Čo zvoliť, aby som mala nárok na materskú? SZČO alebo zamestnať sa?

snezienka1
2. dec 2019

Ahojte kočky, mám pár otázok k dosť špecifickej situácii a v sociálke ma doplietli úplne - 3 rôzne úradníčky, 3 rôzne - protichodné odpovede ....

Do konca roku 2018 som bola zamestnaná, z daného príjmu by vyšla maximálna materská. K 31.12.2018 som dala výpoveď a celý 2019 som nezamestnaná. Od 1/2020 mám dve možnosti, otvoriť si živnosť alebo sa zamestnať. Termín nástupu na MD je k 1.6.2020.

Ako sa vypočítava 270 dní z posledných 2 rokov? Ak je to od 1.6.2018 (2 roky pred termínom nástupu na MD) do 31.12.2018 vychádza mi 214 dní (vrátane víkendov a sviatkov) je to správne?
Na to, aby som získala materskú potrebujem teda ešte 56 dní, ale podmienkou pre výplatu nemocenských dávok je 90 dní, teda platiť 1+2+3/2020 bez PN alebo OČR. Môže ma následne vypísať lekárka na PN a budem dostávať PN a následne materskú? Počas PN musím byť stále zamestnancom, alebo budem mať problém ak zamestnávateľ rozviaže zmluvu? Je možné pracovať aj na dohodu? Z ktorého príjmu sa MD vypočíta - 2018, 2020, či priemer (nerozumiem čo presne znamená a z čoho sa počíta "pravdepodobný vymeriavací základ")?

V prípade, že si od 1/2020 založím živnosť (čo bolo pôvodne v pláne) som povinná odvádzať len nemocenské poistenie v minimálnej výške (1. rok). Ako dlho ho musím odvádzať, ak chcem materskú a v akej výške mám na ňu nárok, mám vôbec? Môžem nemocenskú navýšiť na max. základ, alebo v tomto prípade musím platiť niektorý z balíčkov rôznych poistení? Pri SZČO, kde je povinné nemocenské poistenie, ale nie je možné platiť dobrovoľný balíček .... strácam sa.

Pri materskej aj rodičovskej som sa dočítala, že odvody neplatím ak prehlásim, že činnosť nevykonávam, čo predpokladám, nie je prerušenie živnosti ako také? Chápem to správne?

Trošku komplikované, ale verím, že sa tu nájdu paragrafovo zdatné duše, ktoré mi poradia. Pri prvej MD som sa radami zo sociálky pripravila o dosť peňazí, čo ma mrzí, lebo poctivo platím roky rokúce z výnimkou posledného ....

ďakujem krásne za Vaše rady.

evittam
2. dec 2019

@snezienka1 Vid uz xy diskusii o tom istom.
V prvom rade treba pochopiť dva podstatne rozdiely-nemiesat dva odlisne typy poistenia.
Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom. Dalej musi byt NP aktívne alebo musis byt v OL. Co ty nesplnas momentálne.
Ak chces mat nárok na MD z VZ z DNP tak to musi trvať minimálne 26tyzdnov pred nástupom na MD.

evittam
2. dec 2019

@snezienka1 ...dalej neda sa platiť len NP. Musíš platit komplet balik odvodov do SP.

snezienka1
autor
2. dec 2019

@evittam áno vďaka, viem, že je tu toho plno, aj na nete vo fórach, ale takýto prípad som nenašla a vďaka, že píšeš, vidím, že najadekvátnejšie info sú práve od Teba. Za normálnych okolností sa považujem za celkom rozhľadeného tvora, ale paragrafy a úrady sú pre mňa španielska dolina, navyše už som sa popálila ☹ preto takéto priame otázky a obozretnosť (prípadne úradná negramotnosť ...).
Aké dva odlišné typy? Materská sa vypočítava z nemocenského poistenia, alebo sa mýlim aj tu? 26 týždňov v mojom prípade je ltt a hrozí mi rizikové, má teda vôbec význam sa zamestnávať alebo otvárať živnosť? v prípade, že by som pracovala len napr. 3 mesiace (bez PN), mám nárok na materskú? Čo v prípade, že ma lekárka vypíše aj po mesiaci?

evittam
2. dec 2019

@snezienka1 No ty pises o SZCO-ano z NP ale ak do teraz si bola zamestnanec a chces byt SZCO.
Si uz vôbec tehotna?

snezienka1
autor
2. dec 2019

@evittam áno som. prvý rok po založení živnosti sa platí len NP v najnižšej taxe lebo nemajú základ pre výpočet ostatných odvodov, až po podaní prvého daňového priznania. Tá živnosť je v pláne už dlhšie, tehotenstvo je novinka, preto rozmýšľam aj nad zamestnaním sa (čo bude oriešok a určite nemôžem očakávať pozíciu adekvátnu tým pôvodným a teda ani rovnaký príjem), ale fakt netuším ako toto celé riešiť, aby som sa k MD vôbec dopracovala, preto som sa sem obrátila.

zalka
2. dec 2019

@snezienka1 opravím ťa, prvý rok sa platí len ZP .. zdravotné poistenie, a vôbec žiadne NP sa neplatí.
Môžeš mať v súbehu živnosť a zamestnanie, ak chceš mať MD ... tak si ti nič iné neostane len sa zamestnať.
Môžeš to riešiť aj s DNP ale ak chceš MD vyššiu ako minimálnu, tak by si nesmela byť tehotná teraz viac ako 6-8t ..
Ak v tomto období založíš DNP z maxima .. tento rok je to 1908e .. a pár dní zaplatíš a pôjdeš na PN .. a stihne ti to poistenie do nástupu na MD trvať 26t tak MD budeš mať z tej sumy. Ak nestihneš 26t poistenia tak MD bude zo sumy 477e

snezienka1
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
snezienka1
autor
2. dec 2019

@zalka aha, to je pravda, doplietla som to, ďakujem. termín pôrodu mi vyšiel na 24.7. (nástup som brala 8 týždňov pred), to by malo byť OK. Takže sa poistiť dobrovoľne a kľudne ma môže lekárka vypísať na PN napr. o 2 týždne a nemusím už nič platiť? To naozaj? V tomto prípade dávky za PN nedostanem - aj tak teraz od nikoho nič nedostávam (nebude splnených 90 dní poistenia), ale to je v poho, ak by sa to kompenzovalo materskou. Príde mi to nejaké sci fi, keďže náš systém je dosť prísny ....

zalka
2. dec 2019

@snezienka1 hm... no nástup ber 6t pred TP tj. niekedy začiatkom júna,
a ak sa poistíš teraz na DNP z VZ 1908 e .. ale musíš aj dôchodkové ... za dva týždne zaplatíš cca sumu 330e ...
a pôjdeš na PN, tak PN dostaneš vo výške cca 250e .. a počas PN a MD neplatíš odvody, po skončení MD sa odhlás z DNP .. lebo počas RD už odvody platiť by si musela

evittam
2. dec 2019

@snezienka1 Nikdy sa neplatí len NP! Mna prosím nepoucuj co sa platí. Platis prvy rok len ZP a po podani DP podla príjmu komplet odvody do SP. A zvysok ti napisala @zalka

snezienka1
autor
3. dec 2019

@evittam Prečo tak útočne? určite by som si nedovolila poučovať Vás, veď v tomto prípade som ja ten negramotný, len som to doplietla a to som si neuvedomila. chápem, že rovnakých otázok je tu asi milión a som rada, že sú tu skúsené duše ako Vy. V každom prípade vďaka za rady. Pekný deň.
Iva

snezienka1
autor
3. dec 2019

@zalka ďakujem krásne 😉

evittam
3. dec 2019

@snezienka1 Neutocim. A nemas za čo.

barbarka488
18. máj 2020

@evittam Kde je tých XY DISKUSII NA KTORE JE TU FURT ODVOLANIE - DAKUJEM

barbarka488
18. máj 2020

@evittam Nie pred pôrodom ale pred nástupom na materskú to je rozdiel preto ak si to niekto platí ako ja to musí mať ako tak vypočitané a mať rezervu tých 6-8 týždnou pred pôrodom lebo to sa už čerpá meterská teda ja som to pochopila takto

barbarka488
18. máj 2020

@evittam ja by som zase potrebovala vedieť že mam zaplatených 209 dní dobrovolného nemocenského poistenia za rok 2019. Teraz od 1.6.2020 si idem znova platiť dobrovolné poistenie lebo povinné mi je určené od 1.7.2020 čo je už na knap s počtom dní. Tak ja len či je to takto korektné splnenie podmienky 270 dní pred nástupom na MD - ked na nu nastupim zrejme niekde v polke septembra. DIK

zalka
18. máj 2020

@barbarka488 určite to tak môžeš poriešiť, platiť mesiac DNP .. a potom k 30.6. zrušiť ... aby si dôchodkové neplatila 2x ...

evittam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
19. máj 2020

@barbarka488 Co nie pred pôrodom? Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP pred PÔRODOM. Vid zakon o SP. Všetky diskusie su na ploche.

barbarka488
19. máj 2020

@evittam ja som to pochopila ze 270 dni pred nastupom na matersku 🙂 ako v principe mi to je jedno lebo chcem mat preistotu tyvh dni viac

barbarka488
19. máj 2020

@zalka oki skusim to porissit tak

evittam
19. máj 2020

@barbarka488 Zle si pochopila. Zakon o SP hovori jasne. 270dni pred pôrodom. Co je na tom "zle pochopitelne"?