Čo vybaviť pred druhým pôrodom?

bambuliacick
12. nov 2016

Ahojte mamicky, v januari cakame base druhe zlaticko, prva dcerka bude mat v aprili 3 roky, treba pobehat urady uz teraz? A kam vsade mam ist ak pokracujem v rodicaku? Som mimo z toho. Dakujem za pomoc. 🙂

evelinka87
14. nov 2016

@bambuliacick Toto by aj mňa zaujímalo ako to je mne končí prvý rodičovský 12.5.2017 a vo februári 2017 príde na svet druhý poklad ????????!!!!!!

havana_frost
14. nov 2016

@bambuliacick Pokiaľ budeš mať druhé dieťa do 3 rokov staršieho, môžeš požiadať o výplacanie príspevku na starostlivosť na staršieho po dobu 6 týždňov. V mesiaci narodenia mladšieho požiadaš o RP na mladšie a o príspevok na starostlivosť 41 euro na staršieho. Ten ti budú vyplácať 6 týždňov, avšak vypláca sa v plnej výške v mesiaci, kedy ti patrí, takže sa môže stať že sa bude vyplácať aj cez 3 kalendárne mesiace (zakaždým v plnej výške). Sami ti to nepovedia, musíš si požiadať o oba príspevky.

bambuliacick
autor
14. nov 2016

@havana_frost a to treba kedy ziadat?

9lf9
14. nov 2016

@havana_frost
@bambuliacick na tento prispevok by mala narok iba ak by jej vznikol narok na matersku vyssiu ako 203,2eur mesacne preto to nehovoria tym co nesplnaju podmienky, lebo je to zbytocne..pred porodom netreba nic az ked sa druhe dieta anrodi..jedine si zaniest na soc. poistovnu zaniest ziadost o materske lebo to budes potrebovat k rodicaku.

katriona1
14. nov 2016

@havana_frost na ten příspěvek na starostlivost bude mít nárok jenom, když bude mít nárok i na mateřskou, když se pobírá jenom rodičák, tak nárok není

huahua
14. nov 2016

@9lf9 @katriona1 ja som teraz v podobnej situácií, čakáme vo februári, malá bude mať vtedy rok aj 5 mesiacov, nárok na materskú mám, určite vyššiu než tých 203€. Manžel pracuje. Mám na ten príspevok nárok? A ak áno, treba oň žiadať pred pôrodom, či po pôrode a u koho vlastne? Ď.

9lf9
14. nov 2016

@huahua ak si na RP a odnimu ti RP kvoli tomu zemas narok na materske tak ano vznikne ti narok na prispevok na starostlivost- tzv 6 tyzdnovy sa vola...staci on poziadat ked sa dietatko narodi a pojdete na urad po vvsetky ostatne ziadosti- pridavok a po prilohy k prispevku pri narodeni tak si treba vypytat aj tento prispevok- k nemu sa budu davat RL starsieho a mladsieho dietatka a narok ze mas matersku..pyta sa ako aj vsetko spominane na urade prace...iba o materske poziadas na soc. poistovni

huahua
14. nov 2016

@9lf9 Ďakujem krásne. 🙂

havana_frost
15. nov 2016

@9lf9
@katriona1
@bambuliacick Aha ano, je mi to jasné, ale som to nezakomponovala do odpovede. Ďakujem za upresnenie. 🙂