Dobrý deň, je prosím Vás možné, aby som poberala dávku v nezamestnanosti a manžel bol súbežne zamestnanec na TPP a poberal popri tom rodičovský príspevok? Ďakujem za odpoveď
@mirikal
Ano, ale ak nebol na materskej dostane nizsi RP
@blue_horse_1 a počíta sa aj keď bol na otcovskej? Poprípade vie si po rodičovskej ešte žiadať o materske?
Mňa by tiež zaujímalo niečo v tejto téme. Po skončení materskej čo je cca tých 8 mesiacov, tak mi bude niečo chodiť alebo si mám nájst prácu? Lebo každý mi tvrdí že do práce možem íst až po 3 rokoch keď dieta pojde do školky ale dovtedy z čoho máme vyžiť? Manžel je tiež na tpp ale bolo mi povedané že iba 1 z nás si može požiadať o materské. Ja keďže som nezamestnaná tak rodičovský príspevok bude chodiť pravdepodobne jemu. Mam sa nahlasit na urad prace alebo čo mam robiť?
@tekilkaaaa pracovať môžeš myslím ze hoci kedy, ale ak si uplatňuje z nejakého zamestnania materske, počas tejto doby tam nemôžeš aj pracovať, keďže materske je náhrada príjmu z tohto zamestnania. A popri rodičovskej sa dá pracovať bez obmedzeni
@mirikal
Otcovska dovolenka nie je materska dovolenka. Je to len dovolenka ktora umoznuje cerpat cast dlzky materskej dovolenky.
Ano, vie cerpat materske po ukonceni RP, samozrejme ak splna podmienky pre vznik.
Tato alternativa moze byt menej vyhodna.
@tekilkaaaa
Do prace moze matka nastupit kedykolvek, nie je pravda, ze az po troch rokoch veku dietata.
O meterske si moze poziadat momentalne manzel ak splna podmieky a samozrejme po ukonceni materskej a splneni podmienok mozes aj ty do veku troch rokov dietata.
Idealne je najprv aby manzel isiel na MD a nasledne poziadal o RP ktory mu bude vyplacany v hornej sadzbe.
@tekilkaaaa ty aj keď si nezamestnaná môžeš požiadať o rodičovský príspevok a ak si poberala materskú tak ti bude priznaný ten vyšší.
A ak by si sa chcela vrátiť do práce skôr tak kľudne, môžeš pracovať a zároveň aj poberať rodičovský príspevok, kým dieťa dovŕši tri roky.
Ahojte, chcela by som sa spýtať pár otázok 🙂 dlhé roky som pracovala u jedného zamestnávateľa. V marci tohto roku som začala pracovať u nového a v tom istom mesiaci som zistila, že som tehotná. Vzhľadom na podmienky u nového zamestnávateľa som musela ísť na PN.
1. momentálne som teda PN u nového zamestnávateľa, ale premýšľam nad tým prejsť na podporu na úrad práce nakoľko by mi to viac vyhovovalo. Nechcem sa vrátiť späť do zamestnania a výška PN je podľa mojich výpočtov porovnateľná s tým čo dostanem na podpore z úradu práce. Zaujímalo by ma či mi podpora finančne neublíži pri poberaní rodičovského príspevku.
2. Ako je to keby chce ísť manžel na MD a potom by poberal rodičák? Sú nejaké fígle ktoré je dobré poznať, aby sme vedeli využiť všetko čo nám štát ponúka? Ďakujem veľmi pekne za akékoľvek rady 🙂
@mirikal ano