?
@ziarcanka zena NEMOZE poberat aj RP na prve dieta aj matersku pri druhom.
od nastupu na matersku do 6 tyzdnov druheho dietata moze poberat IBA matersku + prispevok na starostlivost o prve dieta (do jeho 3 rokov, alebo do tych 6 t. druheho). ten prispevok je cca 41€ mesacne.
o ten prispevok na opatrovanie dietata sa ziada az po narodeni druheho dietata s jeho rodnym listom a prispevok je vyplateny spatne za obdobie za ktory ma zena na neho narok.
@jasminet to je ten "zahadny" jednorazovy prispevok??? Ja som nastupila v juli na MD s druhou dcerou (narodila sa v septembri) a starsia dcera bude mat 3 roky az v januari a kedze som nedala na UPSVaR rodny list, poberala som aj RP aj matersku a teraz musim rodicak za 4 mesice vratit, teda poberat naraz RP aj materske sa neda, ale o ziadnom prispevku neviem...Inak dcera chodi od septembra do skolky (prve 2 mesiace chodila len na 4hod.)
@zuj ano, presne, to je ten zahadny jednorazovy prispevok 😀 😀 😀 ja som pred narodenim syna poslala ziadost o materske aj na upsvar aby mi pozastavili rodicak, to mi sama pani tam poradila, nech nemusim vracat potom peniaze. ziadost o "zahadny" prispevok potom od muza nechcel nikto prevzat, ze nedaju, nemam narok a podobne, nakoniec museli zobrat ziadost a prispevok prisiel 😉
@jasminet ziadost ste si napisali sami alebo je na to nejake tlacivo na UPSVaR-e? Nebola tam nahodou povinnost poziadat o to do 6 tyzdnov od narodenia, lebo pani sa ma pytala, ci uz mladsia dcera dovrsila 6 tyzdnov...Mna inak nikto neupozornil, ze nemozem poberat obe davky a vraj som mala povinnost dat im rodny lit do 8 dni od narodenia, co som nevedela☹
@zuj hm, do 6 mesiacov si mozes uplatnit tusim ten prispevok, ale muz tam bol hned ako sme dostali rodny list maleho. a vsetky zmeny treba na urady hlasit do 8 dni, ale kto to dnes robi, ze? 😉 😀
mna len nahodou na to pani upozornila, bola som tam nieco vybavovat a ked videla, ze som tehu, tak mi kazala poslat tu ziadost o materske, teda kopiu, nech to pozastavi.
toto je ta ziadost http://www.employment.gov.sk/z_o_prisp_na_staro...
kočky a ako je to s tym že od januára ženy na rodičovskom nebudu môcť pracovať???len som započula ale neviem nič bližšie a rada by som prezistili
@akuska nie neprideš aj keby si ju do školky dala do jej 3r budeš poberat rp ale ak sa ti skor ako bude mat 3r.narodi druhe dieta pojdeš s mladšim na dalšiu matersku-rodičovsky takže sa nemaš čoho bat .