Ahojte chcem sa spytat, ako to je ked som s prvym dietatom na materskej, tá trvá 34 týždňov a potom chcem ist na rodicovsku dovolenku. to si mám sama vypočítať kedy mi skonči materska? a potom ist to nahlasit zamestnavatelovi a na socialku ci kam este? do kolkych dni to musim stihnut aby som plynule presla z materskej na rodicovsku? diky
@dena1973 o to dochodkove poistenie sa ako ziada? ked to nevybavim, tak co? dakujem za odpoved, riesila som to minuly tyzden, teta na SP mi nic take nespomenula...
ja som do prace dala "ziadost o cerpanie RD", na nete som nasla, ze by sa to malo mesiac pred nastupom na RD, ja som davala neskor
@zabina27 Ak sa nepoistíš ako osoba starajúca sa o dieťa, tak sa ti nebude doba počas RP počítať do dôchodku. Na začiatku RP sa poistíš a keď dieťa dovrši 3 roky, tak sa odhlásiš. Keď by si počas poberania RP nastúpila do práce, tak tým dňom sa treba ohlásiť...
@dollynkaa Ak už si poberateľkou RP a nepracuješ popri RP, tak sa môžeš prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa, ale iba od toho dňa kedy navštíviš pob. SP....dozadu sa to už nedá.....odhlásenie tak ako som písala vyššie....
@dollynkaa tak dnes som sla okolo SP, tak som sa spytala 🙂 zevraj som uz poistena, ze sa to vybavilo, ked muz tam zaniesol rodny list po narodeni maleho, este v maji. neviem, ci nieco specialne riesil, pochybujem, len mi povedala, ze od akeho datumu som poistena a tiez, ze ked nastupim do prace, treba to odhlasit
@martina374 Materské je 34 týždňov. To si môžeš vypočítať aj sama resp. ti to vedia povedať aj na pob. SP. Môžeš napísať kedy presne si nastúpila na materské a odpíšem ti dokedy máš nárok. Ak si slobodná matka máš nárok na 37. týž., ale to si musíš osobne požiadať pred ukončením riadnej materskej. Po ukončení materského si vyžiadaš potvrdenie z SP o ukončení materského. To potom zanesieš na ÚPSVaR a požiadaš o rodič. príspevok. Dňom kedy začneš poberanie RP sa môžeš v SP poistiť ako osoba starajúca sa o dieťa, aby za teba platil dôchodkové poistenie štát.