Dá sa prepísať rodičovská na otca, keď ja idem na materskú?

evita85
12. jan 2016

Chcem sa opytat, ci sa da prepisat rodicovska na manzela? Ja nastupujem na matersku s druhym babom este pred dovrsenim troch rokov prveho dietata. Vychadza to na 5 mesiacov... alebo rodicovska len tak prepadne? Dakujm za radu.

elise
12. jan 2016

Manzel moze ist na matersku a moze 28 tyzdnov poberat matersku(vyplaca socialna poistovna) na prve dieta a ty na druhe.obaja budete doma

sue
12. jan 2016

@elise určite je to tak??? MM teraz žiadal o materskú a bolo mu povedané, že nemôžu dvaja rodičia poberať príspevky - jeden materskú a jeden rodičovskú...k žiadosti o materskú sme dokladali, že ani jeden z nás nepoberá rodičovský príspevok...

bonaqa2013
12. jan 2016

no čo ja viem, nie. na MD pôjde maminka a RD. prepadne..... Ešte mi vyplácali nejaký príspevok, pretože som mala posledné deti do 2 rokov - malý rozdiel medzi deťmi.... Bolo to v roku 2010 - či to ešte platí, neviem...

marcelatje
12. jan 2016

Nárok na rodičovský príspevok ti nástupom na materskú zaniká. V tomto prípade ho nemôže poberať ani tvoj muž.

m.i.r.i
13. jan 2016

@elise nie je to tak..ako je uvedene v ostatnych prispevkoch -- nie je mozne poberat obe davky...ked mamicka nastupina MD, rodicovska zanika..ked jej materska skonci, potom ma moznosti:
1. poberat rodicovsky a byt na rodicovskej
2. poberat rodicovsky ale pracovat
3. pracovat bez rodicovskeho ale materske moze poberat otecko a nepracovat (byt na rodicovskej s poberanim materskeho)
4. to iste co 3 ale otecko moze aj pracovat ( ak je SZCO, alebo ma novu pracovnu zmluvu) ale dietatko by muselo byt v inej starostlivosti ked obaja pracuju
3. rodicovsky dat na otecka -- v pripade ak obaja pracuju je to vlastne jedno.....ak mamicka nepracuje tak samozrejme je potrebe byt na rodicovskej dovolenke ( kvoli rokom, odvodom, socialke atd)
a samozrejme by mohla byt aj bez prispevkov, nezamestanana a kadeco, ale to uz neuvadzam...kazdopadne obe davky naraz sa poberat nedaju..ale da sa kombinovat s tym, aby materske poberal otecko -- ale su na to rozne klucky