Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť ohladom materskej? dá sa ešte obnoviť možnosť dostať matersku niejakým spôsobom?. Ja som takýto špecifický prípad tak mi možno poradite 🙂 takže 270 dni by som mala mat odpracovaných. Od 1.3.2014 do 31.5.2014 som pracovala na dohodu Od 1.6.- do 16.9 2014 som pracovala na zmluvu u toho istého zamestnavatela. Od 17.9 do 31.3.2015 som pracovala na zmluvui i iného zamestnavatela- bola to zmluva na dobu určitú a pracovný pomer mi nepredlžili. Rozhodla som sa, že v 7dnovej ochrannej lehote nastupim na PN.( nástup na PN 2.apríl 2015) pocas tejto PN som otehotnela (dátum otehotnenia cca 8.5.2015) kde som okamžite prestupila ku svojej gynekologičke na na rizikove tehotenstvo. Som PN až do dnesného dna a zistila som, že nemám nárok na materské ktoré začínam presne 1.1.2016, pretože ked som otehotnela, nebola som v ochrannej lehote 8mesiacov. teda neotehotnela so ešte ked som pracovala ale neskor. rada by som ale tu matersku mala kedže u posledného zamestnavatela som mala velmi dobrý plat. da sa to niejako urobit? rozmýslala som nad alternatívou ešte sa zamestnat od toho 15.12 do 31.12 2015 je taka moznost? zamestnat sa mam kde 😉 obnovila by sa mi teda možnosť dostať matersku?
ak by som nastupila 1.1.2016 na matersku počítala by sa mi z vymeriavaciehio základu z roku 2015? ak som pracovala len 3 meisace v tom roku malo by to zmysel? plat som mala slušný? to by sa mi spriemerovalo alebo by sa fakt pocítali len tie tri mesiace? teda Plat x3 mesiace (nie 12) a /90 dni (nie 365) ci ako to je? viete mi poradiť? bola by som Vám velmi vdacná za odpoved? alebo mam sa dohodnúť s gynekologičkou aby ma dala na matersku o den skor teda 31.12.2015 a ratala by sa mi to z roku 2014 kde som pracovala od marca -teda dlhší čas ale mala som minimálnu mzdu az neskor v septembri to bolo lepšie? termín pôrodu mám 12.2.2016. Ďakujem za odpovede
Takže je jedno kolko dní budem zamestnaná? ide o administratívnu prácu a len veci ktoré je potrebné urobiť do konca roka( inventura a tak..) takže staci ak by som bola zamestnaná od 15.12 do 31.12? potom by sa mi to nepočítalo do výpočtu materskej to viem, len som sa chcela opýtať ako by sa mi počítalo ked som v r. 2015 odpracovala len prvé tri mesiace - presne 90 dní. to sa bude niejak priemerovat na celý rok alebo normálne ked som mala plat dajme tomu 1000€ mesačne tak z toho sa mi vypočíta denný vymeriavací základ?
@petka67 Ak máš možnosť, tak sa zamestnaj a ak neodpracuješ do nástupu na materské 90 kal. dní, tak by sa ti malo počítať z r. 2015 (ak si odpracovala v r. 2015 tých 90 kal. dní, ale bez PN a OČR).
Dúfam, že to v SP nebudú brať ako účelové...