Ahojte,
prosim poradte, lebo volam uz 2 hodiny aj na Urad prace i Socialnu poistovnu, kde mi nedokazali pracovnicky dat odpoved (a kedze na pomahameludom.sk som sa nevedela dovolat ani na 15x)...
Ako sa prosim posudzujem moj pripad?
Som na RD a zaroven som spolocnikom i konatelom v jednoosobovej s.r.o. (kde nie som zamestnancom). A zrejme to tak vyzera, ze sa to tyka len firiem, co su zamestnavatelmi a tiez tym, ze nemam zivnost, ale s.r.o. nedostanem vobec ziaden prispevok pocas koronakrizy, je to tak?
A ak by som pocas sucasnej RD teda isla spat do zamestnania, vycerpala si jeden den zostatkovej dovolenky a nasledne cerpala OCR na dalsie dieta a po skonceni OCR dostala vypoved a isla na urad prace, z coho sa mi bude vyratavat davka v nezamestnanosti? zo mzdy, ktoru som mala este pred nastupom na RD? Samozrejme, medzitym by som uz nefigurovala v sro ako spolocnik, bol by tam manzel.
Mozem cerpat tuto OCR pocas koronakrizy a taktiez zaroven i rodicovsky prispevok na mladsie dieta (a bolo by to zvysene alebo aj pocas toho, ze som spolocnikom/konatelom vo svojej sro?
Kedze manzel je len konatelom v nasej sro bez statutu zamestnanca, nemoze si cerpat OCR, ale pripadne by ma mohol vystriedat na RD (mame deti 2r, 4r a 6r).
dakujem
@lucka_ke ahoj, dakujem, toto som citala u Mihala http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=293 a som z toho jelen, nebude to znamenat, ze ked pojdem na tuto speci OCR pocas zatvorenych skolok (dajme tomu maj, jun 2020) a nasledne na urad prace, ze mi bude brany vymeriavaci zaklad ten minimalny, nie z prijmu pred RD?
V mojom pripade by som nastupila do zamestnania rovno na OCR dna 1.5.2020 s tym, ze 30.4. si budem cerpat 1 den dovolenky. Ku dnu 1.5. uz by som mala absolvovane 2 roky RD (dieta bude mat 3r v auguste).
počítalo by sa ti z toho 1 dňa dovolenky, obdobie OČR sa nepočíta do priemeru
@lucka_ke a prosim este take upresnenie, staci ked si vycerpam 1 den dovolenky pred OCR, alebo treba este aj 1 den po OCR pred ukoncenim prac. pomeru, aby som mala maximalnu vysku podpory? dakujem 🙂
@shmoulinka1 pokial viem ty ako konatel na podporu nemas narok
@loginexistuje presne tak, ak si konateľ sro na podporu nie je nárok
však hore píše, že by už nebola spoločneík v sro
@shmoulinka1 ahoj, dozvedela si sa ako mas postupovat? Tiez chcem vyuzit moznost ocr a potom ist na podporu a ziskst maximalnu tym ze vycerpam jeden den dovolenky a zbytok mi preplatia. Mam ten jeden den teda cerpat pred nastupom na ocr ci po? Diiik za odpoved
@shmoulinka1 @lenna71 ahojte, prosim, vyriesili ste to?? chcem urobit presne to iste a neviem, aky vplyv bude mat ta OCR na vysku podpory. Inak- so zamestnavatelom ste sa dohodli, ze po navrate idete na 1 den dovolenky a potom OCR? moj mi to totiz nechce dovolit! ( a to som tam robila 10 rokov!! nevyjadrujem sa... ). Tvrdi, ze k oznamenemu dnu nastupu ma uz bude cakat vypoved ( bud dohodou, alebo mi ju da on ). je nejaka cesta, ako to dosiahnut- aby som bola na ten 1 den v robote a tym padom bola nemocensky poistena?? dakujem
@shmoulinka1 inak este viem poradit s tym rodicakom- nemozete poberat aj rodicak aj OCR, pokial dieta, na ktore poberate rodicak nechodi do skolky, ktoru zavreli. mozete si prehodit rodicak na mazela- Vy podpisete, ze sa vzdavate rodic. prispevku, pretoze riadnu starostlivost o dieta porebera manzel a manzel si poziada o vyplacanie prispevku, pretoze prebera riadnu starostlivost o dieta. pozor! - ked sa vzdate rodic. prispevku ( da sa to len od prveho dna v mesiaci - ked poziadate mesiac vopred- teda napr. teraz v aprili poziadate o odnatie prispevku od 1.5. a sucasne poziada manzel od 1.5. o prispevok ! ) a este nebudete v praci, dochodkove poistenie za Vas prestava platit stat! - mozete si ale vypisat registracny list fyzickej osoby a zaroven k tomu vypisat ziadost, ze sa riadne starate o ine dieta do 6 rokov- vtedy za vas socialka aj nadalej platit bude. Zdravotka detto- treba tam ist a podpisat cestne prehlasenie, ze sa starate o dieta do 6 rokov. ked sa vratite do zamestnania, obe povinnosti prebera zamestnavatel- to uz oznamovat nemusite.
@popellka3 nechystam sa poberat rodicak a ocr naraz 😳 ved rodicak mi skonci 11.4. To je sobota potom je nedela a pondelok - sviatok. V utorok cerpam 1den dovolenky a zaroven tym dnom ukoncujem PP dohodou. Od 15.4. si davam ziadost na ocr v ochrannej lehote, vyratana bude z predpokladaneho min rocneho prijmu. Ked skonci ocr idem na upsvar na podporu, kt. vyrataju z vymer zakladu 1den dovolenky + zbytok preplatenej mal by vzniknut narok na maximalnu. Snad som nic nepoplietla.
@popellka3 @lenna71 ja mam totizto 3 deti - 2,5r, 4,5r a 7r, takze mam narok na RP na najmladsieho a OCR na dalsie dieta.. este sme nikdy ani na jedneho necerpali ani jediny den OCR, ale kedze vlada pocas tychto prispevkov pri koronakrize nemyslela na sro bez zamestnancov a vyskrtla nas na rozdiel od SZCO (hoci ako konatel s pravdielnou mesacnou odmenou posielame mesacne Socialnej aj Zdravotnej poistovni odvody), potrebujem to nejako riesit. Takze firmu "prepisujem" na manzela, vraciam sa po vyse 7 rokoch retazovej materskej do povodneho zamestnania a idem cerpat OCR. Nechceli mi to umoznit od aprila, tak aspon od maja. Oznamila som im, ze chcem cerpat 1 den dovolenky a nasledne OCR. Zatial nie som si ista, ci si musim vycerpat den dovolenky aj po skonceni OCR (na to mi nevedela odpovedat ani pani zo Socialnej p., kam som volala). Uvidim, ake budu vladne nariadenia a podla toho sa zariadim s tym uradom prace... Zamestnavatel mi odstupne neda, takze sa len dohodnem na ukonceni prac. pomeru. No tiez som premyslala, ze ako to nacasovat s ukoncenim pracovneho pomeru.. mne konci RD az 24. augusta, dovtedy predpokladam, ze budem na OCR (snad bude trvat i pocas skolskych prazdnin, to je asi este otazne...) Potom sa uvidi, ci este bude trvat nudzovy stav a OCR, ked nie, tak ukoncujem pomer dohodou k tomu dnu. Viem, ze sa da i v 7dnovej ochrannej lehote po ukonceni prac. pomeru ist na OCR a az potom podpora v nezamestn., len teraz neviem, ake by to malo vyhody... Mozno teraz ked stihnete, tak bude 7 mesiacov podpory, v septembri zrejme uz len klasickych 6mes.
@lenna71 a preco neukoncite PP dohodou az den po dovolenke? Potom by Vam ocr bola pocitana tiez z vymeriavacieho zakladu za ten 1 den dovolenky,alebo to je ine?? Takze to,ze pojdete v ochrannej lehote na ocr neopvlyvni vysku podpory?-mate to potvrdene? Lebo k tomuto ja som sa nikde nedopatrala🤷♀️
@shmoulinka1 a preco Vam zamestnavatel neda ostupne?? Ved pisete,ze ste zamestnana min. 7 rokov (RD sa pocita v pripade,ak pocas nej TPP trval), v tom pripade na odstupne podla par.76 ZP mate narok. A zaroven mate narok na vypovednu lehotu. Samozrejme,ak podpisete vypoved dohodou k danemu dnu,vypovednu lehotu mat nebudete,ale odstupne Vam stale patri.
Mozem sa este opytat-Vy ste oznamili zamestnavatelovi,ze sa vraciate do prace k 1.5.2020 a zaroven,ze si beriete 1 den dovolenky? A suhlasil s tym? Lebo toto je presne to,co mne moj nechce dovolit-ked ked jeho by to nestalo ani cent a mne by to pomohlo! Lebo sak charakter sa dnes nenosti..:( musi akceptovat ten 1 den dovolenky? Pretoze podla zakona myslim,ze nie,ale nevyznam sa v tom,este len tieto dni tapam:(
A ta ocr potom neovplyvni vysku podpory?
@evittam a neviete mi prosim poradit este s tym,ako by som sa dostala k 1 dnu u zamestnavatela pred cerpanim ocr,kedze nie je tomu nakloneny? Ked som mu oznamila navrat do prace,trva hned v prvy den na podpisani vypovede-ak chcem mat podporu (teda v normalnej vyske) a ziskat nemocenske poistenie po rodicaku,bude mi musiet dat vypoved zamestnavatel.-tym ziskam vypovednu lehotu a tym padom nemocenske poistenie. Ak ale uz budem vo vypovednej lehote,nemozem ist na ocr (teda mozem,ale s prijmom 55% namiesto 100%). Pre mna by bol ideal dostat sa do roboty na 1 den,potom ist na ocr a vypoved riesit az po vycerpani ocr.. su nejake metody,ako to dosiahnut?? Dakujem za pomoc🙏
@popellka3 odstupne nedostanem preto, lebo moj zamestnavatel mi odpisal, ze neplanuje prepustat z nadbytocnosti, resp. organizacnych dovodov, ide o zamestnavatela, ktory nema ziadne zatvorene prevadzky, da sa robit z HO. Takze aj ked som tam zamestnana viac nez 10r, nemam na vyber, pretoze to ja chcem odist (kedze mame svoju firmu). Mozem sa s nim dohodnut na ukonceni prac. pomeru ku konkretnemu datumu (ktory este neviem, uvidim ako dlho bude poskytovana OCR pocas koronakrizy), preto nechcem vypovedou, kde by som musela cakat na uplynutie vypovednej lehoty a to asi tazsie nacasujem... A ja idem cerpat OCR 55%, neviem, co spominate 100%...?
podpora - z príjmov za posledné 2 roky
RP a OČR áno ak pracuješ
príspevok na 1-osobovú sro neviem, ale spomínalo sa niečo, že by sa takáto firma dala považovať za SZČO, treba prečítať potom v stredu keď zverejnia podmienky pre SZČO