Dá sa aj tak ísť na neplatenú rodičovskú?

6. okt 2023

Da sa ist aj zo skusobnej doby,ked ukoncim PP a nechcem ist na urad prace..dieta 5rocne..na neplatenu rodicovsku dovolenku do 6rokov?viem,ze je to ine,ked ides z platenej na neplatenu RD...ale da sa to i tak,ze z platenej RD na skusobnu dobu niekam a potom ak nahodou,dat sa spatne na neplatenu..ci mi to povoli zdravotna poistovna a socialna(dochodkove)

melanta
6. okt 2023

Sociálna s tým nič nemá, tak netreba ísť. Pôjdeš do ZP a zahlásiš sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Odo dňa, kedy sa registruješ, budeš na neplatenej, žiadne spätne neexistuje. Pozor, dieťa môže byť v škôlke maximálne 4 hodiny denne a ty nemôžeš ani len brigádovať.

autor
6. okt 2023

@melanta rozumiem tomuto..brigadne je tiez na papier?to je dohoda?

autor
6. okt 2023

@melanta ale ten zamestnavatel v skusobnej dobe neplatí nic za mna do socialnej poistovne?a kebyze v skusobnej dobe ukoncim pp tak musim ist aj na poistovnu ohladom toho,nie?

melanta
6. okt 2023

Zamestnávateľ platí za teba komplet všetky odvody od prvého dňa pracovného pomeru. Prečo by počas skúšobnej doby neplatil? Platí od prvého dňa. Ak sa chceš vrátiť za tzv. neplatenú rodičovskú, nesmieš byť zamestnaná ani byť na úrade práce. Takže skončíš pracovný pomer, deň po skončení pôjdeš do ZP a nahlásiš sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Dieťa bude v škôlke maximálne 4 hodiny denne, dlhšie nemôže. A ty nebudeš pracovať, ani na dohodu, ani keby to bola dohoda na 1 hodinu mesačne tak nemôžeš. Proste nemôžeš mať absolútne žiadny príjem.

lenuska9999
6. okt 2023

Aj v skúšobnej dobe za teba zamestnávateľ odvádza zdravotné a sociálne poistné. A ak pracovný pomer ukončis, on ta odhlási, čiže poistné za teba viac platiť nebude. Tvojou povinnosťou je potom vyriešiť zdravotnú poisťovňu, teda prihlásiť sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, alebo si môžeš platiť zdravotnú poisťovňu sama. Sociálnu neplatis, ale môžeš dobrovoľne

autor
6. okt 2023

@lenuska9999 a ked ukonci na socialnej poistovni,tam uz ma nebudu evidovat do 6rokov..to tiez nahlasit?