Ahojte, prosim o radu, matersku som poberala v roku 2022 do 16.4., nasledne som bola do konca roka na rodicovskej dovolenke bez dalsieho prijmu.
Ake su moje povinnosti, musim poziadat zamestnavatela o vykonanie rocneho zuctovania? Co potrebuje manzel aby si mohol uplatnit na mna nezdanitelnu cast dane?
Prijem za obdobie poberania na materskej bol cca 2900 eur.
Dakujem za vysvetlenie 🙂
@andrea901 ak si nemala zdaniteľný príjem v r. 2022 nemusíš židať o RZD. Manžel si zaškrtne v žiadosti, že si uplatňuje manželku, vypíše za aké obdobie (uvedie 12 mesiacov ak ste manželmi celý rok 2022 a ak už doniesol do práce SL - tak ten už nosiť nemusí)) a do kolonky vlastný príjem manželky (tie štvorčeky) uvedenie sumu - materské a pozor aj tehotenské spolu. Rozdiel medzi 4.186,75€ a sumou vyplatenej materskej a tehotenskej dávky - si môže uplatniť. Potvrdenie o vyplatenej materskej a tehotenskej dávky už nie je povinné dokladovať (čo si podpíše, za to si bude sám zodpovedať) - ale dobre si to spočítajte ak to nebude dokladovať potvrdením - nech potom dodatočne nepríde fin. správa na chybu - cez register si to overujú.
@alenah31 pozor, este tam chyba podmienka starostlivosti o dieta - cize ak bola na materskej ako tehotna, toto obdobie musia vylucit. Pripadne uplatnit, ak boli ine podmienky platne.
Pre uplatnenie mesiaca je potrebne, aby vsetky podmienky boli splnene na zaciatku mesiaca.
@katulienocka999
@alenah31
@katarinaba dakujem dievcata, spocitala som to presne a prijem (iba matersku som poberala, tehotenske uz nie) bol 3699 eur. Cize robi to rozdiel cca 487 eur. Kolko by sa nam vratilo spat? Oplati sa to riesit?
Zle sme to spocitali a manzel akurat vcera odoslal vyplnenu ziadost ...
@andrea901 ua predpokladu, ze by si sa starala o dieta do 3, resp. 6 rokov (pre zdrav. dovody) 12 mesiacov, tak je to 19% z toho rozdielu. Cize 93,53€. Ak by to bolo len 11 mesiacov, tak 84,96€.
@katarinaba dalujem pekne za odpoved. Potrebovali by sme potom dolozit potvrdenie z uradu prace a aj zo socialnej poistovne?
@andrea901 doklady preukazujuce starostlivost o dieta, sobasny list, ak uz neboli odovzdane. Prijem je na cestne prehlasenie, ten sa nepreukazuje.
@katarinaba dakujem za vysvetlenie 🙂
@andrea901 este doplnim - ze na to aby vratili uvedene ciastky musia byt aj zaplatene preddavky. Cize ak by napr. zaplatil preddavky v mensej sume, tak vratia maximalne do tej sumy. Pokial zaplatil viac, tak vratia celu sumu. Len to ti takto ja neviem povedat, ci vypocitat, potrebujem cisla a viac informacii.
@andrea901 ohľadom zamestnávateľa neviem ale môj manžel toto akurát rieši v práci tu nezdaniteľnú cast a mala som mu priniesť potvrdenie zo socialky aj z úradu prace, kópiu sobasneho a papier od bývalého zamestnavatela na ktorý ešte čakám. U mňa to bolo naopak, najprv rodičovský a potom ku koncu roka materská s tým,že na začiatku roka som niekde brigadovala popri rodičovskej 🙂